Tűzgyújtási tilalom térkép
  Időkép webkamerája
a Lillafüred - Zsófia-kilátóról
 
   
     
   
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárminisztérium
Muzsikál az erdő
A Mi Erdőnk

Hírek, események archívuma 2019.

 
2019. december 16.
A Miskolci Állatkertben folytatódott az ÉSZAKERDŐ "Zöld Szív" programja

Az ÉSZAKERDŐ Zrt.-nél dolgozók nagyon fontosnak tartják a karitatív tevékenységet: igyekeznek rendszeresen jótékonysági programokat szervezni, illetve azokhoz csatlakozni. Az erdőgazdaság munkatársai korábban "Zöld Szív" elnevezéssel fotókiállítást rendeztek, amivel a koraszülötteket támogatták; rendszeresen véradásokon vesznek részt, de arra is volt példa, hogy adományokat gyűjtöttek karácsony előtt rászorulók számára, illetve jótékonysági főzőversenyt is életre hívtak...
A programról készült tájékoztató itt olvasható.

2019. december 11.
A Miskolci Törvényszék is segíti az erdősítést

A Miskolci Törvényszék is csatlakozott az Országos Bírósági Hivatal által indított "Zöld Bíróság" programhoz. Ennek részeként "Csatlakozzunk az őszi fatelepítéshez csemete-adományozással" elnevezéssel kampányt indítottak a Törvényszék dolgozói körében, hogy adományokat gyűjtsenek facsemeték vásárlására. Ezzel szerettek volna hozzájárulni a meglévő erdők megóvásához, megfiatalításához...
Az eseményről készült tájékoztató itt olvasható.

2019. december 10.
Tavasszal folytatódik a zöldítési program

A vártnál nagyobb sikerrel zárult az ÉSZAKERDŐ Zrt. Erdészeti Erdei Iskoláinak éves programjában szereplő iskola zöldítési akció. Kilenc oktatási intézmény, csaknem 1700 gyermek volt részese az eseményeknek. A kezdeményezés eredményeképpen az iskolák udvarán vagy azok közvetlen környezetében juhar, kőris, tölgy, hárs és vadkörte csemetéket ültettek... Az akcióról készült beszámoló itt olvasható.

2019. december 9.
Véget ért a határon átnyúló kisvasút-fejlesztési program

A "Kisvasutak mint attrakciók és a kapuk a természetre" (RailGate) elnevezésű magyar-szlovák projekt két szomszédos keskeny nyomközű vasút - a Kassai Gyermekvasút és az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút - fejlesztése érdekében jött létre. Ennek részeként tavaly nyertek el EU-pályázati forrást a Lillafüredi Állami Erdei Vasút fejlesztésére az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban. A magyar fél a Miskolc-Dorottya utca végállomás utasfogadó tereinek felújítását, különböző látványelemekkel való kiegészítését, valamint egy historizáló megjelenésű, új személykocsi építését tűzte ki célul. A fejlesztés a végéhez közeledik, az élménytér és az új peron teljes hosszban új térvilágítást is kapott...
A rendezvényről készült tájékoztató itt olvasható.

2019. december 4.
Tehervonatot fotóztak a PÁEV vonalán

Ismét fotótehervonatozást szervezett az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Pálházi Állami Erdei Vasút (PÁEV) vonalán. Szombaton mintegy negyven fotós vett részt a Zemplén szívében futó kisvasúton megrendezett rendhagyó programon. A régmúlt idők hangulatát idéző, fával rakott szerelvénnyel tették meg a Pálháza - Rostalló távot, az út során számos fotómegállást közbeszúrva...
A programról készült beszámoló itt olvasható.

2019. december 4.
KARÁCSONYFA VÁSÁR

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. KARÁCSONYFA VÁSÁRT tart 2019. december 14-től - 22-ig, minden nap 9-16 óráig, december 23-án 9-12 óráig Miskolcon az ÉSZAKERDŐ Zrt. központjában, a Tárkányi utcai parkolóban és a sajóvámosi karácsonyfatelepen. Várjuk kedves vásárlóinkat.

Ezüstfenyő
3.000 Ft/fm
A készlet erejéig a sajóvámosi telepen:
Kolorádó jegenyefenyő
4.500 Ft/fm
Kötözés: 300 Ft/db. Az árak tartalmazzák az ÁFA-t.

2019. november 28.
Mezőkövesden is fásítanak

Az Agrárminisztérium által meghirdetett Országfásítási Programra két platán és két hárscsemete elültetésével hívta fel a figyelmet kedden, Mezőkövesden Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Kis Miklós, vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Dr. Fekete Zoltán polgármester, és Papp Gyula, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese... A sajtótájékoztató itt olvasható.

2019. november 19.
Pálházi fotótehervonat

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2019. november 30-án szombaton ismét fotótehervonatozást rendez vasútfotósok számára a zempléni erdőkben futó Pálházi Állami Erdei Vasút vonalán. A program keretében a résztvevők a régmúlt idők hangulatát idéző, fával rakott szerelvénnyel teszik majd meg a Pálháza - Rostalló távot, az út során számos fotómegállást közbeszúrva...
A rendezvény plakátja itt tekinthető meg.
A programismertető itt olvasható.

2019. november 15.
100 évre terveznek - tölgyfákat ültettek a diákok

Az Erzsébet Ifjúsági Alap "Ültess fát!" szemléletformáló kampánya részeként több mint 100 diák 500 fát ültetett el szervezett önkéntesség keretében a Lillafüredi Erdészeti Igazgatóság területén... A sajtótájékoztató itt olvasható. Az eseményről készült képek itt tekinthetők meg.

2019. november 11.
15 hektár erdőt telepítenek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Elkezdődött az Agrárminisztérium által meghirdetett Országfásítási Program, a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek. Ehhez mintegy kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel országszerte. A mintaprogram során 86 településen ültetnek új erdőt.
A programhoz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei állami tulajdonú erdőket kezelő ÉSZAKERDŐ Zrt. is csatlakozott. Idén ősszel Putnok, Dubicsány és Tardona községek határában csaknem 15 hektár erdőt telepítenek az erdészek. A területek kétharmadán akácos-, egyharmadán cseres és hazai nyaras erdőállományt alakítanak ki. Összesen 64 ezer csemetét ültetnek el, várhatóan november végéig...
A tájékoztató itt olvasható.

2019. november 5.
Indul az Agrárminisztérium Országfásítási Programja

Elindul az Országfásítási Program hétfőn, a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel - közölte az Agrárminisztérium az MTI-vel.
A mintaprogramba 86 település csatlakozik be. A kezdeményezés fontosságára Nagy István agrárminiszter mellett a tárca államtitkárai országszerte közös faültetéseken hívják fel a figyelmet november elejétől... A sajtótájékoztató itt olvasható.

2019. október 29.
Agancserdő a Hegyközben

Tizenegyedik alkalommal tartott mustrát az ÉSZAKERDŐ Zrt. a bőgési szezonban terítékre került gímszarvas bika trófeák bemutatására. A Hegyközi Erdészet által szervezett programon, Senyőn mintegy 130 agancsot láthattak a szakemberek...
Az eseményről készült beszámoló itt olvasható.

2019. október 28.
"Hulladékból hasznosat"- a legszebbek

Az értékelés nehéz volt, de igyekeztünk kategóriákat kialakítani, hogy minél több gyermek részesülhessen jutalmazásban, elsősorban azért a lelkesedésért, melyet ez úton is köszönünk minden szorgos alkotónak! A jutalomprogramokon október-november hónapban több mint száz fő vesz majd részt.
A legszebb tárgyak itt tekinthetők meg.

2019. október 25.
Elismerést kapott a Lillafüredi Erdészet nyugalmazott igazgatója

Szakmai elismeréseket adományozott az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából dr. Nagy István agrárminiszter. A szaktárca kedden, Budapesten, a Vajdahunyadvárban, a Mezőgazdasági Múzeumban rendezett ünnepséget. Ebből az alkalomból az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát vehette át Lévai László, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Erdészeti Igazgatóság nyugalmazott erdészeti igazgatója, csaknem három és fél évtizedes szakmai pályafutásáért, az erdővagyon gyarapítását elősegítő munkájáért.
Az eseményről készült tájékoztató itt olvasható.

2019. október 21.
A Háromhutai vendégház és a kisvasúti applikáció A Mi Erdőnk újságban

Megjelent az állami tulajdonú erdészeti társaságok magazinja, A Mi Erdőnk októberi száma.
Háromhuta és a szláv konyha - ez a címe annak az írásnak, ami a gasztronómiai érdekességeket feltérképezve mutatja be a település környékét, illetve a Zempléni-hegységet.
Hasznos "segítőtársa" lehet a természetjáróknak az, az applikáció, ami Magyarország erdei vasútjait, valamint az azokhoz kapcsolódó célpontokat, szálláshelyeket mutatja be. Az erről szóló cikk itt érhető el.

2019. október 17.
Sikeres volt a zöldítési program

Nagy sikerrel zárult az ÉSZAKERDŐ Zrt. Erdészeti Erdei Iskoláinak munkatársai által az Erdők Hete rendezvénysorozat részeként szervezett faültetési akció. Az erdőgazdaság "Zöldítés" címmel hirdetett iskolaszépítési programot. Olyan Borsod-Abaúj-Zemplén megyei iskolák jelentkezését vártuk, ahol kevés a növény és helyet kaphat az udvaron néhány juhar, kőris, tölgy, hárs vagy vadkörte. Kilenc iskola, és ezeken keresztül csaknem 1700 gyermek volt részese a kezdeményezésnek, esetenként még az eső sem riasztotta el a lelkes ültetőket... A programról készült beszámoló itt tekinthető meg.

2019. október 15.
Barangolás Bódvavölgyön

Az Országos Erdészeti Egyesület Miskolci Helyi Csoportja 2019. június 26.-án tartotta éves szakmai napját. A csoport tagjai, a vendégként érkező sárospataki és egri kollégákkal együtt egy rendhagyó rendezvényen vehettek részt. Rendhagyó, mert a nap folyamán nem erdőművelési vagy fahasználati problémákat tekintettek meg, azokkal kapcsolatos tapasztalatokat cseréltek, hanem a programpontok a melléktermék előállítása, erdőfeltárás és az egyre inkább előtérbe kerülő és egyre nagyobb jelentőséggel bíró közjólét, turisztika témakörökre összpontosította figyelmüket... A programról készült beszámoló itt tekinthető meg.

2019. szeptember 25.
Megteltek a szerelvények a szarvasbőgés-hallgató vonatozásokra

Ismét megszervezte szarvasbőgés-hallgató vonatozását a Hegyközben az ÉSZAKERDŐ Zrt. Hegyközi Erdészeti Igazgatósága. A korábbi évek nagy érdeklődésére való tekintettel idén kétnapos programmal várták a gímszarvasok nászának hangjai iránt érdeklődő vendégeket...
A programról készült beszámoló itt tekinthető meg.

2019. szeptember 19.
Forgalmival az erdei vasutakon


Forgalmi engedélyt felmutató utasainkat idén is kedvezményes utazási lehetőséggel várjuk a LÁEV és a PÁEV menetrend szerinti járatain a 2019. szeptember 22-i autómentes napon! Érvényes menetrendek honlapunkon.
A program plakátja itt tekinthető meg.

2019. szeptember 19.
Befejeződött a LÁEV-végállomás fejlesztése

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Kassai Gyermekvasúttal közösen 2018-ban az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében EU-pályázati forrást nyert el a Lillafüredi Állami Erdei Vasút fejlesztésére. A projekt keretében Miskolc-Dorottya utca végállomás utasfogadó tereinek felújítását, különböző látványelemekkel való kiegészítését, valamint egy historizáló megjelenésű, új személykocsi építését tűzték ki célul...
A tájékoztató itt olvasható.

2019. szeptember 9.
Vadászkürt Expressz Andókútra


Az ÉSZAKERDŐ Zrt. ez évben is megrendezi hagyományos szarvasbőgés-hallgató vonatozását a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton. A vadászati érdekességeket felvonultató program mellett vezetett erdei túrán is részt vehetnek az arra vállalkozók. A programra gyermekeket és felnőtteket egyaránt várunk.
A rendezvény plakátja itt tekinthető meg.
A programismertető itt olvasható.

2019. szeptember 9.
Zöldítés - iskolaszépítési program az erdőgazdasággal

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti erdei iskolái ebben az évben is csatlakoznak az Erdők Hete országos programsorozathoz. Ennek részeként "Zöldítés" címmel iskolaszépítési program megvalósítását kezdeményezzük. Felajánljuk az érdeklődő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei iskoláknak, hogy 4-5 facsemetével támogatjuk az intézmény udvarának, közvetlen környezetének szépítését. 2019. szeptember 30. és október 4. között segítünk a tanulóknak a csemeték elültetésében, és a program folytatásaként kihelyezett erdei iskolai foglalkozást is vállalunk. A lehetőség iránt érdeklődő iskolák a csanyik.erdohaz@eszakerdo.hu e-mail címen jelentkezhetnek. A kéréseket érkezési sorrendben tudjuk fogadni, korlátozott mértékig - tájékoztatott Rencsiné Ágh Márta, az ÉSZAKERDŐ Zrt. humánpolitikai osztályvezetője, az erdei iskolai programok koordinátora.

2019. szeptember 5.
Szarvasbőgés-hallgató vonatozás Pálházán

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi hagyományos Szarvasbőgés-hallgató vonatozását a hegyközi Pálházi Állami Erdei Vasúton. A rendezvényt, a korábbi évek nagy érdeklődésére való tekintettel idén immár kétnaposra tervezik. Szeptember 20-án pénteken és 21-én szombaton azonos programmal várják a gímszarvasok nászának hangjai iránt érdeklődő vendégeket. A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Érdemes is mielőbb jelentkezni, mert a helyek rend szerint hamar gazdára találnak. Regisztrációs igényét a kisvasut@eszakerdo.hu ímélcímre küldött elektronikus levélben jelezheti, megjelölve a felnőtt, ill. gyermekjegyre jogosult résztvevők számát. Jegyváltás indulás előtt a vonaton. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.
A rendezvény plakátja itt tekinthető meg.
Közlemény:
Az előzetes regisztráció alapján a rendezvény mindkét programnapjára minden hely elkelt. További jelentkezéseket csak várólistára fogadunk el. 2019. szeptember 19.

2019. szeptember 5.
Jól szerepeltek az erdőgazdasági csapatok Bükkzsércen

Ismét nagyszerű eredményeket értek el az ÉSZAKERDŐ Zrt. által indított csapatok a STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat regionális fordulóján, Bükkzsércen. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen augusztus utolsó napján 12 gárda részvételével rendezték meg a versenyt. A fakitermelőkből álló "ÉSZAKERDŐ 100+" elnevezésű csapat nyert, a két erdész és két miskolci tűzoltó alkotta "ÉSZAKERDŐTŰZ" a második helyen végzett, az "ÉSZAKERDŐ - Encsitűz" nevű tűzoltó csapat pedig a negyedik lett. Mindhárom csapat bejutott az országos döntőbe, amit szeptember 7-én, Pákozdon rendeznek meg... Az eseményről készült beszámoló itt olvasható.

2019. augusztus 28.
Az énekesmadarak védelméről Miskolcon

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark meghívásának eleget téve az ÉSZAKERDŐ Zrt. Csanyiki Erdőház Erdészeti Erdei Iskolája is részt vett az intézmény augusztus 20-i rendezvényén, ami a Délkelet-ázsiai énekesmadarak védelmére hívta fel a figyelmet...
A programról készült beszámoló itt olvasható.

2019. augusztus 26.
A Zemplénnel ismerkedtek az erdei vándortáborozók

Hazánk egyik legszebb tájegysége, a Zempléni-hegység különleges élővilágával, nevezetességeivel, érdekességeivel ismerkedtek azok, akik részt vettek az Erdei Vándortábor legújabb, észak-magyarországi programján. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén csatlakozott az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált vándortábor szervezőihez. Két hónap alatt 175 gyerek, 31 kísérővel együtt túrázott a térségben. Összesen kilenc turnus volt, az utolsó augusztus közepén ért véget. Az erdőgazdaság munkatársai három táborhelyet alakítottak ki: Rostallón, a Gerendás-réten, valamint Újhután.
A tájékoztató itt olvasható.

2019. augusztus 23.
Kreatív pályaművek Lillafüreden

Lezárult a "Hulladékból hasznosat" címmel meghirdetett alkotói pályázat értékelése. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. általános iskolások fa, papír, textil vagy fém és egy szabadon választott alapanyag felhasználásával készült alkotásait várta.
A pályázat várakozáson felüli, rendkívüli eredményt hozott, csaknem kétszáz alkotást juttattak el hozzánk a gyerekek...
A tájékoztató itt olvasható.

2019. augusztus 13.
Különvonat Mahócára

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2019. augusztus 24-én szombaton nyárzáró vonatozást rendez Mahócára, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti vonatok által amúgy nem járt szárnyvonalára. Vendégeink számára egy különleges programmal készülünk Mahócán, de emellett számos egyéni kikapcsolódási lehetőséget is ajánlunk Andókút és Mahóca környékén.
A programtájékoztató itt olvasható.
A rendezvény plakátja itt tekinthető meg.

2019. július 16.
Sokan kisvonatoztak a hétvégén Mahócára

Az esős idő sem szegte kedvét a turistáknak: mintegy 160-an választották hétvégi kikapcsolódásukhoz az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút különvonatait, szombaton. A szerelvények Miskolc Dorottya utca állomásról indultak, és a menetrend szerinti vonatok által nem járt Mahócai szárnyvonalon közlekedtek, vonógépként - szokás szerint - két C-50-es kismozdony szolgált.
A rendezvényről készült beszámoló itt olvasható.

2019. június 28.


Különvonat Mahócára

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2019. július 13-án szombaton ismét különvonatot indít Mahócára, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti vonatok által amúgy nem járt szárnyvonalára. Vendégeink számára egyéni kikapcsolódási lehetőségeket kínálunk Andókút és Mahóca környékén.
A programtájékoztató itt olvasható.
A rendezvény plakátja itt tekinthető meg.

2019. június 26.
Egyesületi elismerések az ÉSZAKERDŐ munkatársainak

Az Országos Erdészeti Egyesület jubileumi, 150. vándorgyűlését a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. szervezte meg a Tolna megyei Lengyelen. Hagyományosan az ünnepi közgyűlésen adják át az egyesületi elismeréseket a kiemelkedő munkát végző szakembereknek. Decrett József emlékérmet vehetett át Fajger István, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Telkibányai Erdészeti Igazgatóságának kerületvezető erdésze és Elismerő Oklevél kitüntetésben részesült Buday Péter a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság igazgatója...
A díjátadásról készül tájékoztató itt tekinthető meg.

2019. június 21.
Elkezdődött az Erdei Vándortábor a Zemplénben

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén csatlakozott az Erdei Vándortábor szervezőihez a Zempléni-hegységi útvonallal. Az első csoport a héten érkezett meg Pálházára, innen indul az egy hétig tartó vándorlásuk. A szervezők a túrázás mellett számos különleges programot is biztosítanak a gyerekek számára. A csoportok az első napon megnézik a pálházi Középkori Vízimalmot és Sütőházat, majd felülnek a Pálházi Állami Erdei Vasútra, amivel a Kemence-patak völgyében utaznak Rostalló állomásig. A tábor másik napján a Páfrány tanösvényt végigjárva kirándulnak Kőkapura, ahol a társaság munkatársa "kalauzolja" a gyerekeket az erdészek világába. Részt vesznek vadászkutyás bemutatón is, ahol a vérebek és gazdáik munkájába nyernek betekintést...
Az Erdei Vándortáborról készült tájékoztató itt tekinthető meg.
A programról szóló sajtóközlemény itt érhető el.

2019. június 19.
Szabad helyek a nyári, Csanyiki lovas napközibe

Megbetegedés okán a Csanyiki lovas napköziben a július 15-19. héten három hely, a július 22-26. héten egy hely felszabadult. Várjuk a jelentkezőket!
A nyári napközi hirdetménye itt tekinthető meg.

2019. június 17.
Múzeumok éjszakája a LÁEV-nél

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút a korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozik az országos Múzeumok Éjszakája rendezvényhez. A június 22-én szombaton megrendezésre kerülő programhoz a LÁEV idén sok újdonsággal készül. Megnyílik a látogatók előtt Diósgyőr-Majláth forgalmi telep, az érdeklődők betekinthetnek a fűtőházba, megnézhetnek egy kisvasúti kocsit alulról, de lesz vasútijármű-kiállítás, erdészeti munkagép bemutató és ügyességi feladatok is. A majláth-i programokon túl idén is lesz esti vonatozás a Fazola-kohóig, ahol további programokkal várja az érdeklődőket az erdőgazdaság és a Kohászati Gyűjtemény is.
A rendezvény plakátja itt tekinthető meg.

2019. június 7.
Lezárult az alkotói pályázat, tart az értékelés

"Hulladékból hasznosat" - ezzel a címmel hirdetett alkotói pályázatot az ÉSZAKERDŐ Zrt. általános iskolások számára. A gyerekek fa, papír, textil vagy fém és egy szabadon választott alapanyag felhasználásával készült alkotásaikkal nevezhettek május végéig.
A pályázat várakozáson felüli, rendkívüli eredményt hozott, csaknem kétszáz alkotást juttattak el hozzánk a gyerekek, a lelkes pedagógusok háttérmunkájának köszönhetően... A tájékoztató itt olvasható.

2019. május 30.
Pünkösdi zenés vonatozás Pálházán


Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Hegyközi Erdészeti Igazgatóság a debreceni Mustang Country Linedance Club-bal közösen idén is megrendezési püskösdi zenés-táncos vonatozását Pálházáról Kőkapura. A késő délutáni, esti program során a vonaton country zene szól, valamint az állomásokon country táncosok előadása szórakoztatja az utasokat.
A rendezvény plakátja itt tekinthető meg.

2019. május 29.
Gyereknapi kisvasúti programok Budapesten és Miskolcon

A Vasúttörténeti Park gyermeknapi rendezvényén ismét bemutatkoztak Magyarország erdei vasútjai, a fővárosban. A kétnapos programon az erdőgazdasági kisvasutak képviseletében - a hagyományokhoz híven - az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai várták az érdeklődőket. A tematikus standon mindenki megismerhette az erdei vasutak turisztikai kínálatát. A gyerekek kipróbálhatták a kisvasúti szimulátort, fejtörőket oldhattak meg, puzzle-t rakhattak ki, és nagyon népszerű volt a felállított terepasztal is...
A gyermeknapról készült beszámoló itt olvasható.

2019. május 28.
"Az Év Erdésze 2019." verseny az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél


Erdészversenyt rendezett az ÉSZAKERDŐ Zrt. Háromhután, a Mlaka rét környékén. A megmérettetés válogató is volt az országos versenyre. A versenyen a társaság 18 kerületvezető erdésze 5 versenyszámban (komplex felismerés, állományleírás és fatérfogat becslés, gyérítésjelölés, választékolás és számbavétel, trófeaminősítés) mérte össze felkészültségét.
A verseny végeredménye:
I. helyezés: Dózsa Viktor (Bódvavölgyi Erdészeti Igazgatóság) 502 pont
II. helyezés: Gór Lajos (Keletbükki Erdészeti Igazgatóság) 481 pont
III. helyezés: Panyik Tamás (Hernádvölgyi Erdészeti Igazgatóság) 474 pont
A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. valamint az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében 2019. június 19-20. között megrendezésre kerülő országos versenyen Dózsa Viktor kerületvezető erdész fogja képviselni az ÉSZAKERDŐ Zrt-t.
A versenyről készült képes beszámoló itt tekinthető meg.

2019. május 23.
Gyermeknapi kedvezmény a LÁEV és a PÁEV járatain


Gyermeknapon, május 26-án vasárnap kedvezményes utazási lehetőséggel várja a gyermekeket az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Lillafüredi és a Pálházi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti járatain. A 14 év alatti gyermekek e napon 400 Ft,-os napijegy váltása mellett korlátlan számú utazásra jogosultak a Miskolc és Garadna, valamint a Pálháza és Kőkapu között közlekedő járatokon. A hirdetmény itt olvasható.

2019. május 13.
Csaknem egymillió facsemete Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén tavasszal 100 hektáron végzett első kivitelt, vagyis elsőéves erdősítést, és további 70 hektáron volt szükség csemeték pótlására. Ehhez csaknem egymillió csemetét használtak fel az erdészek, a szaporítóanyag 97 százaléka őshonos lombos fafajokból (kocsánytalan tölgy, bükk, gyertyán, kislevelű hárs, magas kőris, cser, juharok, vadgyümölcsök) állt. A munkák jelentős része a 2017. áprilisában hókárt szenvedett-, valamint a folyamatos fenyőszáradás miatt kitermelt lucfenyvesek utáni területeket érintette... A sajtóközlemény itt olvasható.

2019. május 7.
Ingyenes mobil alkalmazás az ÉSZAKERDŐ Zrt.-nél

Az Agrárminisztérium támogatásával két ingyenes mobil alkalmazás készült: az "Erdőjáró" és a "Kisvasutak", melyek célja, hogy közelebb hozzák az erdőjárás és a kisvasutazás élményét az emberekhez. Az alkalmazásokat Miskolcon mutatták be. A sajtótájékoztatón dr. Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára; Tajthy Krisztina, az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter igazgatója és dr. Sárhegyi Zoltán, az ÉSZAKERDŐ Zrt. felügyelő bizottságának elnöke mondott köszöntőt. A sajtóközlemény itt olvasható.

2019. május 6.
Megkezdődik a LÁEV miskolci végállomásának fejlesztése

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban a Kassai Gyermekvasúttal közösen még 2017-ben támogatást nyert el a kassai kisvasút és a miskolci Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) fejlesztésére. A LÁEV korszerűsítésének egyik fő eleme a Miskolc-Dorottya utca állomás utasforgalmi tereinek felújítása...
A A bővebb tájékoztató itt olvasható.

Lillafüredi kisvasút napja
Nyárköszöntő vonatozás Mahócára


Az ÉSZAKERDŐ Zrt. szeretettel várja Önt és Családját a Lillafüredi Állami Erdei Vasút kisvasúti napján, 2019. május 25-én, szombaton! Vendégeink számára a szárnyvonali különvonatozáson túl egyéni kikapcsolódási lehetőségeket kínálunk Andókút és Mahóca környékén.
A programtájékoztató itt olvasható.
A rendezvény plakátja itt tekinthető meg.

2019. április 29.
Vadételfőző- és Vadásznap lesz Füzérradványban

11. alkalommal rendezik meg a Vadételfőző- és Vadásznapot Füzérradványban. 2019. május 4-én, szombaton a látogatókat számos program, például vadászati- és trófea bemutató, íjászati és lovaglási lehetőség, vásárosok utcája, kézműves foglalkozás, bábelőadás várja. Az amatőr szakácsok főzőversenyen mutathatják be tudásukat. A jó hangulatról egész nap a Számadó népi zenekar gondoskodik. A rendezvény ingyenes.
A rendezvény plakátja itt tekinthető meg.

2019. április 25.
Foglalkoztató napra várja a gyerekeket az erdőgazdaság

Ingyenes foglalkoztató napot szervez gyerekeknek az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2019. április 28-án, vasárnap 10 és 13 óra között várunk mindenkit a Lillafüredi Ökoturisztikai Központban, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút megállójában. A gyerekek kipróbálhatják a mozdonyszimulátort, makettet készíthetnek, készségfejlesztő feladatokat oldhatnak meg, és lesz alkalmuk megismerni az Ökoturisztikai Központot is..

2019. április 25.
Ismét közlekedett a Pirostojás Expressz

Nagy sikerű gyerekprogramot szervezett húsvétkor az ÉSZAKERDŐ Zrt. A Lillafüredi Állami Erdei Vasút és a Csanyiki Erdőház Erdészeti Erdei Iskola közös rendezvényén különvonat közlekedett Andókútra, a menetrend szerinti vonatok által egyébként nem járt szárnyvonalra. A szerelvényen csaknem 120-an utaztak, többségében kisgyermekes családok.
Az eseményről készült beszámoló itt olvasható

2019. április 25.
Erdészek a Véradó Expresszen

Az elmúlt években többször szervezett véradást az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. Az állami tulajdonú erdészeti társaság dolgozói fontosnak tartják a társadalmi szerepvállalást és az önkéntességet, így húsvét előtt rendhagyó módon Véradó Expressz közlekedett a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalán...
Az eseményről készült tájékoztató itt olvasható

2019. április 10.
Pirostojás Expressz

2019. április 20-án az ÉSZAKERDŐ Zrt. és a Csanyiki Erdőház Erdészeti Erdei Iskola ismét megrendezi közös húsvéti gyermekprogramját. A program keretében különvonat közlekedik Andókútra, ill. Mahócára, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti vonatok által amúgy nem járt szárnyvonalára, valamint az erdei iskola a húsvéti ünnepkörhöz kötődő programmal várja a kicsiket és szüleiket.
A programtájékoztató itt olvasható.
A rendezvény plakátja itt tekinthető meg.

2019. április 2.
Kisvonattal a tiszta erdőért
Önkéntes szemétszedő akció a lillafüredi kisvasút környékének tisztaságáért


Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is meghirdeti önkéntes szemétszedő akcióját 2019. április 6-án, szombaton a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalának és környékének megtisztítása érdekében. A programra környezetünk tisztaságáért tenni akaró miskolci és nem miskolci lelkes önkéntesek jelentkezését várjuk korosztálytól függetlenül.
A programtájékoztató itt olvasható.
A rendezvény plakátja itt tekinthető meg.

2019. március 25.
Kiemelkedő részvétel a faölelési programon

Több mint 5500-an juttatták el az Erdők Világnapján, március 21-én, faölelés közben készített fotóikat az ÉSZAKERDŐ Zrt.-hez. A Nimród Kerek-Erdő Egyesület által kezdeményezett - az Agrárminisztérium és a STIHL által támogatott - programhoz az erdőgazdaság erdészeti erdei iskolái is csatlakoztak. A szervezők azt kérték a résztvevőktől, hogy egy percig öleljenek át egy fát egyedül, vagy közösen, és az erről készült fényképet küldjék el e-mailben...
Az eseményről készült tájékoztató itt olvasható.

2019. március 25.
Elismerést kapott a Hegyközi Erdészet igazgatója

Az Erdők Világnapja alkalmából, március 21-én világszerte különféle programokkal, rendezvényekkel igyekeznek felhívni a figyelmet az erdők szerepére, fontosságára. Ebből az alkalomból dr. Nagy István agrárminiszter Kismaroson erdészeti kitüntetéseket és díjakat adott át...
Az eseményről készült tájékoztató itt olvasható.

2019. március 22.
Turisztikai fejlesztések kezdődnek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Hét európai uniós pályázat keretében csaknem 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással valósulnak meg turisztikai fejlesztések országszerte, a Magyar Természetjáró Szövetség koordinálásában. A beruházásokat a Természetjáró Szövetség a területileg illetékes erdőgazdaságokkal konzorciumban hajtja végre. A részleteket kedden, Budapesten ismertették...
A tervezett fejlesztésekről készült tájékoztató itt olvasható.

2019. március 19.
Szezonkezdet a Hegyköz erdei vasútján

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Pálházi Állami Erdei Vasútján (PÁEV) a március 15-i nemzeti ünnep hosszú hétvégéjén kezdődött a kisvasúti szezon. A meghirdetett és a Társaság honlapján ( www.eszakerdo.hu) is elérhető tavaszi menetrend szerint április 28-ig hétvégéken és ünnepnapokon, napi három járatpárral közlekednek a PÁEV vonatai...
A PÁEV szezonkezdetéről készült tájékoztató itt olvasható.

2019. március 18.
Ünnepi elismerések borsodi erdészeknek

Az Agrárminisztérium az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója alkalmából a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban rendezett ünnepséget. Ebből az alkalomból állami kitüntetéseket adott át dr. Nagy István agárminiszter...
Az eseményről készült tájékoztató itt olvasható.

2019. március 11.
Elismerés az ÉSZAKERDŐ munkatársainak

Csütörtökön este, Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeumban adták át a Varázslatos Magyarország fotópályázat díjait... Az ÉSZAKERDŐ Zrt. két munkatársának alkotása bekerült a zsűri által legjobbnak ítélt képek közé, amelyekből fotóalbum is készült Varázslatos Magyarországunk 2018 címmel. Bózsó Gyula a "Szolgálati szarvas", Fehér János pedig "A remény rabja" című alkotásával pályázott...
Az eseményről készült tájékoztató itt olvasható.

2019. március 8.
Faölelési akció az Erdők Világnapján

A Nimród Kerek-Erdő Egyesület az Erdők Világnapján, 2019. március 21-én faölelési akciót kezdeményez az ország több pontján. Az eseményhez társaságunk is csatlakozik.
Az akció szervezésének részleteiről itt tájékozódhat.

2019. március 6.

Nőnapi kedvezmény a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton

A közeli Nőnap alkalmából minden kedves hölgy utasunkat kedvezményes utazási lehetőséggel várjuk március 9-én szombaton a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti járatain! A kedveményről készült tájékoztató itt tekinthető meg.

2019. március 1.

B-26-os fotósvonat Mahócára

2019. március 23-án, szombaton az ÉSZAKERDŐ Zrt. különleges fotósvonatozásra várja a kisvasutak és a vasútfotózás szerelmeseit. A program főszereplője a LÁEV egyedi mozdonya, az igen ritkán látható B-26-os lesz, Mahóca célállomással.
Az előzetes regisztráció alapján a programra minden hely elkelt!
A programtájékoztató itt olvasható.

2019. február 22.
Nyáron már új fogadóépület várja az utasokat Pálházán

Új, modern fogadóépületet alakítanak ki Pálháza központjában, ami az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott Pálházi Állami Erdei Vasút utazóközönségét is szolgálja majd. A beruházást Pálháza és Sátoraljaújhely önkormányzatainak közös konzorciumi pályázatának köszönhetően, 125 millió forintból valósítják meg. Az erdei vasút végállomása mellett fekvő városközpont komplex fejlesztése során korszerűsítik az autóbusz-megállókat, valamint egy új épületet húznak fel, ami mindenben megfelel majd a mai kor elvárásainak. A 2018. végén kezdődött beruházás a tervek szerint idén nyáron készül el. A kiszolgáló helyiségekben több üzlet és büfé is helyet kap, valamint információs pontot, mosdót, kerékpártárolót is kialakítanak majd. Az állomás épület látványterve itt tekinthető meg.

2019. február 8.
Téli kisvonatozás Pálházán, a rendezvény elmarad!

A rendezvény műszaki okok miatt ELMARAD! Ahogyan azt a programkiírásban is jeleztük, a kisvasút téli üzemre csak korlátozottan van berendezve, így a jelen körülmények között sajnos nem lehetséges a vonat biztonságos leközlekedtetése. A Zemplénben még mindig jelentős mennyiségű hó van, ami a nappali órákban megolvad, éjjel viszont ismét megfagy, így a vasúti átjárók, valamint a pálya megtisztítása - megtett erőfeszítéseink ellenére - nem biztosítható az elvárt minőségben.

2019. január 31.
Kétszer is robogott a Zúzmara Expressz Mahócára

Két egymást követő hétvégén közlekedett a Zúzmara Expressz Mahócára, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti vonatok által nem járt szárnyvonalára. Akkora volt ugyanis az érdeklődés az ÉSZAKERDŐ Zrt. által január 19-re meghirdetett program iránt, hogy egy héttel később ismét megrendezte a vonatozást az erdészeti társaság. Erre korábban még nem volt példa. A két szombati napon összesen 300 utast regisztráltak, elsősorban gyerekes családok utaztak a Zúzmara Expresszeken...
Az eseményről készült beszámoló itt olvasható.

2019. január 28.
Cselekvési terv készült a lillafüredi és a kassai kisvasút fejlesztéséhez

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) és a Kassai Gyermekvasút (KDH®) az Interreg Szlovákia-Magyarország határon átnyúló EU-pályázat keretében elnyert támogatásból "RailGate" fantázianévvel dolgozik közös projektjének megvalósításán. A projekt mindkét kisvasúton elsősorban infrastrukturális fejlesztéseket tartalmaz. Kassán többek között befejezik az indulóállomás felvételi épületét, egy új kitérővágányt építenek és felújítanak egy dízelmozdonyt. Miskolcon szintén az indulóállomás újul meg, illetve épül egy új személykocsi az erdei vasút számára...
A tájékoztató itt olvasható.

2019. január 16.
Rekordszámú utas az ÉSZAKERDŐ erdei vasútjain

Átlépte a 300 ezret az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdei vasútjainak összesített utaslétszáma 2018-ban. A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton (LÁEV) több mint 259 ezer utast regisztráltak, a Pálházi Állami Erdei Vasúton (PÁEV) utazók száma pedig meghaladta a 41 ezret. A LÁEV-nél hosszú évtizedek óta, míg a PÁEV-nél kilenc éve nem utazott ennyi ember egy év alatt - tájékoztatott Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója...
A tájékoztató itt olvasható.

2019. január 11.
Téli kisvonatozás Pálházán

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. február 9-én szombaton idén is megrendezi téli kisvonatozását a Pálházi Állami Erdei Vasúton. A programra a zempléni erdők és a régmúlt időket idéző erdei vasutak szerelmeseit egyaránt várjuk! Résztvevőink remélhetőleg szép fehér ruhába öltözött téli tájban vonatozhatnak majd Kőkapun át Rostallóig, ill. vehetnek részt egy érdekességekben bővelkedő erdei sétán, vagy téli fotósvonatunkon.
A programtájékoztató itt olvasható.
A rendezvény plakátja itt tekinthető meg.

2019. január 8.
Zúzmara Expressz Mahócára

2019. január 19-én az ÉSZAKERDŐ Zrt. ismét elindítja hagyományos téli különvonatát Mahócára, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti vonatok által amúgy nem járt szárnyvonalára. A várhatóan szép téli tájban való vonatozás mellé egyéni kikapcsolódási lehetőségeket ajánlunk utasainknak.
A nagy érdeklődésre való tekintettel a programot egy héttel később, január 26-án is megrendezzük!
A programtájékoztató itt olvasható.
A rendezvény plakátja itt tekinthető meg.

2019. január 2.
Megjelent az ÉSZAKERDŐ erdei vasútjainak 2019-es programkínálata

Csaknem kéttucatnyi programot terveznek az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdei vasútjai 2019-ben. Minden évszakban változatos, érdekes rendezvényekkel várja az új évben is az utasokat az erdőgazdaság. A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton január 19-én indul a rendezvénysorozat, akkor a Zúzmara Expressz közlekedik Mahócára. A Pálházi Állami Erdei Vasút első programja pedig a február 9-i, Téli zempléni vonatozás lesz. Akárcsak idén, úgy 2019-ben is rendeznek majd kisvasúti napot mindkét erdei vasúton. Ismét lesznek szarvasbőgés-hallgató vonatozások, közlekednek fotós szerelvények, és természetesen a Mikulás-programok sem maradnak el. A rendezvényeken való részvételhez jellemzően előzetes regisztráció szükséges. A társaságnál abban bíznak, hogy 2019-ben is sokan választják majd a kisvasúti programokat.
Az eseménynaptár itt tekinthető meg.

Hírek, események archívuma 2018.
Hírek, események archívuma 2017.
Hírek, események archívuma 2016.
Hírek, események archívuma 2015.

 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet