Tűzgyújtási tilalom térkép
  Időkép webkamerája
a Lillafüred - Zsófia-kilátóról
 
   
     
   
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárminisztérium
Muzsikál az erdő
A Mi Erdőnk

Hírek, események

 
2024. július 11.
Egyesületi elismerések

Demjén Béla Az Országos Erdészeti Egyesület 154. Vándorgyűlését Egerben rendezték meg. Ennek részeként a hagyományos Ünnepi Közgyűlésen szakmai elismeréseket adtak át.
Az ünnepségen Decrett József-emlékérmet vehetett át Demjén Béla erdésztechnikus, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Sajóvölgyi Erdészeti Igazgatóság nyugalmazott kerületvezető erdésze...

A teljes cikk itt olvasható.

2024. július 2.
Ultra Tisza-tó - "Csak egy kör. Vagyis kettő!"

Ultra Tisza Tó Nyolcadik alkalommal rendezték meg az Ultra Tisza-tó elnevezésű tókerülő futóversenyt. A távot futva vagy biciklin, egyedül vagy csapatban lehetett teljesíteni. A résztvevők Tiszafüredről indulva, déli irányból kerülték meg a tavat, majd Tiszafüreden fordulva visszafelé is megtették a távot.
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. csapata első alkalommal vett részt a megmérettetésen, és 12 óra 50 perc 20 másodperces idővel ért célba a futóversenyen, ahol 130 kilométert kellett teljesíteni. ...

A teljes cikk itt olvasható.

2024. június 27.
30.000 gyerek vett részt tavasszal az Iskolában az Erdő Programban - augusztustól jön a folytatás

Tavasz 500 köznevelési intézményben 30.000 gyermeknek tartottak közel 1400 tematikus foglalkozást az Országos Erdészeti Egyesület Iskolában az Erdő Programjának tavaszi ütemében a Minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai országszerte. Az ingyenes Program második ütemének augusztus 26-án nyílló regisztrációján további 500 intézmény regisztrálhat...

A teljes cikk itt olvasható.

2024. június 27.
Kirándulóvonat Mahócára

Mahóca Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2024. július 13-án szombaton ismét különvonatot indít Mahócára, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti vonatok által amúgy nem járt szárnyvonalára.
A programon való részvétel feltétele az előzetes regisztráció a kisvasut@eszakerdo.hu e-mail címen.


Az esemény plakátja itt érhető el.


2024. június 24.
Turizmus ingyen: milliók látogatják a hazai erdőket

Turizmus Az Agrárszektor.hu írt arról, hogy Magyarországon a természetjárás, az erdei turizmus elmúlt másfél évtizedben tapasztalható fellendülési tendenciájának a 2019-2020-as COVID-időszak még nagyobb intenzitást adott: becslések szerint az addigi évi 35 milliós látogatói alkalom 25 százalékkal nőtt meg. A belföldi turizmus ezen kiemelkedő jelentőségű szegmensének legfontosabb infrastrukturális hátterét, az erdei turistautak, pihenőhelyek hálózatának meghatározó részét az állami tulajdonú erdészeti társaságok tartják fenn. E fenntartó tevékenységük közjóléti célú, hiszen az erdőket mindenki ingyen veheti igénybe.

Az Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság cikke itt olvasható.

2024. június 21.
Podcast a nemzeti zöldvagyonról

Erdőmánia podcast Hogyan kezelik az erdészek a nemzeti zöldvagyont? Ezzel a címmel jelent meg az Erdőmánia új podcast adása.
Meghívott szakértők: Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, Dr. Borovics Attila, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója, Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője.
A beszélgetést vezeti: Merena Rudolf.

A podcast itt érhető el.

2024. június 20.
MyGardenOfTrees kutatási projekt az ÉSZAKERDŐ Zrt. területén

Mygardenoftrees Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2023-ban csatlakozott az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodni képes európai erdőkért létrehozott, a Svájci Szövetségi Kutató Intézet WSL koordinálásával és az Európai Bizottság finanszírozásával megvalósuló MyGardenOfTrees kutatási projekthez. Az 5 évre szóló együttműködési megállapodás 2023. november 6-án került aláírásra.
A projekt keretében egy új kutatási módszerrel, önkéntes résztvevők segítségével tesztelik különböző európai származási helyekről begyűjtött bükk (Fagus sylvatica) és jegenyefenyő (Abies alba) magok csírázási erélyét, a csemeték fejlődését kísérleti mikrokertekből álló hálózatban...

A teljes cikk itt olvasható.

2024. június 19.
Erdőkezelés és fenntartás

Erdőkezelés A környezetbarát gazdálkodás legjobb példája az erdő - ezzel a címmel olvasható cikk az Agrarszektor.hu oldalon. Az erdők az emberi élet és civilizáció nélkülözhetetlen alapjai. Globális ökológiai szerepük mellett lokálisan tiszta ivóvizet és levegőt, az élelmezés szempontjából fontos talajvédelmet, árvíz elleni védelmet biztosítanak, miközben egészséges, természetközeli sportolási és rekreációs helyszínt, megújuló nyersanyagot és energiaforrást nyújtanak a társadalomnak. Nem utolsó sorban az erdő a legnagyobb biológiai szénmegkötő infrastruktúraként elnyeli az emberi tevékenység által kibocsátott széndioxidot, azaz főszerepe van a klímavédelemben.

Az Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság cikke itt olvasható.

2024. június 13.
ÉSZAKERDŐ Zrt.- a természetvédelmi célok elérése érdekében terepi gyakorlatok

Terepi gyakorlat A jogszerű fakitermelésnek szigorú jogszabályi feltételei vannak, többek között az erdőrészlet határainak felülvizsgálata után a kivágandó fák szakszerű kiválasztása és megjelölése is az erdész feladata. Az állékonyabb és a változásokkal szemben ellenállóbb erdő fenntartása, a természetvédelmi célok elérése érdekében, illetve a társadalmi elvárások változására reagálva az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Bükki, valamint az Aggteleki Nemzeti Park illetékes szakembereivel közös terepi jelölési tréningeket szervezett a Bükk, a Zemplén és a Gömör erdeiben. ...

A teljes cikk itt olvasható.

2024. május 24.
Gyermeknapi kedvezmény a LÁEV és a PÁEV járatain

Gyermeknap A lillafüredi és a pálházi erdei vasutak idén is kedvezményes utazási lehetőséggel várják gyermek utasaikat a május 26-i Gyermeknapon. A 14 év alatti gyermek utasok e napon 800 forintos napijegy váltása mellett korlátlat számú utazásra jogosultak a menetrend szerinti járatokon.


Az esemény plakátja itt érhető el.


2024. május 10.
Nyárköszöntő vonatozás Mahócára

Mahóca Az ÉSZAKERDŐ Zrt. május 25-én rendezi meg a lillafüredi kisvasút kisvasúti napját. A program keretében különvonatok indulnak a menetrend szerinti vonatok által nem járt Mahócai szárnyvonalra. A résztvevők Mahóca és Andókút környékén egyéni programlehetőségek közül választhatnak. Érdemes elsétálni a Varbói-tóhoz, piknikezni az Andókúti forrástó partján, de kicsit hosszabb túra keretében Lillafüred felé is kirándulhatunk, vagy bejárhatjuk a szárnyvonal néhai, Farkasgödör-Örvénykőig vezető szakaszát is. Andókúton a rendezvény idején bográcsgulyás várja az arra előzetesen regisztráló utasokat.
A programra jelentkezni a kisvasut@eszakerdo.hu e-mail címen lehet a felnőtt és gyermek utasok számának, valamint az ebéd igénynek a megadásával.


Az esemény plakátja itt érhető el.


2024. május 10.
"Az Év Erdésze - 2024." verseny az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél

Diósgyőr Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2024. május 7-én a Keletbükki Erdészeti Igazgatóság területén rendezte meg "Az Év Erdésze - 2024." elnevezésű házi versenyt, mely egyben válogató is volt az országos versenyre.
A versenyen az ÉSZAKERDŐ Zrt. 15 kerületvezető erdésze vett részt. A résztvevőket Zay Adorján vezérigazgató és Vasas Ernő erdészeti igazgató, a versenybíróság elnöke köszöntötte. A rajtszámok kihúzását követően a versenyzők 7 versenyszámban bizonyították felkészültségüket...

A teljes cikk itt olvasható.

2024. május 8.
Diósgyőri kép Magyarország fotóalbumában

Diósgyőr A Diósgyőri várról készült Bózsó Gyula, az ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezetője, az egyebek mellett az I Love Bükk című könyv szerzője fotója, amely bekerült a Magyarország fotóalbuma című kötetbe. A nemrég megjelent kiadvány képeit a Magyarország 365 fotópályázatra az elmúlt öt évben beküldött 120 ezer alkotásból válogatták ki. A kezdeményezésnek az a célja, hogy fotókon keresztül mutassa be Magyarország esetenként rejtett értékeit...

A teljes cikk itt olvasható.

2024. május 6.
Favágóverseny

Tanösvény 2024. május 18-án a Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány szervezésében Miskolc- Garadna völgyben megrendezésre kerül az Országos fakitermelő verseny.
Szívesen látjuk az erdőn dolgozókat családjaikkal és mindenkit, aki szívesen eltöltene a szabadban egy vidám napot!

A meghívó itt érhető el.

2024. április 24.
A Mi Erdőnk - Cikk a Szív-tanösvényről

Tanösvény Magyarország első vidéki kardiotanösvényéről, a Miskolc határában, a Forrás-völgy és a Csanyik-völgy találkozásánál létesült Szív-tanösvényről jelent meg cikk A Mi Erdőnk újság legújabb számában.

Pál János Viktor írása itt érhető el.

2024. április 11.
Korán érkezett a tavasz az ÉSZAKERDŐ Zrt.-hez is

Tavasz Az erdő alapú gazdálkodás, az erdők - az ország zöld vagyonának - fennmaradása, gyarapítása, védelme az egész társadalom érdeke. Aki mostanában kirándul, maga is megtapasztalhatja, ahogy a napsütésben az erdő harsogó smaragdzöldje harmonizál a mélykék horizonttal, ahogy a természetes úton megjelenő pici magoncok, fiatal fácskák kövér levelei mosolyogva néznek a ragyogó napsütésbe.
Az ország északkeleti részébe is meglepően korán érkezett a tavasz, és - a már sajnos megszokottnak mondható módon - szinte elmaradt a tél az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei erdőterületeken is...

A teljes cikk itt olvasható.

2024. március 25.
Elismerést kapott a Telkibányai Erdészet nyugalmazott adminisztratív vezetője

Elismerések "Erdők és innováció - új megoldások egy jobb világért" - az ENSZ az idei Erdők Nemzetközi Napja középpontjába az innovációt állította. Ebből az alkalomból rendeztek konferenciát, csütörtökön, Budapesten, ahol miniszteri kitüntetéseket vehettek át a kiemelkedő munkát végző szakemberek. Nagy István agrárminiszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Ondané Nagy Erzsébet, az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. Telkibányai Erdészeti Igazgatóságának nyugalmazott adminisztratív vezetője részére...

A teljes cikk itt olvasható.

2024. március 19.
Pirostojás Expressz Garadnára

Pirostojás Expressz Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén ismét megrendezi korábbi években nagy sikert aratott Pirostojás Expressz rendezvényét. A program keretében ezúttal Garadna végállomásra, illetve a Garadna Grundra várjuk a kicsiket és szüleiket március 30-án szombaton.
A 10.30-tól 16.35-ig tartó rendezvény keretében tojáskereséssel, kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, selfie géppel és egyéb meglepetésekkel készülnek a szervezők. Az esemény fénypontja a Mikulásvonat sztárjának fellépése lesz - a méltán népszerű Galiba Társulat a Ludas Matyival várja az érdeklődőket, a nap folyamán két alkalommal. A Pirostojás Expressz 10.15 órakor indul majd Miskolc-Dorottya utca állomásról, de a rendezvény a további menetrend szerinti LÁEV-járatokkal, vagy egyénileg is megközelíthető.
A 10.15-kor induló vonaton való utazás előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezés ímélben a kisvasut@eszakerdo.hu címen.
Minden érdeklődőt szeretettel vár a szervező ÉSZAKERDŐ Zrt. és az Unisport!

Az esemény plakátja itt érhető el.


2024. március 18.
Elismerések a nemzeti ünnepen

Elismerések Szabadságunk szeretetében és szuverenitásunk megvédése érdekében nem ismerünk alkut, belátást vagy érdeket - mondta Nagy István agrárminiszter, szerdán, Budapesten, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapjához kapcsolódó állami kitüntetések és elismerések átadásán...

A teljes cikk itt olvasható.

2024. március 12.
Megjelent az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdei vasútjainak 2024. évi eseménynaptára

eseménynaptár 2024 Az ÉSZAKERDŐ Zrt. meghirdeti két erdei vasútján megrendezni tervezett 2024. évi programjait. Az egyes rendezvények részletes programkiírása 2-4 héttel a tervezett események előtt lesz elérhető a társaság honlapján. A rendezvények egy része előzetes regisztrációhoz kötött.

Az eseménynaptár itt érhető el.


2023. március 4.
Nőnapi kedvezmény a LÁEV járatain

Állami elismerések A közeli nőnap alkalmából 2024. március 9-én szombaton minden kedves Hölgy utasát kedvezményes utazási lehetőséggel várja a Lillafüredi Állami Erdei Vasút. A menetrend szerinti járatok számukra 800 forintos napijegy váltása mellett korlátlan számban igénybe vehetők. A LÁEV téli kínálata szerint napi négy járatpár szolgálja az utasokat, az aktuális menetrend elérhető a társaság honlapján.

A tájékoztató itt olvasható.

2024. február 20.
ÉSZAKERDŐ Zrt. - több mint 250 településre került szociális tűzifa

Szociális tűzifa Több mint 250 település jutott tüzelőhöz az ÉSZAKERDŐ-től a 2023/24. évi szociális tűzifa programban.
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. a kezdetek óta aktívan részt vesz a kormány által elindított Szociális Tüzelőanyag Programokban. A rászoruló családok tüzelőanyag költségeinek enyhítése céljából az 5 ezer lélekszám alatti települések nyújthattak be pályázatot tűzifa vásárlás támogatására. Az erdőgazdaság működési területén a nyertes önkormányzatok száma meghaladta a 250-et, több mint 28 ezer köbméter tűzifa szállítására szerződött társaságunk - tájékoztatott Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt vezérigazgatója...

A teljes cikk itt olvasható.

2024. február 13.
Háromszor közlekedett a Zúzmara Expressz

Zúzmara Expressz Három egymást követő hétvégén közlekedett a Zúzmara Expressz Mahócára, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti vonatok által nem járt szárnyvonalára. Akkora volt ugyanis az érdeklődés az ÉSZAKERDŐ Zrt. által eredetileg január 27-re meghirdetett program iránt, hogy február első két szombatján ismét megrendezte a vonatozást a társaság...

A teljes cikk itt olvasható.

2024. február 7.
A Mi Erdőnk - Cikk a Lillafüredi Erdészetről

Tajnai Róbert Természetesen természetesen - ezzel a címmel jelent meg írás a Lillafüredi Erdészetről A Mi Erdőnk újság legújabb számában.
A A Mi Erdőnk - cikk itt olvasható.

2024. február 5.
Településfásítási Program - Újabb 543 település lesz zöldebb

Településfásítás Egyetlen nap alatt 543 településen tízezer sorfa talált gazdára az idén negyedik alkalommal meghirdetett Településfásítási Programban. Az Agrárminisztérium által indított kezdeményezés iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés. Az elmúlt három évben már 46 ezer sorfát ültettek el 1500 településen, ennek ellenére háromszoros volt a túljelentkezés a most elérhető újabb mennyiségre. Az ország legnagyobb belterületi fásítási programja márciusban a sorfák kiszállításával folytatódik...

A teljes cikk itt olvasható.

2024. január 31.
Népszerű erdei iskolai programok

Erdei iskola Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Csanyiki Erdőház és a Bagoly-vár Erdészeti Erdei Iskolái évek óta teljes kapacitással működnek. Mozgalmas, eredményes esztendő volt 2023 is, csaknem 11.000 látogatót regisztráltak az intézményekben.
Maximálisan törekszünk a változatosságra, hogy a visszatérő gyerekek számára is minőségi élményt tudjunk nyújtani. A 2024. évi kínálatunkban a cserjék kapnak kiemelt hangsúlyt, ahogy korábban fákról, vadfajokról vagy rovarokról adtunk bővebb ismereteket...

A teljes cikk itt olvasható.

2024. január 23.
Zúzmara Expressz 2. ráadás

Zúzmara Expressz A nagy érdeklődésre való tekintettel a LÁEV-nél 2023. január 27-re és február 3-ra meghirdetett "Zúzmara Expressz" programot még egy héttel később is megrendezzük.

A programon való részvétel feltétele az előzetes regisztráció!


Az esemény plakátja itt érhető el.


2024. január 17.
Zúzmara Expressz ráadás

Zúzmara Expressz A nagy érdeklődésre való tekintettel a LÁEV-nél 2023. január 27-re meghirdetett "Zúzmara Expressz" programot egy héttel később is megrendezzük.

A programon való részvétel feltétele az előzetes regisztráció!


Az esemény plakátja itt érhető el.


2024. január 11.
Zúzmara Expressz Mahócára

Zúzmara Expressz 2024 január 27. szombat.
A programon való részvétel feltétele az előzetes regisztráció!


Az esemény plakátja itt érhető el.


Hírek, események archívuma 2023.
Hírek, események archívuma 2022.
Hírek, események archívuma 2021.
Hírek, események archívuma 2020.
Hírek, események archívuma 2019.
Hírek, események archívuma 2018.
Hírek, események archívuma 2017.
Hírek, események archívuma 2016.
Hírek, események archívuma 2015.


 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet