Tűzgyújtási tilalom térkép
  Időkép webkamerája
a Lillafüred - Zsófia-kilátóról
 
   
     
   
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárminisztérium
Muzsikál az erdő
A Mi Erdőnk
 


"Természet - ERDŐ - gazdálkodás"

Az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zártkörűen Működő Részvénytársaság közel 100 éves múltra tekint vissza. A trianoni békeszerződés megkötése után a jelenlegi országhatáron belül maradt kincstári erdőbirtokok kezelésére hozták létre a Miskolci Erdőigazgatóságot 1925. január 22-én, aminek jogutódjai többféle néven folyamatosan működtek.

Jelenleg a társaságot a nemzeti vagyonról szóló törvény "A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon" körébe sorolja, 100 %-ban a Magyar Állam tulajdonában van, a tulajdonosi jogokat az Agrárminiszter gyakorolja.

A Részvénytársaság fő tevékenysége az erdészeti, egyéb erdőgazdálkodási tevékenység, további jelentős tevékenységei a vadgazdálkodás, az erdőgazdálkodással összefüggő szolgáltatások és az erdei mellékhaszonvétel.
Gazdálkodási feladatait 14 hagyományos Erdészeti Igazgatóság és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Üzemigazgatóság működtetése révén látja el.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 107 ezer hektáron gazdálkodik, melyből 103 ezer hektár az erdő, 27 millió bruttó köbméter élőfakészlettel. Különböző fokú védettség alatt álló területein létesült a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park. Jelenleg a kezelt terület 78 %-a érintett természetvédelmi oltalommal.

 
 
 

Az erdőkezelés célja a meglévő biológiai egyensúly megőrzése és gyarapítása a kor igényeinek megfelelő természetszerű, természet közeli erdő- és vadgazdálkodással.

A társaság területén számtalan népszerű kirándulóhely, több mint 250 db közjóléti létesítmény, közöttük 2 múzeum és 18 történelmi emlékhely található.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt Lillafüredi- és a Pálházi Állami Erdei Vasútja évente több százezer kirándulót szállít a Bükk és a Zemplén erdeibe. Az általa fenntartott erdei iskolákban a fiatalok környezettudatos nevelése a cél.

A rendkívül változatos földrajzi- és termőhelyi viszonyok között és az országos szinten is jelentős mértékű természetvédelmi korlátozások mellett a Társaság célja az erdővagyon tartamos kezelése, védelme, gyarapítása és a fenntartható fejlődés biztosítása. A hatékony erdőkezelés révén biztosítani kívánja a helyi lakosság minél szélesebb körben történő foglalkoztatását és a faanyag iránti piaci igények kielégítését. Cél továbbá, hogy a jövő nemzedékei egyre magasabb szinten részesülhessenek az erdő közjóléti, turisztikai, és folyamatosan megújítható környezetkímélő energiaforrás javaiból. Aktív szerepet kíván betölteni a táj- és vidékfejlesztésben, a természetvédelemben és a környezettudatos magatartásra való nevelésben.

 
 
Zay Adorján
vezérigazgató

 

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti igazgatóságai
(A térképre kattintva megtekinthető.)

B.-A.-Z. megye térképe
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet