Herman Ottó mozdony
Herman Ottó mozdony
Herman Ottó mozdony
FM
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
Muzsikál az erdő

Hírek, események

 
2016. december 7.

A Hegyközi Erdészetről ír
az erdőgazdaságok magazinja

Megjelent A mi erdőnk, a magyar állami erdészeti társaságok lapja. A Gyökerek nevet viselő rovat A "legek" erdészete című cikkében a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság mutatkozik be. A Zemplénben működő erdészet munkájába Buday Péter, erdészeti igazgató avatja be az olvasókat.
Az anyag itt érhető el
.

2016. december 6.
Átmeneti korlátozás

2016. december 17-én reggel 6 és délután 16 óra között a Forrásvölgy - Szeleta - Dolkatető - Lencsés - Demjén-patak - Kovácskő térségében téli vadkárt megelőző terelővadászat kerül megrendezésre. A területet a vadászat idejére a turista- és egyéb látogatóforgalom elől az ÉSZAKERDŐ Zrt. lezárja. Javasolt alternatív kirándulási útvonal: Fehérkőlápa, vagy Ortástető térsége.
Megértésüket és türelmüket köszönjük!
A lezárt terület térképe itt tekinthető meg.

2016. november 30.
Karácsonyfavásár az ÉSZAKERDŐ Zrt.-nél!

Viszonteladók figyelem!
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. saját termelésű ezüstfenyő karácsonyfát kínál nagy tételben kedvező áron! Nagyobb mennyiség megrendelése esetén jelentős kedvezmény!
Érdeklődni: Gödörházi Gábor
Tel.: 46-501-536; 501-505, godorhazi.gabor@eszakerdo.hu

2016. november 25.

Működik a fénysorompó
a Miskolc Hegyalja úti vasúti átjáróban


Az ÉSZAKERDŐ Zrt. felhívja a közúton közlekedők figyelmét, hogy a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalán, Miskolc Hegyalja úti vasúti átjáróban 2016. november 25-től működik a fénysorompó. Az erdőgazdaság kéri, hogy a biztosítási mód változása miatt mindenki fokozott figyelemmel közlekedjen ezen a szakaszon.

2016. november 25.
Ismét közlekedik a Mikulásvonat

A Diósgyőrért Közhasznú Alapítvány az ÉSZAKERDŐ Zrt.-vel együttműködésben 2016-ban immáron 14. alkalommal indítja útjára a Diósgyőri Mikulásvonatot, amely nem egy hétköznapi utazást jelent a lillafüredi kisvasúton, hanem egy közel 2 és fél órás, varázslatos kalandot a gyermekek és családok számára a Mikulás meseszép, varázslatos Mesebirodalmában.
A szerelvények 2016. november 25. és december 18. között közlekednek az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalán.
A rendezvény sajtóanyaga itt érhető el.
A program plakátja itt tekinthető meg.

2016. november 22.
Téli menetrend az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdei vasútjain

Életbe lépett a téli menetrend az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett erdei vasutakon. A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton 2016. november 1. és 2017. március 31. között csak szombaton, vasárnap és ünnepnapokon lesz menetrendi közlekedés. Ez alól kivételt jelent a téli iskolai szünet december 27. és 30. közötti időszaka, amikor munkanapokon is járnak a szerelvények... A Mikulásvonatok közlekedése miatt, (november 25. és december 18. között) változik a mentrend szerinti közlekedés! A Pálházi Állami Erdei Vasúton jelenleg nincs menetrendi közlekedés. 2017. április közepéig - az időjárástól függően - különvonatok rendelésére van csak lehetőség. "Száncsengő Expressz" különvonat közlekedik viszont december 3. és 6. között...
A menetrend változásokról itt olvashat bővebben.

2016. november 16.
Pálházi "Száncsengő Expressz"

Különvonatokat indít a Mikulással és a Krampusszal a Pálházi Állami Erdei Vasút 2016. december 3-4-5-6-án 10:00 és 14:00 órakor. December 4-én a Miskolci Musical Színház tagjai külön műsorral várják az érdeklődőket.
A programról és a jelentkezés feltételeiről itt tájékozódhat.

2016. november 8.
Fotótehervonat a vasútbarátok kedvében

Látványos fotótehervonatozást rendezett az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Lillafüredi Állami Erdei Vasút lillafüredi fővonalán, szombaton...
A rendszeresen indított népszerű kirándulóvonatok mellett a fotósvonatokkal a vasút szakmai múltja iránt érdeklődő utasok igényeit kívánja kielégíteni az ÉSZAKERDŐ Zrt.
A rendezvényről készített beszámoló itt olvasható.

2016. október 28.
Meghosszabbított őszi szezon a Pálházi Állami Erdei Vasúton!

A kellemesnek ígérkező hétvégi időjárásra, valamint az ünnepi hosszú hétvégére való tekintettel az ÉSZAKERDŐ Zrt. az előzetesen meghirdetett menetrendtől eltérően október 29 - 31. között is elindítja járatait Pálháza és Rostalló között. Járataink Pálházáról Rostallóra 8:30, 12:00 és 15:30 órakor, míg Rostallóról Pálházára 9:40, 13:10 és 16:20 órakor indulnak majd. A részletes menetrend az alábbi hivatkozásra kattintva érhető el:
http://195.228.249.124/erdeivasut/menetrend/paev_2016.pdf

2016. október 27.
Lombhullató vonatozást szervezett az ÉSZAKERDŐ Mahócára

A hétvégén véget ért az idei mahócai különvonati szezon. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. "Lombhullató vonatozás Mahócára" elnevezéssel hirdetett programot szombatra a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalára...
A programról készült beszámoló itt olvasható.

2016. október 26.
Sárguló falevél fotótehervonat Garadnára

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. november 5-én múltidéző fotótehervonatozást szervez a Lillafüredi Állami Erdei Vasút lillafüred-garadnai fővonalára. A múltidéző összeállítású szerelvénnyel a vasútfanatikusok és -fotósok kedvében kívánunk járni. A szerelvény reggel 9:30-kor indul Miskolc-Dorottya utca végállomásról, majd várhatóan legkésőbb sötétedésig érkezik vissza ugyanoda. Az út során a látványos lillafüredi fővonal legszebb pontjain tartunk majd fotómegállásokat a különleges összeállítású szerelvénnyel. A tehervonatot C-50-es és Mk48-as vontatással is fotózhatják majd az érdeklődők. A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amit a kisvasut@eszakerdo.hu ímélcímen lehet megtenni. A program plakátja itt tekinthető meg.

2016. október 26.
Ismét kiemelkedő trófeát mutathattak be
az ÉSZAKERDŐ Zrt. trófeaszemléjén

A rotációs elv alapján ismét a Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatóság töltötte be a házigazda szerepét és adott helyszínt a felújított Szelcepusztai Turistaház környezetében az ÉSZAKERDŐ Zrt. VIII. Trófeamustrájának. A rendezvényen a társaság vadászterületeiről származó 98 trófeán túl, további 11 trófeát is bemutattak...
A rendezvényről készült beszámoló itt olvasható.

2016. október 25.

Miniszteri elismerést kapott
a Lillafüredi Erdészet igazgatója


Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Budapesten, a Földművelésügyi Minisztériumban rendeztek ünnepséget, hétfőn. A megemlékezésen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mondott beszédet...
A miniszter Elismerő Oklevelet adományozott Tajnai Róbertnek, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Erdészeti Igazgatóság vezetőjének.
A közlemény itt olvasható.

2016. október 13.

Lombhullató vonatozás Mahócára

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. október 22-én szombaton idén is elindítja hagyományos őszi mahócai különvonatait, a mahócai különvonati szezon zárórendezvényeként. A programot a kirándulni, illetve erdei kikapcsolódásra vágyó utasainknak ajánljuk. Tartson velünk egy kellemes andókúti piknikezésre, varbói sétára, vagy vezetett programunkra, a Mahócáról induló 20 kilométeres erdei túránkra!
A program plakátja itt tekinthető meg.
A részletes programajánlat itt olvasható.

2016. október 13.

A mi erdőnk - cikk a Károlyi-kilátóról

Megjelent A mi erdőnk, az állami tulajdonú részvénytársaságok közös magazinjának legújabb száma. A lap Panoráma rovatában a Kis-Milicen magasodó Károlyi-kilátóról olvasható egy cikk. A Zempléni hegység első erdészeti kilátóját tavaly építtette az ÉSZAKERDŐ Zrt.
Az írás itt érhető el.

2016. október 11.
Erdők-mezők vadjai lencsevégen - kiállítás nyílt Lillafüreden

A 16 éves Bóta István természetfotóiból nyílt kiállítás pénteken, az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút Ökoturisztikai Központjában, Lillafüreden...
A természetfotó kiállítás 2017. tavaszáig látható.
A megnyitóról készített tájékoztató itt olvasható.

2016. október 3.
Erdők-mezők vadjai lencsevégen

Ifj. Bóta István legjobb képeiből, az ÉSZAKERDŐ Zrt. közreműködésével fotókiállítás nyílik 2016. október 7-én, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Ökoturisztikai Központjában, Lillafüreden. A 14:00 órakor kezdődő eseményre minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A természetfotós bemutatása itt olvasható.

2016. szeptember 27.
Rekordlétszám a Vadászkürt Expresszen

A tavalyi első program után, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Vadászkürt expressz elnevezéssel ismét elindította szarvasbőgés-hallgató különvonatát a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Mahócai szárnyvonalán. A rendezvényre csaknem kétszázan voltak kíváncsiak, így a tekintélyes, hatkocsis szerelvény leközlekedtetése a meredek hegyi pályán különös kihívás elé állította az erdei vasút munkatársait...
A programról készült beszámoló itt olvasható
.

2016. szeptember 21.

Szarvasbőgés és erdei vasút a Hegyközben

Ismét szarvasbőgés-hallgató vonatozást szervezett a Hegyközben az ÉSZAKERDŐ Zrt. Hegyközi Erdészeti Igazgatósága. Csaknem 150-en utaztak szombaton a Pálházi Állami Erdei Vasúton. Akkora volt az érdeklődés, hogy két szerelvényt kellett indítanunk, az egyik négy, a másik pedig három kocsival közlekedett...
A programról készített beszámoló itt olvasható.

2016. szeptember 20.
LÁEV: pályafelújítás forgalomkorlátozással!

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút fővonalán folyamatban levő pályafelújítási munkálatok miatt október első hetében vágányzári korlátozások lépnek életbe a kisvasút menetrend szerinti forgalmában. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. ugyanis teljes felépítménycserével járó vágányfelújítást végeztet Puskaporos állomás és Mártabánya megállóhely közelében.

Az erdei vasút járatainak menetrendje 2016. október 3. és 7. között (hétfőtől péntekig) megváltozik.

A forgalomkorlátozás részleteiről itt tájékozódhat.
A hirdetmény itt tekinthető meg.

2016. szeptember 19.
Erdőlátogatás korlátozása

A hétvégéi kirándulások előtt érdemes figyelembe venni, hogy az ÉSZAKERDŐ Zrt. illetékességi területén az erdő látogatását az erdőlátogatók biztonsága érdekében az alábbi módon korlátozza: Hegyaljai térségben (Hegyaljai Erdészeti Igazgatóság)
2016. 09. 09. - 2016. 09. 30. 15:00 - 8:00
Hegyközi térségben (Hegyközi Erdészeti Igazgatóság)
2016. 09. 12 - 2016. 10. 03. 16:00 - 9:00
Telkibányai térségében (Telkibányai Erdészeti Igazgatóság)
2016. 09. 10. - 2016. 10. 02. 16:00 - 9:00
Makkoshotyka térségében (Telkibányai Erdészeti Igazgatóság)
2016. 09. 15. - 2016. 10. 05. 16:00 - 8:00
Bükk-hegység déli részén (Délbükki Erdészeti Igazgatóság)
2016. 09. 01. - 2016. 10. 02. 15:00 - 9:00
Aggteleki karsztvidéken és a Tornai-dombságban (Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatóság)
2016. 09. 05. - 2016. 10. 09. 16:00 - 9:00
Kérjük, amennyiben erdőlátogatási tilalom idején tiltó táblával találkoznak, saját biztonságuk érdekében forduljanak vissza és haladéktalanul hagyják el az erdő területét! Mielőtt útnak indulnak az erdőbe, érdemes az illetékes erdőgazdálkodótól érdeklődni a korlátozásokról.
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti igazgatóságainak elérhetőségei itt találhatók:
http://www.eszakerdo.hu/magyar/ciminfo/egysegek_uj.htm

2016. szeptember 18.
Az ÉSZAKERDŐ I-es számú csapata nyerte
az országos fakitermelő versenyt

Ráckevén rendezték szombaton a STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat döntőjét. A STIHL Kft. által 15. alkalommal megrendezett versenyen az erdőgazdálkodásban dolgozó fakitermelők, a katasztrófavédelem és az erdészeti szakiskolák négyfős csapatai mérték össze tudásukat. Az öt regionális elődöntőből 6-6 csapat jutott be a döntőbe. A résztvevőknek kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, darabolás, hasítás, sarangolás és szerelés versenyszámokban kellett bizonyítaniuk. Minden versenyszámot kétszer hajtottak végre, és a jobb eredményt vette figyelembe a zsűri a végső összesítésnél. A győzelmet végül a bükkzsérci regionális verseny nyertese, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Horváth László, Kiss Attila, Lengyel Lajos, Máté Viktor összeállítású csapata szerezte meg, megelőzve Dalerd Zrt. - Nagy István elnevezésű gárdát valamint a Vértesi Zrt. II. csapatát. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy 2013 és 2014 után ismét Társaságunk egyik csapata bizonyult a legjobbnak az országos versenyen - mondta Rencsiné Ágh Márta, az ÉSZAKERDŐ Zrt. humánpolitikai osztályvezetője.

2016. szeptember 13.
Nagy sikere volt az erdei vasutas sátornak
a budapesti "Erdővarázs" Családi Napon

Az Országos Erdészeti Egyesület idén első alkalommal rendezte meg a budapesti Szabadság téren az "Erdővarázs" Családi Napot. A 22 állami erdőgazdaság aktív közreműködésével megvalósult nagy sikerű rendezvényen az ÉSZAKERDŐ Zrt. feladata hazánk erdei kisvasútjainak bemutatása volt az "Élményerdő" elnevezésű tematikus sátorban...
A programról készült beszámoló itt olvasható
.

2016. szeptember 7.
Dallamvonat a Bükkbe - fúvószene szólt Andókúton

Újabb különvonatokat indított a hétvégén az ÉSZAKERDŐ Zrt. Szombaton két kirándulóvonatot közlekedtettünk Miskolc-Dorottya utcáról a Lillafüredi Állami Erdei Vasút szárnyvonalán Mahócára. Ahogy utasaink az elmúlt évek során is megszokhatták, mindig készülünk valamilyen különlegességgel, amely során ezúttal különleges hangszereket felvonultató koncertet hallgathattak meg az érdeklődők...
A programról készült beszámoló itt olvasható
.

2016. szeptember 1.

Szarvasbőgés-hallgató vonatozás a Hegyközben
- szeptember 17. szombat

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi szokásos szarvasbőgés-hallgató vonatozását a hegyközi Pálháza erdei vasútján. A délután fél hatkor induló különvonat utasai szürkületkor megcsodálhatják a gímszarvas nászának jellegzetes hangjait, de vendégeinket vérebes bemutatóval és további vadászati érdekességekkel is várjuk majd.
A program plakátja itt tekinthető meg.

2016. szeptember 1.

Vadászkürt Expressz Andókútra
- szeptember 24. szombat
, - minden hely elkelt!


Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén elindítja a tavaly nagy sikert aratott szarvasbőgés-hallgató különvonatját a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton, annak Mahócai szárnyvonalára. A program középpontjában a magyar erdők királya, a gímbika áll, amelynek jellegzetes hangját reményeink szerint visszhangozzák majd a szürkületbe burkolódzó kelet-bükki erdők. A gímbikák jellegzetes hangját utasaink a kisvonat személykocsijaiban ülve csodálhatják majd meg.

A program plakátja itt tekinthető meg.

Az előzetes jelentkezések alapján a rendezvényre gyakorlatilag minden hely elkelt. További jelentkezéseket már csak igen korlátozott számban, várólistára fogadunk el. A várólistáról lemondás esetén érkezési sorrendben regisztráljuk a jelentkezőket a szombati különvonatra, akik erről azonnal - de legkésőbb pénteken késő este - értesítést kapnak. Várólistára jelentkezni a megszokott kisvasut@eszakerdo.hu e-mail címen lehet.

2016. augusztus 29.
ÉSZAKERDŐ-siker Bükkzsércen

Kiemelkedően szerepeltek az ÉSZAKERDŐ Zrt. csapatai a VI. Regionális fakitermelő versenyen, szombaton, Bükkzsércen. A viadalon 14 négyfős csapat mérte össze tudását, egy gárda pedig versenyen kívül szerepelt. A miskolci központú állami tulajdonú erdőgazdaság, a tavalyi évhez hasonlóan most is öt csapattal vett részt a megmérettetésen. A gárdákban erdészek, fakitermelők, tűzoltók kaptak helyet...
A versenyről készült beszámoló itt tekinthető meg.

2016. augusztus 29.
Erdővarázs Budapesten!

Két napon át, 2016. szeptember 9-10-én interaktív erdei kincsestár és színes műsorok várják mindazokat, akik kíváncsiak a magyar erdők sokszínűségére, hazánk értékes természeti környezetére - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a budapesti családi nap előkészületei kapcsán...
Erdővarázs címen, az iskolakezdés első hétvégéjén, most először rendeznek Budapest belvárosában olyan interaktív eseményt, ahol az állami erdők közjót szolgáló színes kínálataikkal mutatkoznak be - jelezte a miniszter... A sajtótájékoztató itt olvasható.

További információ: www.oee.hu/erdovarazs

2016. augusztus 17.
VI. Zempléni Családi Lövésznap

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. és az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezete szervezésében augusztus második szombatján, hatodik alkalommal volt családi lövésznap az erdőgazdaság területén található koplalói lőtéren. A rendezvényt - a korábbi évekhez hasonlóan most is - sportvadászok, hivatásos vadászok, erdészek és családtagjaik részére hirdették meg. A lövészetvezető Buday Péter, a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság igazgatója és Szabó János karcagi sportvadász volt, akik értékes ajándékokkal is támogatták a rendezvényt...
A programról készült beszámoló itt olvasható.

2016. augusztus 12.

Dallamvonat Andókútra
Komolyzenei koncert az andókúti forrástó partján

Szeptember 3-án szombaton az ÉSZAKERDŐ Zrt. különleges vonatozást szervez a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Mahócai szárnyvonalára. Vendégeinket a mesés hangulatú andókúti forrástó partjára várjuk, ahol egyedülálló környezetben komolyzenei koncertet adnak a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei. Váltson jegyet különvonatunkra és legyen részese a természet csodás koncerttermében elhangzó zenei élménynek!
A program plakátja itt, a részletes leírás pedig itt található.

2016. augusztus 9.
Erdei vasúttal Mahócára

Több, mint 120-an váltottak jegyet az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút különvonataira szombaton. Nemcsak miskolciak vettek részt a rendezvényen, hanem a megyeszékhely környékén nyaralók is szép számban "képviseltették magukat". A két szerelvény a menetrend szerinti vonatok által nem járt Mahócai szárnyvonalon közlekedett.
A programról készült beszámoló itt olvasható.

2016. augusztus 5.

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút a Miskolc Tv-ben

A Miskolc Televízió Ez Miskolc című műsora legfrissebb adásában a Miskolc környéki turisztikai célpontokkal foglalkozott. Bemutatták egyebek mellett a Lillafüredi Állami Erdei Vasutat, az Ökoturisztikai Központot és a Lillafüredi Pisztrángtelepet is.
A 26 perces műsor itt érhető el:
http://minap.hu/video/ez-miskolc-20160729

2016. július 25.
Menetrendváltozás a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton!

Értesítjük Tisztelt Utasainkat, hogy a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonatai 2016. augusztus 1-től visszavonásig hétfői, keddi és szerdai munkanapokon módosított menetrend szerint közlekednek. A Miskolc-Dorottya utcáról 10:15, 12:45, 15:15, valamint a Garadnáról 11:30, 14:00, 16:30 órai indulással meghirdetett járatok üzemviteli okok miatt hétfőtől szerdáig nem közlekednek. A csütörtöki és pénteki, valamint hétvégi és ünnepnapi menetrend nem változik. A részletes menetrend itt tekinthető meg.

2016. július 21.

Különvonat Mahócára
Este "kisvonattal a csillagok után" ráadás programmal

Augusztus 6-án szombaton az ÉSZAKERDŐ Zrt. ismét különvonatot indít a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti vonatok által nem járt Mahócai szárnyvonalára. A nyaralásukat Miskolcon és környékén töltő kedves utasaink és a helybéli kisvasútbarátok számára ismét érdekes programokkal készülünk. Nappali kirándulóvonataink mellett éjszakai túrával, csillaglessel és esti vonatozással várjuk vendégeinket!
A program plakátja itt, a részletes leírás pedig itt található.

2016. július 20.

PÁEV - sűrített menetrend Pálháza Város napján

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. tájékoztatja az utazókat, hogy Pálháza Város napja alkalmából 2016. július 30-án, szombaton a Pálházi Állami Erdei Vasút vonatai a meghirdetett menetrendtől eltérően, sűrített menetrend szerint közlekednek. Pálházáról Rostallóra 8.30-kor, 10.30-kor, 12.00-kor, 14.00-kor és 15.30-kor indul szerelvény. Rostallóról Pálházára az indulási időpontok: 9.40, 11.15, 13.10, 14.45 és 16.20. A járatok normál díjszabással vehetők igénybe.
A PÁEV sűrített menetrendje itt tekinthető meg.

2016. július 19.

Különleges tematikus személykocsik a Lillafüredi Állami Erdei Vasútnál

Egyedülálló, vadászati tartalommal berendezett személykocsikat állít forgalomba a Lillafüredi Állami Erdei Vasút. A két tematikus jármű kialakítására a Földművelésügyi Minisztérium és a Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány támogatásával nyílt mód. A vadászati tematikájú berendezés megalkotásának célja a hagyományos vadászati kultúra és a vadászat bemutatása, népszerűsítése...
A tematikus járművekről készült tájékoztató itt olvasható.

2016. június 29.

Múzeumok Éjszakája a lillafüredi erdei vasúttal

2012 óta vesz részt az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja a Múzeumok Éjszakáján. A "Lillafüred fényei erdei vasúttal" címet viselő programunk szombaton délben kezdődött: a Miskolc-Dorottya utcai állomáson mozdonybemutatóval vártuk az érdeklődőket. Itt több muzeális értékkel is rendelkező vontató járművet is kiállítottunk. A Múzeumok Éjszakája különvonat este hat órakor indult. Ezen több mint száz utast regisztráltunk... A programról készült beszámoló itt olvasható.

2016. június 21.

Hagyományőrző tanoda sorozat Török Eszter népi kismester és mesterbarátai szervezésében a Csanyikban

"Népi Alkotóműhely Csutkaesztivel" címmel egy hagyományőrző alkotóműhely sorozatot indított útnak Török Eszter. Az alkotás élményét szeretné feléleszteni a hétköznapokban, hogy alkossunk magunk és mások örömére. A programon régi szokásokat, ünnepeket elevenítenek meg meséléssel. A különböző mesterségek bemutatása népi iparművészek segítségével történik, a résztvevők aktív közreműködése mellett. A júniusi rendezvényre 2016. június 26-án, vasárnap kerül sor a CSANYIKI ERDŐHÁZ Erdészeti Erdei Iskolában. A programtájékoztató itt tekinthető meg.

2016. június 21.

Szelcepuszta - megújult turistaház az Aggteleki-karszton

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. több turistaházat is üzemeltet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, melyeket elsősorban a bakancsos turizmus megszállottjai számára ajánlunk. Az Aggtelek külterületén elhelyezkedő Szelcepuszta Turistaház májustól már megújult köntösében várja a környék elfáradt kirándulóit. Szobái összesen 40 fő együttes elhelyezésére alkalmasak, így remek választás lehet akár osztálykirándulások számára is... A tájékoztató itt olvasható.

2016. június 15.

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakáján a Lillafüredi Állami Erdei Vasút!

Hatodik alkalommal csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja. 2016. június 25-én, szombaton a programok már délben elkezdődnek. A Miskolc-Dorottya utca végállomáson mozdonybemutató várja az érdeklődőket. A Múzeumok Éjszakája különvonat este hat órakor indul. A felsőhámori temetőben mécsest helyezhetnek el az utasok Herman Ottó, a Fazola-család és Vásárhelyi István sírjánál. Lillafüreden az Ökoturisztikai Központot és a Herman Ottó emlékházat, Fazola-kohó megállónál pedig a kivilágított kohót és a Massa Múzeumot tekinthetik meg a résztvevők. A különvonat folyamatosan közlekedik 19.00-től 22.45-ig Lillafüred és Fazola-kohó megálló között. A különvonaton való utazás feltétele az előzetes regisztráció.
Jelentkezés és tudnivalók: miskolc.laev@eszakerdo.hu;
Információ: 46-530-593; 30-488-7528. A program plakátja itt tekinthető meg.

2016. június 15.

Ünnepi rendezvény az OEE Miskolci Helyi Csoportnál

Az Országos Erdészeti Egyesület 150 éves fennállásának alkalmából 2016. május 26-án ünnepi rendezvényt tartott a Miskolci Helyi Csoport a nemrég felújított Diósgyőri várban 99 fő részvételével.
A vendégek tárlatvazatésel egybekötött előadáson ismerkedhettek meg a Diósgyőri vár feltárásának, romkonzerválásának és rekonstrukciójának történetéről. Ezt követően szakmai előadások hangzottak el a "A diósgyőri koronauradalom erdőségeinek múltjáról és jelenéről", továbbá a Miskolci Helyi Csoport történetéről az alapítástól kezdve napjainkig.
Az eseményről készült képes beszámoló itt tekinthető meg.

2016. június 13.

Japán forgatócsoport a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton

A japán köztársasági televízió, az NHK TV forgatócsoportja forgatott szombaton az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasútról. A stáb azért érkezett Miskolcra, hogy felvételeket készítsen a japán csatornán futó "Vasúti utazás Európában" című sorozathoz. A kisfilmekben Sekiguchi Tomohiro japán színész élményein keresztül mutatják be a különböző helyszíneket...
A hír részletei itt olvashatók.

2016. június 8.

Szent Iván-éji vonatozás a Hegyközben - ELMARAD!

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Pálháza Város Önkormányzatával együttműködésben idén első alkalommal rendez esti különvonatos utazást Szent Iván éjjelén, 2016. június 25-én szombaton, a Hegyköz szívében fekvő Pálházi Állami Erdei Vasúton. A vonatozás mellé többek között látványos éjszakai túrát ajánlunk vendégeinknek.
A program keretében délután 18:00-kor különvonat indul Pálházáról Kőkapun át Rostallóra. A rostallói érkezés után vezetett túra indul a Mlaka-réten át a Sólyom-bércre, ahová napnyugta előtt érkezünk. A páratlan nyugati kilátást kínáló magaslatról megtekintjük a naplementét, majd szürkület idején visszaindulunk Rostallóra. Az éjszakai túra után Rostalló végállomáson tábortűz várja vendégeinket szalonnasütési lehetőséggel. Különvonatunk mind oda-, mind visszaútban megáll Kőkapu megállóhelyen, le- és felszálló utasaink részére.
A program plakátja itt, a részletes leírás pedig itt található.

2016. május 31.

Kisvasúttal Mahócára és a Lilla-barlangba

A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány vezetőjének Gáspár Jánosnak kezdeményezésére 1995-től rendezik meg a "Kisvasutak napjai" programsorozatot, melynek célja e páratlan közlekedéstörténeti emlékeink megmentése, bemutatása, népszerűsítése. Csaknem százan vettek részt az ÉSZAKERDŐ Zrt. kisvasútjainak napján, szombaton. Az erdészeti társaság a Pálházi és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút közös kisvasúti napja keretében hagyományos "nyárköszöntő" különvonatot indított Mahócára...
A programokról készült beszámoló itt tekinthető meg.

2016. május 26.

Vadkutató vonatozások a lillafüredi és a pálházi vonalon

A Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány - az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. közreműködésével - első alkalommal szervezett programsorozatot a Lillafüredi és a Pálházi Állami Erdei Vasút vonalán a hagyományos vadászati kultúra terjesztése érdekében. A kezdeményezés a Földművelésügyi Minisztérium pályázati támogatásának köszönhetően valósult meg. A rendezvények célja volt a résztvevők vadászati ismereteinek bővítése a Magyarországon szokásos hagyományos vadászat jellegzetességeiről, a vadászat valódi, a közvélemény által sokszor félre- vagy egyáltalán nem ismert illemtanáról...
A programokról készült beszámoló itt olvasható.

2016. május 19.
Május 28. - Arborétumi Nyílt Nap Füzérradványban

Már csaknem egy éve, hogy dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter kihirdette a magyar Arborétumok Napját, melyet minden évben május 29-én, üde zöldbe öltözött parkokban és kertekben ünnepelhetünk...
Azoknak, akik kedvelik a szakvezetett túrákat és a Zempléni tájegységet, ajánljuk a füzérradványi Károlyi-kastélyparkot, mely hazánk egyik legnagyobb és legszebb arborétuma. A kastélyparkban - tekintettel a vasárnapi munkaszüneti napra - május 28-án tart ingyenes Arborétumi Nyílt Napot az ÉSZAKERDŐ Zrt., ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak!
A programajánló itt olvasható.

2016. május 19.
Nyárköszöntő vonatozás Mahócára

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Lillafüredi és Pálházi Állami Erdei Vasút kisvasúti napja keretében idén is elindítja hagyományos "nyárköszöntő" különvonatát Mahócára 2016. május 28-án, szombaton. Vendégeink számára Andókút és Mahóca környékének egyéni kikapcsolódási lehetőségein túl egy különleges barlangtúrát ajánlunk az amúgy nem látogatható Lilla-barlangba...
A program plakátja itt, a részletes leírás pedig itt található.

2016. május 19.
Pünkösdi vonatozások Pálházán

Rendhagyó módon, két kisvasúti programmal vártuk az érdeklődőket pünkösd vasárnapján Pálházára. A Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány - az ÉSZAKERDŐ Zrt. közreműködésével -második alkalommal indított "vadkutató vonatozást" a Pálházi Állami Erdei Vasút vonalán. Az "Őzbak cserkelés a Hegyközben" címmel meghirdetett programra 45-en jelentkeztek,...
Késő délután egy másik különvonatot is indítottunk, amelyen 50-en utaztak. Ezen a rendezvényen a debreceni Mustang Country Linedance Klub műsora szórakoztatta a kisvasút utasait-... A képes beszámoló itt tekinthető meg.

2016. május 18.

Vadételeket főznek Füzérradványban

Vadétel főző fesztiválon mutathatják be főzőtudományukat az amatőr szakácsok 2016. május 21-én, szombaton a füzérradványi Károlyi kastélyban. A rendezvényen előadást tart Molnár Renátó, szarvasbőgő Európa bajnok és megnézhetik az érdeklődők Dávid Gábor, a magyar fakitermelő válogatott tagjának bemutatóját is. A nap folyamán számos kísérőrendezvény szórakoztatja a résztvevőket, és lehetőség nyílik a kastély bejárására is.
A részletes program itt tekinthető meg.

2016. május 18.

Hagyományőrző tanoda sorozat Török Eszter népi kismester és mesterbarátai szervezésében a Csanyikban

"Népi Alkotóműhely Csutkaesztivel" címmel egy hagyományőrző alkotóműhely sorozatot indított útnak Török Eszter. Az alkotás élményét szeretné feléleszteni a hétköznapokban, hogy alkossunk magunk és mások örömére. A programon régi szokásokat, ünnepeket elevenítenek meg meséléssel. A különböző mesterségek bemutatása népi iparművészek segítségével történik, a résztvevők aktív közreműködése mellett. A rendezvényre 2016. május 22-én, vasárnap kerül sor a CSANYIKI ERDŐHÁZ Erdészeti Erdei Iskolában. A programtájékoztató itt tekinthető meg.

2016. május 18.

Fekete István nyomán jártak - a lillafüredi kisvasúttal

Folytatódtak a vadkutató vonatozások: a Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány - az ÉSZAKERDŐ Zrt. közreműködésével - második alkalommal szervezett nyilvános programot a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalán. Pünkösd szombatján négy kocsival közlekedett a különvonat. Több mint százan vettek részt a rendezvényen, amelynek célja a hagyományos vadászati kultúra értékeinek bemutatása, a vadászati ismeretek bővítése mellett a kisvasút népszerűsítése volt...
A képes beszámoló itt tekinthető meg.

2016. május 9.

Lutra Expressz Garadnára Fekete István nyomán


A Lillafüredi Kisvasútért Közhasznú Alapítvány az ÉSZAKERDŐ Zrt. közreműködésével második alkalommal indít "vadkutató vonatozást" a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalain. A rendezvény célja a hagyományos vadászati kultúra értékeinek bemutatása, a vadászati ismeretek bővítése és a lillafüredi kisvasút népszerűsítése. Május 14-én szálljanak velünk ismét vonatra és ismerjék meg a népszerű Lillafüredi Pisztrángtelepet úgy is, mint Lutra egykori otthonát!
A program plakátja itt, a részletes leírás pedig itt található.

2016. május 9.


Pünkösdi vonatozás lesz ismét Pálházán

Pünkösdi vidám zenés, táncos vonatozásra vár minden érdeklődőt az ÉSZAKERDŐ Zrt. Pálházi Állami Erdei Vasút. 2016. május 15-én a Mustang Country Linedance Klub műsora szórakoztatja majd a kisvasút utasait. A különvonat 17.30-kor indul Pálházáról, és várhatóan 20.00-kor érkezik vissza ugyanoda.
A programajánlat itt tekinthető meg.

2016. május 9.

Őzbak cserkelés a Hegyközben

A Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány az ÉSZAKERDŐ Zrt. közreműködésével második alkalommal indít "vadkutató vonatozást" a Pálházi Állami Erdei Vasút vonalain. A rendezvény célja a hagyományos vadászati kultúra értékeinek bemutatása, a vadászati ismeretek bővítése és a pálházi kisvasút népszerűsítése. Május 15-én szálljanak velünk ismét vonatra és eredjünk együtt a hegyközi őzbakok nyomába!
A program plakátja itt, a részletes leírás pedig itt található.

2016. május 2.

Több köbméter szemetet szedtek össze a lillafüredi kisvasút mellett

Ismét csatlakozott az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Te Szedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért! mozgalom szemétgyűjtő akciójához. Április utolsó szombatján a társaságunk által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút útvonalának megtisztítását tűztük ki célul. Az akcióban több mint egy tucat önkéntes vett részt...
A programbeszámoló itt olvasható.


Hírek, események archívuma 2016.
Hírek, események archívuma 2015.

 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség