A klímaváltozás és az erdők kapcsolata
 
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Herman Ottó mozdony
Agrárgazdasági Minisztérium
Muzsikál az erdő

Hírek, események archívuma 2018.

 
2018. június 18.
Vágányzári hirdetmény - 2018. június 19-től 22-ig

Értesítjük tisztelt Utasainkat, hogy Miskolc-Dorottya utca állomás átépítési munkálatai miatt a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti járatainak közlekedése 2018. június 19-től előreláthatólag június 22- ig (keddtől péntekig) az alábbiak szerint módosul:
Valamennyi meghirdetett járatunk Miskolc-Dorottya utca állomás helyett MAJLÁTH MEGÁLLÓHELYRŐL indul és oda is érkezik.
Miskolc-Dorottya utca és Majláth megállóhely között az MVK Zrt. 1V jelzésű villamosával, vagy 1-es és 54-es jelzésű autóbuszaival utazhatnak az MVK Zrt. díjszabása szerint (menetidő: 7 perc).
Majláth megállóhely "Felső-Majláth" villamos- és autóbusz megállótól mintegy 350 m-re található Lillafüred irányába, a Hegyalja úti fénysorompós vasúti átjárónál (gyalogosan 5 perc). A hirdetmény és a menetrend itt tekinthető meg.

2018. május 29.

"Az Év Erdésze - 2018." verseny az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2018. május 24-én rendezte meg Nagybarcán, a Didergő tanya környékén "Az Év Erdésze - 2018." elnevezésű házi versenyt, mely egyben válogató is volt az országos versenyre.
A versenyen az ÉSZAKERDŐ Zrt. 17 kerületvezető erdésze vett részt. A résztvevőket Papp Gyula erdészeti vezérigazgató-helyettes, a versenybíróság elnöke köszöntötte...
Az eseményről készült beszámoló itt olvasható.

2018. május 29.

A nyarat is köszöntötték a lillafüredi kisvasút napján

Május utolsó szombatjára hirdetett nyárköszöntő vonatozást az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja, ami egyben a miskolci kisvasút napja is volt. A program részeként délelőtt és délután is különvonat közlekedett Miskolc-Dorottya utcáról a Mahócai szárnyvonalra. A szerelvényeken vonógépként a LÁEV két C-50-es kismozdonya szolgált...
A programról készült beszámoló itt olvasható.

2018. május 24.
Rekordlétszám a pálházi „country” kisvonaton

Ismét zenés-táncos pünkösdi vonatozást rendezett az ÉSZAKERDŐ Zrt. Pálházi Állami Erdei Vasútja. Az ebből az alkalomból indított különvonat négy kocsiból állt vasárnap, összességében csaknem százan utaztak a szerelvényen. Ilyen jellegű programon ennyien még nem vettek részt az erdei vasúton. A jó hangulatról a debreceni Mustang Country Linedance Club gondoskodott...
Az eseményről készült beszámoló itt olvasható.

2018. május 23.
Szívösvény Csanyik-völgyben
Megnyitotta kapuit az első vidéki kardiovaszkuláris túraösvény

Csanyik-völgy, 2018. május 22. - Felfestették a szívet formázó túrajelzéseket és helyükre kerültek az utolsó információs táblák is: elkészült hazánk legújabb kardiovaszkuláris túraösvénye a Miskolc melletti Csanyik-völgyben. A gyógyulásra, egészségük megőrzésére vágyók számára kialakított útvonalon már az avatás napján sokan sétáltak végig...
A sajtótájékoztató itt olvasható.

2018. május 23.

Arborétumok Napja - növénykincseink megőrzéséért

Már három éve, hogy a Földművelésügyi Minisztérium - hangsúlyozva az arborétumok és botanikus kertek munkájának fontosságát - meghirdette az Arborétumok Napját. E jeles napot május 29-én ünnepeljük. Célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a hazai növényritkaságokra, hazánk változatos növényvilágára és kultúrtörténeti parkjainkra...
A programismertető itt olvasható.

2018. május 17.
Jubileumi vadásznap Füzérradványban

Tizedik alkalommal rendezték meg a füzérradványi Károlyi kastély parkjában a Vadételfőző versenyt és vadásznapot. A már hagyományos programot a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi szervezete és az ÉSZAKERDŐ Zrt. közösen bonyolította le.
Az eseményről készített beszámoló itt olvasható.

2018. május 11.
Illusztris vendégek a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége a Magyarországon akkreditált misszióvezetők házastársai társaságában látogatott el Miskolcra és környékére, csütörtökön. A nap során tettek egy utazást az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasúton. A több mint ötvenfős küldöttség Majláth megállóhelyen szállt fel a kisvasútra, és a Szinva patak festői szépségű völgyében, száz évnél is idősebb bükkösök között utaztak Lillafüredig. A szikrázóan szép, napos időben két nyitott kocsiból állt a hibrid mozdony által vontatott kisvasúti szerelvény. Az erdei vasútról, a környék nevezetességeiről, illetve az erdőgazdaság által szervezett programokról Mátrai Imre, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút üzemigazgatója tájékoztatta a vendégeket.

2018. május 11.
Erdészek adták vérüket

Az EGERERDŐ Zrt. Pazsagi Turistaháza adott otthont a május 8-ai tavaszi véradónapnak, ahol ismét az erdészek nyújtottak segítséget egy nemes cél érdekében. Az önkéntes véradáson nem csak az EGERERDŐ Zrt, hanem az ÉSZAKERDŐ Zrt. kollégái is részt vettek, ami jó példát mutat az erdészek összefogására.
Az eseményről készített beszámoló itt olvasható.

2018. május 4.

Pünkösdi zenés vonatozás
2018. május 20. vasárnap


Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Hegyközi Erdészeti Igazgatóság a debreceni Mustang Country Linedance Club-bal közösen idén is megrendezési püskösdi zenés-táncos vonatozását Pálházáról Kőkapura.
A programismertető itt olvasható.
A program plakátja itt tekinthető meg.

2018. május 4.

Lillafüredi kisvasút napja
Nyárköszöntő vonatozás Mahócára
2018. május 26. szombat

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. szeretettel várja Önt és Családját a Lillafüredi Állami Erdei Vasút kisvasúti napján! Vendégeink számára a szárnyvonali különvonatozáson túl egyéni kikapcsolódási lehetőségeket kínálunk Andókút és Mahóca környékén.
A programismertető itt olvasható.
A program plakátja itt tekinthető meg.

2018. április 16.

Vágányzár Lillafüred - Garadna között április 23-tól 25-ig

Értesítjük tisztelt Utasainkat, hogy pályafenntartási munkálatok miatt a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti járatainak közlekedése 2018. április 23-tól előreláthatólag április 25-ig (hétfőtől várhatóan szerdáig) módosul. A vonatok Miskolc-Dorottya utca állomástól csak Lillafüredig közlekednek, illetve onnan is indulnak.
A hirdetmény itt olvasható.

2018. április 11.
Nagy siker volt az idei "Kisvonattal a tiszta erdőért" akció

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. harmadik alkalommal rendezte meg immár hagyományos tavaszi szemétszedő akcióját a Lillafüredi Állami Erdei Vasút mentén. A programon csaknem negyvenen vettek részt, köztük két miskolci általános iskola diákjai is. Az önkéntesek a teljes, Miskolc-Dorottya utca - Lillafüred - Garadna vonalszakaszt végigjárták, megtisztítva a kisvasút környékét...
Az eseményről készített beszámoló itt olvasható.

2018. március 28.


Menetrendváltás az erdei vasutakon
Új menetrend Pálházán!


A menetrendváltozásról készült tájókoztató itt olvasható.

2018. március 23.
Mesekönyvbe került a lillafüredi kisvonat

Egyedülálló mesekönyv-sorozat indult a hazai kisvasutakról.
A "Miki és a lillafüredi kisvasút" , a sorozat első kötete, melyet Lillafüreden, az Ökoturisztikai Központban mutattak be.
Kisvonatozni mesés! - Ez volt az alapgondolata a magyarországi erdei vasutakat bemutató mesekönyv-sorozatnak és annak első kötetének, a "Miki és a lillafüredi kisvasút" című kiadványnak. A kötet a szórakoztatás mellett a környék növény- és állatvilágáról, turisztikai különlegességeiről, történelméről, irodalmáról nyújt játékos formában érdekes információkat a 4-8 éves korosztály számára... A tájókoztató itt olvasható.

2018. március 23.
Elismerések az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársainak

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója, valamint az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. több munkatársa kapott elismerést...
Március 21-én, az Erdők Nemzetközi Napján Nagykanizsán tartották a Pro Silva Hungariae kitüntetési ünnepséget. Dr. Fazekas Sándor miniszter Bitay Márton Örssel, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkárával adott át elismeréseket...
A kitüntetések átadásáról készített képes beszámoló itt tekinthető meg.

2018. március 14.

Kisvonattal a tiszta erdőért

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is meghirdeti önkéntes szemétszedő akcióját a Lillafüredi Állami Erdei Vasút fővonalának megtisztítása érdekében. A programra környezetünk tisztaságáért tenni akaró miskolci és nem miskolci lelkes önkéntesek jelentkezését várjuk korosztálytól függetlenül.
A programismertető itt olvasható.
A program plakátja itt tekinthető meg.

2018. március 10.
Nőnapi kedvezmény a Lillafüredi vasúton

A Nemzetközi Nőnap alkalmából vasárnap minden kedves hölgy utasunkat kedvezményes utazási lehetőséggel várjuk az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti járatain! A lányok és az asszonyok ezen a napon mindössze 300 forintért korlátlan számú utazásra jogosultak menetrend szerinti járatainkon! A szerelvények Miskolc-Dorottya utcáról Lillafüred, illetve Garadna felé 10:15, 11:30, 12:45, 14:00 órakor indulnak. Garadnáról visszafelé az indulási időpontok: 11:30, 12:45, 14:00, 15:15.

2018. március 8.
Közel kétszáz pályázat versenyében szerepelt sikerrel a miskolci és a kassai kisvasút közös projektje

A miskolci Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) és a Kassai Gyermekvasút (Koąickej detskej historickej ľeleznice - KDH®) közös pályazata csaknem kétszáz leadott projekt versenyében szerepelt sikerrel és nyert el támogatást különféle fejlesztésekre az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében. Kassán többek között az indulóállomás felvételi épületének befejezését, egy új kitérővágány építését és egy dízelmozdony felújítását tervezik. Miskolcon szintén az indulóállomás újul majd meg, illetve épül egy új személykocsi az erdei vasút számára... A sajtótájokoztató itt olvasható.

2018. február 26.
Befejeződött a szociális tűzifaprogram az ÉSZAKERDŐ Zrt.-nél

Befejeződött a szociális tűzifaprogram az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt.-nél. A február 15-i határidőig mintegy 29.800 köbméter tűzifát vásároltak társaságunktól az önkormányzatok. Ez csaknem másfélszerese a tavalyi programban igényelt mennyiségnek, és az erdőgazdaság éves tűzifa-értékesítésének 40 százalékát teszi ki... A tájokoztató itt olvasható.

2018. február 26.
"Erdei pillanatok" fotókiállítás Füzérradványban

Az "Erdei pillanatok" fotókiállítást unikális helyszínen, a Füzérradványi Károlyi-kastélyban rendezte meg az ÉSZAKERDŐ Zrt. és a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF)...
A fotókiállítás 2018. március 31-ig látható a füzérradványi Károlyi-kastélyban. A megynyitóról készült tájékoztató itt olvasható.

2018. február 23.
Hétvégétől ismét Garadnáig közlekedik a lillafüredi kisvasút

Tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vasúti pályájának helyreállítása megtörtént, ezért a közlekedési korlátozást feloldjuk. A kisvonat menetrendszerinti járatai 2018. február 24. szombattól a teljes fővonal mentén, a Miskolc-Dorottya utca - Lillafüred - Garadna útvonalon közlekednek.

2018. február 16.
Hétvégétől rövidebb útvonalon közlekednek a lillafüredi kisvasút vonatai

A keddi és szerdai kiadós havazás számos fakidőlést eredményezett a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) Miskolc-Dorottya utca - Lillafüred - Garadna fővonala mentén. A Lillafüred - Garadna közti vonalszakaszon számos kidőlt fa akadályozza a vonatok közlekedését, nem egy a vasúti pályát is megrongálta. A kidőlt fák eltávolítását és a károk felmérését az üzemeltető ÉSZAKERDŐ Zrt. megkezdte. A vasúti pálya helyreállításáig a kisvasút menetrend szerinti járatai csak Miskolc-Dorottya utca - Lillafüred viszonylatban közlekednek. A korlátozás 2018. február 17-től, szombattól visszavonásig érvényes.
Az ideiglenes menetrend szerint a LÁEV vonatai az alábbiaknak megfelelően közlekednek hétvégeken és ünnepnapokon: Indulási időpontok Miskolc-Dorottya utcáról Lillafüred felé: 10:15, 11:30, 12:45, 14:00 Indulási időpontok Lillafüredről Miskolc-Dorottya utca felé: 11:55, 13:10, 14:25, 15:40
Az erdőgazdaság a változások miatt az utasok megértését kéri.

2018. február 16.
ÉSZAKERDŐ-cikkek A mi erdőnk újságban
A Mi Erdőnk logó

Két cikket is jegyeznek az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai "A mi erdőnk" újság új, most megjelent számában. Az Egy fotós, egy kép, egy történet rovatban Bózsó Gyula egy fénykép "születésének" történetét meséli el. A Kiadványok rovatban pedig Jakóts Ádám írása olvasható az erdőgazdaság által készített erdei vasúti matricás térképről.
A cikkek itt olvashatók.

2018. február 7.
Fejlesztik az erdei vasutakat

Magyarország Kormánya 2017. nyarán döntött a hazai kisvasutak fejlesztéséről, amelyre összesen 10 milliárd forintot különítettek el. Ebből mintegy 6 milliárd forint értékben a Földművelésügyi Minisztérium felügyelete alá tartozó, erdőgazdasági kezelésű erdei vasutak négy vonalán nyílik lehetőség nagyszabású felújításokra... A sajtótájékoztató itt olvasható.

2018. február 4.

Elkapott erdei pillanatok

Erdei pillanatok – ezzel a címmel rendez fotókiállítást az ÉSZAKERDŐ Zrt. a füzérradványi Károlyi-kastélyban. Az érdeklődők ifj. Bóta István, Bózsó Gyula, Fehér János és Hogya István képein keresztül nyerhetnek bepillantást az erdők élővilágába. A tárlat február 20-tól március 31-ig látható a Károlyi-kastélyban (Füzérradvány, gróf Károlyi Ede út 1.).

A kiállítás plakátja itt tekinthető meg.


2018. január 31.

Szerelemvonat Lillafüredre

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. ez évben is elindítja különvonatát a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton Bálint, avagy Valentin, azaz a szerelmesek napján. Tartson velünk Kedvesével egy hangulatos kisvonatozásra, lillafüredi függőkerti sétára és egy különleges gyertyafényes vacsorára a lillafüredi Tókert Étterembe!
A programismertető itt olvasható.
A program plakátja itt tekinthető meg.


2018. január 30.

Ráadás téli fotósvonat Pálházán

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. egy héttel korábbi kirándulóvonata után – ráadás – téli fotóvonatozásra hívja az erdei vasutak és a vasútfotózás szerelmeseit a Zemplén kisvasútjára, a Pálházi Állami Erdei Vasútra 2018. február 17-én...
A kiegészítő programról készült programkiírás itt olvasható.
A program plakátja itt tekinthető meg.

2018. január 25.

Kétszer közlekedett a Zúzmara Expressz Mahócára

Igazi téli időben, havas tájban utazhattak az érdeklődők Mahócára az év első kisvasúti rendezvényén. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. által szervezett program iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a létszám napokkal korábban betelt, és végül nem egy, hanem két kirándulóvonat közlekedett. A zárt és fűtött kocsikból álló két szerelvényen több mint 220-an utaztak...
A programról készült beszámoló itt olvasható.

2018. január 19.
"Zöld Szív" fotókiállítás - több, mint egymillió forint gyűlt össze

Véget ért az ÉSZAKERDŐ Zrt. "Zöld Szív" elnevezésű jótékonysági fotókiállítása, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház munkáját támogató Segíts Élni Alapítvány javára hirdetett meg az erdészeti társaság...
A tájékoztató itt olvasható.

2018. január 19.
Téli kisvonatozás Pálházán

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. február 10-én szombaton téli kisvonatozásra hívja a zempléni erdők és a régmúlt időket idéző erdei vasutak szerelmeseit Pálházára, a Pálházi Állami Erdei Vasútra! Hagyományteremtőnek szánt programunk során remélhetőleg szép fehér ruhába öltözött téli tájban vonatozhatnak majd utasaink Kőkapun át Rostallóig, ill. vehetnek részt egy érdekességekben bővelkedő erdei sétán, vagy téli fotósvonatunkon.
A programismertető itt olvasható.
A program plakátja itt tekinthető meg.

2018. január 8.

Eladó Komatsu homlokrakodógép

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. értékesíti a tulajdonában lévő, használt állapotú, felújításra szorulú, Komatsu W97 R típusú, 1997-es évjáratú homlokrakodógépet.
Az értékesítési ajánlat itt olvasható.

2018. január 1.

Zúzmara Expressz Mahócára
"További jelentkezés csak várólistára!"

2018. január 20-án az ÉSZAKERDŐ Zrt. ismét elindítja hagyományos téli különvonatát Mahócára, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti vonatok által amúgy nem járt szárnyvonalára. A remélhetőleg szép téli tájban való vonatozás mellé ezúttal vezetett erdei túrát ajánlunk utasainknak.
A programismertető itt olvasható.
A program plakátja itt tekinthető meg.

2017. december 21.
Rekordlétszám a Diósgyőri Mikulásvonaton

Jubileumi, 15. alkalommal rendezte meg a Diósgyőri Mikulásvonat elnevezésű programot a Diósgyőrért Közhasznú Alapítvány és az ÉSZAKERDŐ Zrt. Az erdőgazdaság által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút szerelvényei november 23. és december 17. között közlekedtek a Palotaszálló mögött kialakított lillafüredi mesebirodalomba, ahol egy interaktív mesejáték várta a gyerekeket... A képes beszámoló itt olvasható.

2017. december 20.
Megjelent az ÉSZAKERDŐ erdei vasútjainak 2018. évi eseménynaptára

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. évről-évre törekszik erdei vasútjai programkínálatának bővítésére, a tematikus programok változatosságának fokozására. Az utazóközönség által kedvelt hagyományos rendezvényeken - például a szeptemberi szarvasbőgés-hallgató vonatozásokon - túl, 2018-ban több újdonsággal is készülnek a szervezők. Ilyen lesz a Lillafüredi Állami Erdei Vasútnál a Mahócai szárnyvonalra induló bükki vizeket és forrásokat bemutató tematikus vonat, vagy a kisvasúttal közös futóverseny, illetve a Pálházi Állami Erdei Vasúton a téli vonatozás vadetetéssel. A jövő évtől ismét rendeznek majd kisvasúti napot mindkét erdei vasúton. Az eseménynaptár elérhető az erdőgazdaság honlapján (www.eszakerdo.hu), ill. a LÁEV oldalán is - www.laev.hu. A társaságnál abban bíznak, hogy a 2018-as programok ugyancsak elnyerik majd a kisvasutak és a bükki erdők szerelmeseinek tetszését. Az első rendezvény Miskolcon január 20-án a Zúzmara Expressz, míg Pálházán február 3-án a Téli vonatozás lesz. A rendezvényeken való részvételhez jellemzően előzetes regisztráció szükséges.
Az eseménynaptár itt tekinthető meg.

 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség