ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
Herman Ottó mozdony
Herman Ottó mozdony
FM
Muzsikál az erdő

Hírek, események

 
2017. április 21.

Rendkívüli időjárás - elhalasztja a szemétszedő akciót az ÉSZAKERDŐ Zrt.

LÁEV szemétszedő vonatozásAz időjárási helyzet javulásának köszönhetően a Bükk alsóbb fekvésű völgyeiben futó Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti járatai a mai napon rendben elindultak. A vonatok közlekedése biztosított, de az az aktuális időjárási helyzet függvényében változhat. Az üzemeltető ÉSZAKERDŐ Zrt. ugyanakkor felhívja a kisvonaton utazók figyelmét, hogy a hegység magasabban fekvő pontjaira továbbra sem ajánlott elindulni a nagy hó és a számtalan kidőlt, veszélyes fa miatt.
A kisvasút vonalára szombatra, azaz április 22-ére meghirdetett önkéntes szemétszedő akció azonban elmarad, azt várhatóan egy héttel később, április 29-én rendezik majd meg.
A programismertető itt olvasható.
A program plakátja itt tekinthető meg.

2017. április 20.

Ítéletidő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Tegnap óta ítéletidő tombol országszerte több helyen, köztük a Bükkben és a Zempléni-hegységben is életveszélyes a fák között tartózkodni. Az erdőben keletkezett és ezután bekövetkező károk mértéke egyelőre felbecsülhetetlen, az erdészek - az elhárításban részt vevő többi szervezet munkatársaival együtt - jelenleg a helyzet javításán dolgoznak...
A közlemény itt olvasható.

2017. április 19.

Vége a tűzgyújtási tilalomnak

A földművelésügyi miniszter a mai naptól az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások melletti területekre, 2017. március 3-tól, az EVgF/180/2017. számú határozattal elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat azonnali hatállyal feloldja.
A miniszter felhívja a lakosság és a kirándulók figyelmét, hogy az erdőben tüzet gyújtani csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen, szélcsendes időben szabad.
A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak eloltásáról. Az erdőn kívüli területeken és a lakott területeken történő tűzgyújtás esetén is minden esetben fokozott figyelemmel kell eljárni, mert a tűz felügyelet nélkül könnyen továbbterjedhet és súlyos károkkal járó közvetlen tűzeset forrása lehet.
Az erdőtüzek megelőzésével kapcsolatos további hasznos tudnivalókról az www.erdotuz.hu oldalon is lehet tájékozódni. (FM Sajtóiroda)

2017. április 13.

Nyuszinapok a Csanyiki Erdőházban

Vadásznap FüzérradványbanJavában tartanak a Nyuszinapok az ÉSZAKERDŐ Zrt Csanyiki Erdőházában. Tavasztündérrel és Erdésznyuszival egész héten várják látogatóikat az idei új "családtagok" is. A gazdag programok, a népi- és ügyességi játékok, valamint a tesz-vesz óra mellett évek óta különleges élményt nyújt "nagyszüleink gazdasági udvarában" a kecskegidák, bárányok hancúrozása...
A tájékoztató itt olvasható.

2017. április 10.

Ismét vadásznap lesz Füzérradványban

Vadásznap FüzérradványbanA Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vadászkamara és Vadászszövetség, Füzérradvány Község Önkormányzata és az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2017. április 29-én, kilencedik alkalommal rendezi meg a Füzérradványi vadásznapot. Vadételek főzőversenye, szarvasbőgő bemutató, hagyományos vadászati módok és klasszikus fakitermelés bemutatása, íjászat, légpuskalövészet, fafaragás, népi ügyességi játékok, kézműves foglalkozások - az érdeklődőket változatos programok várják az egész napos rendezvényen.
A részletes program itt található.

2017. április 10.

Babák, mamák és apukák a Csanyiki Erdőházban

Babák és mamák a Csanyikban Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Csanyiki Erdőház Erdészeti Erdei Iskola a legifjabbak, a három év alatti korosztály és kísérőik számára szervezett programot, március utolsó napján. A rendezvény nagy sikert aratott, a látogatókat ragyogó tavaszi idővel ajándékozta meg a természet...
A programról készített beszámoló itt olvasható.

2017. április 10.

Turista MagazinA Szelcepusztai Turistaszálló és a Császtai-kilátó
a Turista Magazinban

A Turista Magazin legfrissebb, áprilisi számában "A Hónap Turistaháza" rovatban a Szelcepusztai Turistaszállót mutatják be részletesen.
A Turistaszálló a karszton - Szelcepuszta menedéke című írás itt érhető el.
A lap foglalkozik a Császtai-kilátóval is. A cikk itt található.

2017. április 6.

Kisvonattal a tiszta erdőért
Önkéntes szemétszedő akció a lillafüredi kisvasút környékének tisztaságáért

LÁEV szemétszedő vonatozás
A tavalyi első alkalom után az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is meghirdeti önkéntes szemétszedő akcióját a Lillafüredi Állami Erdei Vasút fővonalának megtisztítása érdekében. A programra környezetünk tisztaságáért tenni akaró miskolci és nem miskolci lelkes önkéntesek jelentkezését várjuk korosztálytól függetlenül.
Az akcióra 2017. április 22-én, szombaton kerül sor.
A programismertető itt olvasható.
A program plakátja itt tekinthető meg.

2017. április 5.

Áprilistól tavaszi menetrend az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdei vasútjain

Áprilistól életbe lépett a tavaszi menetrend az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútján. Ez több vonatpárt jelent a téli menetrendhez képest és már hétköznap is közlekednek menetrend szerinti járatok. Az első járat minden nap 9.00 órakor indul Miskolcról, a Dorottya utcai állomásról. Azt követően hétköznap 11.30-kor, 14.00-kor és - április 13-tól - 16.30-kor közlekednek a menetrendi járatok Garadnára. A hétvégéken és az ünnepnapokon 9.00 órától 75 percenként követik egymást a szerelvények. A tavaszi menetrend április 28-ig, a nyári menetrendi időszak kezdetéig lesz érvényben, ami majd további bővülést jelent az erdei vasút menetrendi járatainak kínálatában.
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Pálházi Állami Erdei Vasútján idén a megszokottnál két héttel korábban, már április első hétvégéjén elindultak a járatok. Április 9-ig, szombatonként 10:00 és 14:00 órakor lehet Pálházáról Rostallóra utazni, vasárnaponként pedig a délelőtti járatpár közlekedik. A "megszokott" menetrend április 15-én lép életbe. Onnantól naponta 8.30-kor, 12.00-kor és 15.30-kor indulnak majd a vonatok egészen október végéig.
Mindkét erdei vasút részletes menetrendje megtalálható a www.eszakerdo.hu, a www.laev.hu és a www.kisvasut.hu internetes oldalakon.

2017. április 3.

Tavasz az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdei iskoláiban
Tavasszal is várnak mindenkit az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdei iskolái!

Április 6-14. Nyuszinapok: Új lakók a háziállatok udvarában; Húsvéti népi-, ügyességi játékok; "Tojás varázs" - tesz-vesz óra; "Sütinap" - fényképezkedés Tavasztündérrel és Erdésznyuszival.
Április 18-26. "A Föld napja"-i: Tiszta hegyek - felszíni barlangtúra;"Tájsétáló akadályverseny"- természetismereti feladatok a szabadban; Hulladékból értéket! - újrafelhasználó tesz-vesz óra; "Csak egy Földünk van" csapatvetélkedő.
Május 8-12. Madarak és fák hete: Az Év Madara bemutatása: a tengelic; "Madarat tolláról" - memóriajáték; "Fából vaskarika" - ismeretbővítő foglakozás a fákról; Faragatlan fabagoly" - barkács félóra.
Május 16. "20 éves a Bagolyvár" Jubileumi program. Jelentkezés: 46/501-517; 30/5541-31-83 E-mail: erdeiiskola@eszakerdo.hu

2017. április 3.

Nyári napközi a Csanyiki Erdőház Erdészeti Erdei Iskolában!

Ismét nyári napközit szervez az ÉSZAKERDŐ Zrt. Csanyiki Erdőház Erdészeti Erdei Iskolája.
Az erdőjáró napközi időpontjai: 2017. július 3-7. és július 17-21.
A lovas napközi 2017. július 10-14. és július 24-28. között lesz.
Ízelítő a programokból: Bükki túrák; Lóhoz szoktatás; Erdőjáró praktikák; A lovaglás alapjai; Ismerkedés fűvel-fával; Lovas öltözékek, stílusok; Érdekességek a faanyagról; Látványpatkolás; Házi és erdei állatok; Lótenyésztés, lófajták; "Tesz-vesz órák"; Íjászat.
Helyszín: Miskolc, Csanyik-völgy Jelentkezés: Molnár Nikolett 46/501-517, 30/551-31-83 E-mail: molnar.nikolett@eszakerdo.hu Várjuk a jelentkezéseket! A figyelemfelhívó plakát itt érhető el.

2017. március 22.

Erdők Világnapja - elismerések az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársainak

Március 21. az Erdők Világnapja. Ebből az alkalomból tartottak ünnepséget kedden, Budapesten, a Földművelésügyi Minisztériumban...
Az ünnepségen dr. Fazekas Sándor és dr. Bitay Márton, állami földekért felelős államtitkár kitüntetéseket adott át.
A földművelésügyi miniszter Pro Silva Hungariae Emlékplakettet adományozott Bányai Péternek, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdőművelési vezetőjének. Bózsó Gyula, az ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezetője Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át. A díjátadásról készített tájékoztató itt olvasható.

2017. március 22.

Korábbi szezonkezdet a pálházi kisvasúton

Idén a meghirdetett menetrendhez képest két héttel korábban, már április első hétvégéjén elindulnak a Zemplén szívében fekvő Pálháza kisvasútjának járatai - tájékoztatott Buday Péter, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Pálházi Állami Erdei Vasút üzemvezetője...
Április 1-től 9-ig szombatonként 10:00 és 14:00 órakor lehet majd Pálházáról Rostallóra utazni, míg visszafelé 11:20 és 15:20 órakor indulnak majd a kisvonatok. Fontos tudnivaló, hogy vasárnaponként csak a délelőtti járatpár közlekedik.
A menetrend változásról készült tájokozató itt olvasható.

2017. március 16.

Miniszteri elismerést kapott a Sárospataki Erdészet nyugalmazott igazgatója

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója, március 15. nemzeti ünnepünk alkalmából Budapesten, a Földművelésügyi Minisztériumban rendeztek ünnepséget, kedden...
Fazekas Sándor Életfa Emlékplakett Bronz fokozata kitüntetést adományozott Pálmai Istvánnak, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Sárospataki Erdészeti Igazgatóság nyugalmazott erdészeti igazgatójának, 25 éves kimagasló színvonalon végzett szakmai, vezetői tevékenysége elismeréseként. A díjátadásról készített tájékoztató itt olvasható.

2017. március 14.

Ehető kincseivel is csalogatnak bennünket az erdők

A tavasz megérkezésével egyre gyakrabban jut eszünkbe, hogy sétát tegyünk a természetben. Mielőtt azonban útra kelünk, érdemes tájékozódni a szabályokról és az előírásokról is. A gyógynövények, ehető növények, gombák és vadgyümölcsök gyűjtése nem csak a szakértők privilégiuma, a kirándulóknak nem védett területen csupán három aranyszabályra kell gondosan odafigyelniük....
Az FM sajtótájékoztató itt olvasható.

2017. március 10.


A tavasz hírnökei a Bükkben

...Elsőként a 2017. év vadvirágának választott hóvirág bújik ki a még fagyos talajból és pompázik, fehérbe és zöldbe borítva az erdők és mezők talaját. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt bükki erdőkben helyenként már találkozhatnak a természetjárók az első példányokkal...

Bővebben, képekben...

2017. március 6.

Tilos az erdőkben tűzet gyújtani

Magyarország erdeiben számos helyen fokozott tűzveszély alakult ki az erősödő nappali felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes időjárásnak köszönhetően, ezért a földművelésügyi miniszter az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, 2017. március 3-tól átmeneti időszakra vonatkozóan általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. Mától tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve parlag és gazégetést is.
A Földművelésügyi Minisztérium arra kéri az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, valamint a közúton és vasúton utazókat, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében járjanak el körültekintően, égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható.
Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes. Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról valamint az erdőtűz megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról az www.erdotuz.hu oldalon is lehet tájékozódni. (FM Sajtóiroda)

2017. február 28.

Jól szerepeltek az ÉSZAKERDŐ-s csapatok az erdőismereti vetélkedőn

Az élmezőnyben végeztek az ÉSZAKERDŐ Zrt. által támogatott csapatok az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett "Fedezd fel az örökséged!" erdőismereti vetélkedőn. A versenyen 176 csapatban mintegy 500 középiskolás adott számot a természethez kötődő ismereteiről. A győzelmet a mosonmagyaróvári "Favágók" csapata szerezte meg. Jól szerepeltek a kelet-magyarországiak is, akiknek indulását - szakmai segítséget felajánlva - az ÉSZAKERDŐ Zrt. szorgalmazta... A vetélkedőről készült beszámoló itt olvasható.

2017. február 24.

Több mint 20 ezer köbméter szociális tűzifa az ÉSZAKERDŐ-től

Befejeződött a szociális tűzifaprogram az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt.-nél. A február 15-i határidőig mintegy 20.500 köbméter tűzifát vásároltak társaságunktól az önkormányzatok. A Belügyminisztérium által meghirdetett programban az ötezer lélekszám alatti települések vehettek részt...
A tájékoztató itt olvasható.

2017. február 21.

Nőnapi kedvezmény hölgyeknek

A közeli nőnap alkalmából, 2017. március 5-én, vasárnap minden kedves hölgy utasunk 300 forintos napijegy váltása mellett korlátlan számú utazásra jogosult a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti járatain.
Vonatindulások Miskolc-Dorottya utcáról:
10:15, 11:30, 12:45, 14:00.
A kedvezményes utazásról szóló tájékoztató itt tekinthető meg.

2017. február 20.

Ismét szerelemvonatok közlekedtek Lillafüredre

A tavalyi nagy sikerű, hagyományteremtő rendezvény után ismét különvonatokat indított a szerelmesek napja alkalmából az ÉSZAKERDŐ Zrt. Az alkalomhoz illően feldíszített szerelvények a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalán Miskolc-Dorottya utca és Lillafüred között közlekedtek február 14-én, kedden és 15-én, szerdán is... A programról készült beszámoló itt olvasható.

2017. február 15.


Babák és mamák a Csanyikban


a "Csanyiki Erdőház" március végén a legkisebbek részére kínál programot. Szeretettel várunk minden kismamát és babát!
A részletekről, elérhetőségről itt tájékozódhat.

2017. február 15.

Tavaszváró programok a Csanyikban

Változatos programokkal és nagy szeretettel várja az érdeklődőket az ÉSZAKERDŐ Zrt. "Csanyiki Erdőház" Erdészeti Erdei Iskolája. Február 1. és 24. között "Téltemető" címmel rendeznek programot, március 1.és 10. között "Tavaszhívogató" programmal készülnek, 20. és 24. között lehet a "Víz Világnapjai"-ra jelentkezni és a hónap zárásaként tartják 27. és 31. között a "Rügyfakasztó, Szirombontó" programot. A részletekről, elérhetőségről itt tájékozódhat.

2017. február 1.

Megjelent az ÉSZAKERDŐ Zrt. közjóléti térképe

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye állami erdőterületeinek többségén gazdálkodó ÉSZAKERDŐ Zrt. egy térképen foglalta össze közjóléti szolgáltatásait...
A társaság az erdőjárók minél szélesebb körű kiszolgálása érdekében készítette el saját közjóléti tevékenységeit bemutató térképét, melyen rajzos grafikával jelennek meg az erdei szálláshelyek és erdei iskolák, de helyet kaptak rajta a legfőbb turistaútvonalak és a kisvasutak is... A térképről készült tájékoztató itt olvasható.
A térkép itt tekinthető meg.

2017. január 24.

Utazás Zúzmara Expresszel Téltündérhez és Erdészapóhoz

A 2017-es esztendő első kisvasutas rendezvényeként szombaton különvonatot indított az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja - a menetrend szerinti vonatok által nem járt szárnyvonalon - Mahócára. A csípős, mínusz tíz fok körüli hideg nem vette el a kedvét a kisvasutak kedvelőinek: előzetesen minden hely elkelt a szerelvényre...
A programról készült beszámoló itt olvasható.

2017. január 20.

Csaknem kétszáz borsodi település igényelt szociális tűzifát az ÉSZAKERDŐ-től

Az időarányosnál jobban áll a szociális tűzifaprogram teljesítésében az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója ezzel kapcsolatban azt mondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 196 önkormányzattal kötöttünk értékesítési szerződést. Ez tíz településsel több, mint az elmúlt évben. Az igényelt tűzifa mennyisége is növekedett: 1000 köbméterrel haladja meg a tavalyit... A tájékoztató itt olvasható.

2017. január 18.

Mostoha tél, fokozott vadetetés az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdeiben

A fagyos, de hó mentes időszakot követően Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében lévő erdőkbe is megérkezett a várva várt hó...
A jó vadgazda ilyenkor nem feledkezhet meg a vadászterületén élő vadállományról. Nagyon fontos, hogy a vadetetők ebben az időszakban mindig fel legyenek töltve elegendő, jó minőségű szemes és szálas takarmánnyal, valamint az ásványi anyagok pótlását lehetővé téve, nyalósóval... A tájékoztató itt olvasható.

Szerelemvonat Lillafüredre

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. ez évben is elindítja tavalyi nagy sikerű különvonatait a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton Bálint, avagy Valentin, azaz a szerelmesek napján. Tartson velünk Kedvesével egy hangulatos kisvonatozásra, lillafüredi függőkerti sétára és egy különleges gyertyafényes vacsorára a lillafüredi Tókert Étterembe! A programot idén február 14-én kedden, és február 15-én szerdán este is megrendezzük. A programajánlat itt olvasható. A program plakátja itt tekinthető meg.

2017. január 06.

Erdei iskolák januári programajánlata

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdei iskoláiban télen sem áll meg az élet, az új esztendőben is várjuk az érdeklődőket. Friss programokkal, és nagy szeretettel invitálunk mindenkit erdei iskolába. Januári kínálatunkról bővebben itt olvashatnak.

2017. január 04.

Zúzmara Expressz Mahócára

A új év első kisvasutas rendezvényeként január 21-én szombaton ismét különvonatot indít az ÉSZAKERDŐ Zrt. Mahócára. A remélhetőleg szép téli tájban való kisvonatozás mellé érdekes programokkal készül a fónagysági Bagoly-Vár Erdei Iskola is, elsősorban gyermekeknek és szüleiknek. A menetrend szerinti vonatok által nem járt szárnyvonalon való vonatozásra minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A hirdetmény itt olvasható.
A program plakátja itt tekinthető meg.
A szombati Zúzmara Expresszre minden hely elkelt.

2016. december 29.

Erdei vasutak 2017. évi eseménynaptára

Elkészült a Lillafüredi Állami Erdei Vasút és a Pálházi Állami Erdei Vasút 2017. évben tervezett rendezvényeiről és a kedvezményes napokról összeállított tájékoztató
.
A hirdetmény itt tekinthető meg.


Hírek, események archívuma 2016.
Hírek, események archívuma 2015.

 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség