Tűzgyújtási tilalom térkép
  Időkép webkamerája
a Lillafüred - Zsófia-kilátóról
 
   
     
   
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárminisztérium
Muzsikál az erdő
A Mi Erdőnk

Hírek, események archívuma 2016.

 
2016. december 22.
Több mint húszezren utaztak a Diósgyőri Mikulásvonaton

Az erdei vasút szinte teljes kapacitását kihasználva közlekedett idén a Diósgyőri Mikulásvonat. November 25. és december 18. között az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútjának szerelvényei szállították a gyerekeket a Palotaszálló mögött kialakított lillafüredi mesebirodalomba, ahol a Diósgyőrért Közhasznú Alapítvány szervezésében egy interaktív mesejáték várta a kicsiket. 24 napon keresztül összesen 95 mesevonat tette meg az utat a Dorottya utcai végállomás és Lillafüred között... A Mikulásvonatról készült tájékoztató itt olvasható.

2016. december 20.
KARÁCSONYFA VÁSÁR

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. KARÁCSONYFA VÁSÁRT tart 2016. december 15-től - 23-ig, minden nap 8-16 óráig Miskolcon az ÉSZAKERDŐ Zrt. központjában, a Tárkányi utcai parkolóban, továbbá a Műszaki Üzemigazgatóság Erdész u. 24. sz. alatti telephelyén (Majláth). A Műszaki Üzemigazgatóság telephelyén csak lucfenyő, jegenyefenyő és ezüstfenyő kapható. Kedvező árakkal várjuk kedves vásárlóinkat!

Lucfenyő
1.300 Ft/fm
Jegenyefenyő
3.500 Ft/fm
Ezüstfenyő
1,5 fm-ig
3.500 Ft/db
1,6-2,0 fm
4.000 Ft/db
2,1 fm-től
5.000 Ft/db
Kolorádó jegenyefenyő
3.000 Ft/fm
Kötözés: 300 Ft/db. Az árak tartalmazzák az ÁFA-t.

2016. december 15.
Rekord részvétel és meglepetés ajándékozás
a Mikulásvonat Mesebirodalmában

Részvételi rekordot ünnepelt ma a Diósgyőrért Közhasznú Alapítvány és az Északerdő Zrt. által szervezett Diósgyőri Mikulásvonat, a héten érte el ugyanis a 200.000-es álomhatárt a rendezvénysorozat résztvevőinek száma. A szervezők különleges meglepetéssel készültek, hogy a Mikulásvonatot létrehozó Alapítvány céljaival összhangban igazán emlékezetessé tegyék ezt az alkalmat. Egy tiszteletbeli utas kiválasztásával 200.000 forint összegű támogatást ajándékoztak a Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménynek. A rendezvénysorozatról készült tájékoztató itt tekinthető meg.

2016. december 13.
Szép évet zárnak az ÉSZAKERDŐ erdei iskolái

Az Országos Erdészeti Egyesület alapításának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, az Országházban vette át pénteken az ÉSZAKERDŐ Zrt. minősítést szerzett erdészeti erdei iskoláinak oklevelét dr. Sárhegyi Zoltán, az erdőgazdaság felügyelő bizottságának elnöke és Rencsiné Ágh Márta, a humánpolitikai osztály vezetője... Az erdészeti erdei iskolák tevékenységének értékeléséről készült tájékoztató itt olvasható.

2016. december 7.

A Hegyközi Erdészetről ír
az erdőgazdaságok magazinja

Megjelent A mi erdőnk, a magyar állami erdészeti társaságok lapja. A Gyökerek nevet viselő rovat A "legek" erdészete című cikkében a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság mutatkozik be. A Zemplénben működő erdészet munkájába Buday Péter, erdészeti igazgató avatja be az olvasókat.
Az anyag itt érhető el
.

2016. december 6.
Átmeneti korlátozás

2016. december 17-én reggel 6 és délután 16 óra között a Forrásvölgy - Szeleta - Dolkatető - Lencsés - Demjén-patak - Kovácskő térségében téli vadkárt megelőző terelővadászat kerül megrendezésre. A területet a vadászat idejére a turista- és egyéb látogatóforgalom elől az ÉSZAKERDŐ Zrt. lezárja. Javasolt alternatív kirándulási útvonal: Fehérkőlápa, vagy Ortástető térsége.
Megértésüket és türelmüket köszönjük!
A lezárt terület térképe itt tekinthető meg.

2016. november 30.
Karácsonyfavásár az ÉSZAKERDŐ Zrt.-nél!

Viszonteladók figyelem!
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. saját termelésű ezüstfenyő karácsonyfát kínál nagy tételben kedvező áron! Nagyobb mennyiség megrendelése esetén jelentős kedvezmény!
Érdeklődni: Gödörházi Gábor
Tel.: 46-501-536; 501-505, godorhazi.gabor@eszakerdo.hu

2016. november 25.

Működik a fénysorompó
a Miskolc Hegyalja úti vasúti átjáróban


Az ÉSZAKERDŐ Zrt. felhívja a közúton közlekedők figyelmét, hogy a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalán, Miskolc Hegyalja úti vasúti átjáróban 2016. november 25-től működik a fénysorompó. Az erdőgazdaság kéri, hogy a biztosítási mód változása miatt mindenki fokozott figyelemmel közlekedjen ezen a szakaszon.

2016. november 25.
Ismét közlekedik a Mikulásvonat

A Diósgyőrért Közhasznú Alapítvány az ÉSZAKERDŐ Zrt.-vel együttműködésben 2016-ban immáron 14. alkalommal indítja útjára a Diósgyőri Mikulásvonatot, amely nem egy hétköznapi utazást jelent a lillafüredi kisvasúton, hanem egy közel 2 és fél órás, varázslatos kalandot a gyermekek és családok számára a Mikulás meseszép, varázslatos Mesebirodalmában.
A szerelvények 2016. november 25. és december 18. között közlekednek az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalán.
A rendezvény sajtóanyaga itt érhető el.
A program plakátja itt tekinthető meg.

2016. november 22.
Téli menetrend az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdei vasútjain

Életbe lépett a téli menetrend az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett erdei vasutakon. A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton 2016. november 1. és 2017. március 31. között csak szombaton, vasárnap és ünnepnapokon lesz menetrendi közlekedés. Ez alól kivételt jelent a téli iskolai szünet december 27. és 30. közötti időszaka, amikor munkanapokon is járnak a szerelvények... A Mikulásvonatok közlekedése miatt, (november 25. és december 18. között) változik a mentrend szerinti közlekedés! A Pálházi Állami Erdei Vasúton jelenleg nincs menetrendi közlekedés. 2017. április közepéig - az időjárástól függően - különvonatok rendelésére van csak lehetőség. "Száncsengő Expressz" különvonat közlekedik viszont december 3. és 6. között...
A menetrend változásokról itt olvashat bővebben.

2016. november 16.
Pálházi "Száncsengő Expressz"

Különvonatokat indít a Mikulással és a Krampusszal a Pálházi Állami Erdei Vasút 2016. december 3-4-5-6-án 10:00 és 14:00 órakor. December 4-én a Miskolci Musical Színház tagjai külön műsorral várják az érdeklődőket.
A programról és a jelentkezés feltételeiről itt tájékozódhat.

2016. november 8.
Fotótehervonat a vasútbarátok kedvében

Látványos fotótehervonatozást rendezett az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Lillafüredi Állami Erdei Vasút lillafüredi fővonalán, szombaton...
A rendszeresen indított népszerű kirándulóvonatok mellett a fotósvonatokkal a vasút szakmai múltja iránt érdeklődő utasok igényeit kívánja kielégíteni az ÉSZAKERDŐ Zrt.
A rendezvényről készített beszámoló itt olvasható.

2016. október 28.
Meghosszabbított őszi szezon a Pálházi Állami Erdei Vasúton!

A kellemesnek ígérkező hétvégi időjárásra, valamint az ünnepi hosszú hétvégére való tekintettel az ÉSZAKERDŐ Zrt. az előzetesen meghirdetett menetrendtől eltérően október 29 - 31. között is elindítja járatait Pálháza és Rostalló között. Járataink Pálházáról Rostallóra 8:30, 12:00 és 15:30 órakor, míg Rostallóról Pálházára 9:40, 13:10 és 16:20 órakor indulnak majd. A részletes menetrend az alábbi hivatkozásra kattintva érhető el:
http://www.eszakerdo.hu/erdeivasut/menetrend/paev_2016.pdf

2016. október 27.
Lombhullató vonatozást szervezett az ÉSZAKERDŐ Mahócára

A hétvégén véget ért az idei mahócai különvonati szezon. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. "Lombhullató vonatozás Mahócára" elnevezéssel hirdetett programot szombatra a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalára...
A programról készült beszámoló itt olvasható.

2016. október 26.
Sárguló falevél fotótehervonat Garadnára

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. november 5-én múltidéző fotótehervonatozást szervez a Lillafüredi Állami Erdei Vasút lillafüred-garadnai fővonalára. A múltidéző összeállítású szerelvénnyel a vasútfanatikusok és -fotósok kedvében kívánunk járni. A szerelvény reggel 9:30-kor indul Miskolc-Dorottya utca végállomásról, majd várhatóan legkésőbb sötétedésig érkezik vissza ugyanoda. Az út során a látványos lillafüredi fővonal legszebb pontjain tartunk majd fotómegállásokat a különleges összeállítású szerelvénnyel. A tehervonatot C-50-es és Mk48-as vontatással is fotózhatják majd az érdeklődők. A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amit a kisvasut@eszakerdo.hu ímélcímen lehet megtenni. A program plakátja itt tekinthető meg.

2016. október 26.
Ismét kiemelkedő trófeát mutathattak be
az ÉSZAKERDŐ Zrt. trófeaszemléjén

A rotációs elv alapján ismét a Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatóság töltötte be a házigazda szerepét és adott helyszínt a felújított Szelcepusztai Turistaház környezetében az ÉSZAKERDŐ Zrt. VIII. Trófeamustrájának. A rendezvényen a társaság vadászterületeiről származó 98 trófeán túl, további 11 trófeát is bemutattak...
A rendezvényről készült beszámoló itt olvasható.

2016. október 25.

Miniszteri elismerést kapott
a Lillafüredi Erdészet igazgatója


Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Budapesten, a Földművelésügyi Minisztériumban rendeztek ünnepséget, hétfőn. A megemlékezésen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mondott beszédet...
A miniszter Elismerő Oklevelet adományozott Tajnai Róbertnek, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Erdészeti Igazgatóság vezetőjének.
A közlemény itt olvasható.

2016. október 13.

Lombhullató vonatozás Mahócára

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. október 22-én szombaton idén is elindítja hagyományos őszi mahócai különvonatait, a mahócai különvonati szezon zárórendezvényeként. A programot a kirándulni, illetve erdei kikapcsolódásra vágyó utasainknak ajánljuk. Tartson velünk egy kellemes andókúti piknikezésre, varbói sétára, vagy vezetett programunkra, a Mahócáról induló 20 kilométeres erdei túránkra!
A program plakátja itt tekinthető meg.
A részletes programajánlat itt olvasható.

2016. október 13.

A mi erdőnk - cikk a Károlyi-kilátóról

Megjelent A mi erdőnk, az állami tulajdonú részvénytársaságok közös magazinjának legújabb száma. A lap Panoráma rovatában a Kis-Milicen magasodó Károlyi-kilátóról olvasható egy cikk. A Zempléni hegység első erdészeti kilátóját tavaly építtette az ÉSZAKERDŐ Zrt.
Az írás itt érhető el.

2016. október 11.
Erdők-mezők vadjai lencsevégen - kiállítás nyílt Lillafüreden

A 16 éves Bóta István természetfotóiból nyílt kiállítás pénteken, az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút Ökoturisztikai Központjában, Lillafüreden...
A természetfotó kiállítás 2017. tavaszáig látható.
A megnyitóról készített tájékoztató itt olvasható.

2016. október 3.
Erdők-mezők vadjai lencsevégen

Ifj. Bóta István legjobb képeiből, az ÉSZAKERDŐ Zrt. közreműködésével fotókiállítás nyílik 2016. október 7-én, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Ökoturisztikai Központjában, Lillafüreden. A 14:00 órakor kezdődő eseményre minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A természetfotós bemutatása itt olvasható.

2016. szeptember 27.
Rekordlétszám a Vadászkürt Expresszen

A tavalyi első program után, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Vadászkürt expressz elnevezéssel ismét elindította szarvasbőgés-hallgató különvonatát a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Mahócai szárnyvonalán. A rendezvényre csaknem kétszázan voltak kíváncsiak, így a tekintélyes, hatkocsis szerelvény leközlekedtetése a meredek hegyi pályán különös kihívás elé állította az erdei vasút munkatársait...
A programról készült beszámoló itt olvasható
.

2016. szeptember 21.

Szarvasbőgés és erdei vasút a Hegyközben

Ismét szarvasbőgés-hallgató vonatozást szervezett a Hegyközben az ÉSZAKERDŐ Zrt. Hegyközi Erdészeti Igazgatósága. Csaknem 150-en utaztak szombaton a Pálházi Állami Erdei Vasúton. Akkora volt az érdeklődés, hogy két szerelvényt kellett indítanunk, az egyik négy, a másik pedig három kocsival közlekedett...
A programról készített beszámoló itt olvasható.

2016. szeptember 20.
LÁEV: pályafelújítás forgalomkorlátozással!

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút fővonalán folyamatban levő pályafelújítási munkálatok miatt október első hetében vágányzári korlátozások lépnek életbe a kisvasút menetrend szerinti forgalmában. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. ugyanis teljes felépítménycserével járó vágányfelújítást végeztet Puskaporos állomás és Mártabánya megállóhely közelében.

Az erdei vasút járatainak menetrendje 2016. október 3. és 7. között (hétfőtől péntekig) megváltozik.

A forgalomkorlátozás részleteiről itt tájékozódhat.
A hirdetmény itt tekinthető meg.

2016. szeptember 19.
Erdőlátogatás korlátozása

A hétvégéi kirándulások előtt érdemes figyelembe venni, hogy az ÉSZAKERDŐ Zrt. illetékességi területén az erdő látogatását az erdőlátogatók biztonsága érdekében az alábbi módon korlátozza: Hegyaljai térségben (Hegyaljai Erdészeti Igazgatóság)
2016. 09. 09. - 2016. 09. 30. 15:00 - 8:00
Hegyközi térségben (Hegyközi Erdészeti Igazgatóság)
2016. 09. 12 - 2016. 10. 03. 16:00 - 9:00
Telkibányai térségében (Telkibányai Erdészeti Igazgatóság)
2016. 09. 10. - 2016. 10. 02. 16:00 - 9:00
Makkoshotyka térségében (Telkibányai Erdészeti Igazgatóság)
2016. 09. 15. - 2016. 10. 05. 16:00 - 8:00
Bükk-hegység déli részén (Délbükki Erdészeti Igazgatóság)
2016. 09. 01. - 2016. 10. 02. 15:00 - 9:00
Aggteleki karsztvidéken és a Tornai-dombságban (Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatóság)
2016. 09. 05. - 2016. 10. 09. 16:00 - 9:00
Kérjük, amennyiben erdőlátogatási tilalom idején tiltó táblával találkoznak, saját biztonságuk érdekében forduljanak vissza és haladéktalanul hagyják el az erdő területét! Mielőtt útnak indulnak az erdőbe, érdemes az illetékes erdőgazdálkodótól érdeklődni a korlátozásokról.
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti igazgatóságainak elérhetőségei itt találhatók:
http://www.eszakerdo.hu/magyar/ciminfo/egysegek_uj.htm

2016. szeptember 18.
Az ÉSZAKERDŐ I-es számú csapata nyerte
az országos fakitermelő versenyt

Ráckevén rendezték szombaton a STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat döntőjét. A STIHL Kft. által 15. alkalommal megrendezett versenyen az erdőgazdálkodásban dolgozó fakitermelők, a katasztrófavédelem és az erdészeti szakiskolák négyfős csapatai mérték össze tudásukat. Az öt regionális elődöntőből 6-6 csapat jutott be a döntőbe. A résztvevőknek kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, darabolás, hasítás, sarangolás és szerelés versenyszámokban kellett bizonyítaniuk. Minden versenyszámot kétszer hajtottak végre, és a jobb eredményt vette figyelembe a zsűri a végső összesítésnél. A győzelmet végül a bükkzsérci regionális verseny nyertese, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Horváth László, Kiss Attila, Lengyel Lajos, Máté Viktor összeállítású csapata szerezte meg, megelőzve Dalerd Zrt. - Nagy István elnevezésű gárdát valamint a Vértesi Zrt. II. csapatát. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy 2013 és 2014 után ismét Társaságunk egyik csapata bizonyult a legjobbnak az országos versenyen - mondta Rencsiné Ágh Márta, az ÉSZAKERDŐ Zrt. humánpolitikai osztályvezetője.

2016. szeptember 13.
Nagy sikere volt az erdei vasutas sátornak
a budapesti "Erdővarázs" Családi Napon

Az Országos Erdészeti Egyesület idén első alkalommal rendezte meg a budapesti Szabadság téren az "Erdővarázs" Családi Napot. A 22 állami erdőgazdaság aktív közreműködésével megvalósult nagy sikerű rendezvényen az ÉSZAKERDŐ Zrt. feladata hazánk erdei kisvasútjainak bemutatása volt az "Élményerdő" elnevezésű tematikus sátorban...
A programról készült beszámoló itt olvasható
.

2016. szeptember 7.
Dallamvonat a Bükkbe - fúvószene szólt Andókúton

Újabb különvonatokat indított a hétvégén az ÉSZAKERDŐ Zrt. Szombaton két kirándulóvonatot közlekedtettünk Miskolc-Dorottya utcáról a Lillafüredi Állami Erdei Vasút szárnyvonalán Mahócára. Ahogy utasaink az elmúlt évek során is megszokhatták, mindig készülünk valamilyen különlegességgel, amely során ezúttal különleges hangszereket felvonultató koncertet hallgathattak meg az érdeklődők...
A programról készült beszámoló itt olvasható
.

2016. szeptember 1.

Szarvasbőgés-hallgató vonatozás a Hegyközben
- szeptember 17. szombat

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi szokásos szarvasbőgés-hallgató vonatozását a hegyközi Pálháza erdei vasútján. A délután fél hatkor induló különvonat utasai szürkületkor megcsodálhatják a gímszarvas nászának jellegzetes hangjait, de vendégeinket vérebes bemutatóval és további vadászati érdekességekkel is várjuk majd.
A program plakátja itt tekinthető meg.

2016. szeptember 1.

Vadászkürt Expressz Andókútra
- szeptember 24. szombat
, - minden hely elkelt!


Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén elindítja a tavaly nagy sikert aratott szarvasbőgés-hallgató különvonatját a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton, annak Mahócai szárnyvonalára. A program középpontjában a magyar erdők királya, a gímbika áll, amelynek jellegzetes hangját reményeink szerint visszhangozzák majd a szürkületbe burkolódzó kelet-bükki erdők. A gímbikák jellegzetes hangját utasaink a kisvonat személykocsijaiban ülve csodálhatják majd meg.

A program plakátja itt tekinthető meg.

Az előzetes jelentkezések alapján a rendezvényre gyakorlatilag minden hely elkelt. További jelentkezéseket már csak igen korlátozott számban, várólistára fogadunk el. A várólistáról lemondás esetén érkezési sorrendben regisztráljuk a jelentkezőket a szombati különvonatra, akik erről azonnal - de legkésőbb pénteken késő este - értesítést kapnak. Várólistára jelentkezni a megszokott kisvasut@eszakerdo.hu e-mail címen lehet.

2016. augusztus 29.
ÉSZAKERDŐ-siker Bükkzsércen

Kiemelkedően szerepeltek az ÉSZAKERDŐ Zrt. csapatai a VI. Regionális fakitermelő versenyen, szombaton, Bükkzsércen. A viadalon 14 négyfős csapat mérte össze tudását, egy gárda pedig versenyen kívül szerepelt. A miskolci központú állami tulajdonú erdőgazdaság, a tavalyi évhez hasonlóan most is öt csapattal vett részt a megmérettetésen. A gárdákban erdészek, fakitermelők, tűzoltók kaptak helyet...
A versenyről készült beszámoló itt tekinthető meg.

2016. augusztus 29.
Erdővarázs Budapesten!

Két napon át, 2016. szeptember 9-10-én interaktív erdei kincsestár és színes műsorok várják mindazokat, akik kíváncsiak a magyar erdők sokszínűségére, hazánk értékes természeti környezetére - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a budapesti családi nap előkészületei kapcsán...
Erdővarázs címen, az iskolakezdés első hétvégéjén, most először rendeznek Budapest belvárosában olyan interaktív eseményt, ahol az állami erdők közjót szolgáló színes kínálataikkal mutatkoznak be - jelezte a miniszter... A sajtótájékoztató itt olvasható.

További információ: www.oee.hu/erdovarazs

2016. augusztus 17.
VI. Zempléni Családi Lövésznap

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. és az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezete szervezésében augusztus második szombatján, hatodik alkalommal volt családi lövésznap az erdőgazdaság területén található koplalói lőtéren. A rendezvényt - a korábbi évekhez hasonlóan most is - sportvadászok, hivatásos vadászok, erdészek és családtagjaik részére hirdették meg. A lövészetvezető Buday Péter, a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság igazgatója és Szabó János karcagi sportvadász volt, akik értékes ajándékokkal is támogatták a rendezvényt...
A programról készült beszámoló itt olvasható.

2016. augusztus 12.

Dallamvonat Andókútra
Komolyzenei koncert az andókúti forrástó partján

Szeptember 3-án szombaton az ÉSZAKERDŐ Zrt. különleges vonatozást szervez a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Mahócai szárnyvonalára. Vendégeinket a mesés hangulatú andókúti forrástó partjára várjuk, ahol egyedülálló környezetben komolyzenei koncertet adnak a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei. Váltson jegyet különvonatunkra és legyen részese a természet csodás koncerttermében elhangzó zenei élménynek!
A program plakátja itt, a részletes leírás pedig itt található.

2016. augusztus 9.
Erdei vasúttal Mahócára

Több, mint 120-an váltottak jegyet az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút különvonataira szombaton. Nemcsak miskolciak vettek részt a rendezvényen, hanem a megyeszékhely környékén nyaralók is szép számban "képviseltették magukat". A két szerelvény a menetrend szerinti vonatok által nem járt Mahócai szárnyvonalon közlekedett.
A programról készült beszámoló itt olvasható.

2016. augusztus 5.

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút a Miskolc Tv-ben

A Miskolc Televízió Ez Miskolc című műsora legfrissebb adásában a Miskolc környéki turisztikai célpontokkal foglalkozott. Bemutatták egyebek mellett a Lillafüredi Állami Erdei Vasutat, az Ökoturisztikai Központot és a Lillafüredi Pisztrángtelepet is.
A 26 perces műsor itt érhető el:
http://minap.hu/video/ez-miskolc-20160729

2016. július 25.
Menetrendváltozás a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton!

Értesítjük Tisztelt Utasainkat, hogy a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonatai 2016. augusztus 1-től visszavonásig hétfői, keddi és szerdai munkanapokon módosított menetrend szerint közlekednek. A Miskolc-Dorottya utcáról 10:15, 12:45, 15:15, valamint a Garadnáról 11:30, 14:00, 16:30 órai indulással meghirdetett járatok üzemviteli okok miatt hétfőtől szerdáig nem közlekednek. A csütörtöki és pénteki, valamint hétvégi és ünnepnapi menetrend nem változik. A részletes menetrend itt tekinthető meg.

2016. július 21.

Különvonat Mahócára
Este "kisvonattal a csillagok után" ráadás programmal

Augusztus 6-án szombaton az ÉSZAKERDŐ Zrt. ismét különvonatot indít a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti vonatok által nem járt Mahócai szárnyvonalára. A nyaralásukat Miskolcon és környékén töltő kedves utasaink és a helybéli kisvasútbarátok számára ismét érdekes programokkal készülünk. Nappali kirándulóvonataink mellett éjszakai túrával, csillaglessel és esti vonatozással várjuk vendégeinket!
A program plakátja itt, a részletes leírás pedig itt található.

2016. július 20.

PÁEV - sűrített menetrend Pálháza Város napján

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. tájékoztatja az utazókat, hogy Pálháza Város napja alkalmából 2016. július 30-án, szombaton a Pálházi Állami Erdei Vasút vonatai a meghirdetett menetrendtől eltérően, sűrített menetrend szerint közlekednek. Pálházáról Rostallóra 8.30-kor, 10.30-kor, 12.00-kor, 14.00-kor és 15.30-kor indul szerelvény. Rostallóról Pálházára az indulási időpontok: 9.40, 11.15, 13.10, 14.45 és 16.20. A járatok normál díjszabással vehetők igénybe.
A PÁEV sűrített menetrendje itt tekinthető meg.

2016. július 19.

Különleges tematikus személykocsik a Lillafüredi Állami Erdei Vasútnál

Egyedülálló, vadászati tartalommal berendezett személykocsikat állít forgalomba a Lillafüredi Állami Erdei Vasút. A két tematikus jármű kialakítására a Földművelésügyi Minisztérium és a Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány támogatásával nyílt mód. A vadászati tematikájú berendezés megalkotásának célja a hagyományos vadászati kultúra és a vadászat bemutatása, népszerűsítése...
A tematikus járművekről készült tájékoztató itt olvasható.

2016. június 29.

Múzeumok Éjszakája a lillafüredi erdei vasúttal

2012 óta vesz részt az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja a Múzeumok Éjszakáján. A "Lillafüred fényei erdei vasúttal" címet viselő programunk szombaton délben kezdődött: a Miskolc-Dorottya utcai állomáson mozdonybemutatóval vártuk az érdeklődőket. Itt több muzeális értékkel is rendelkező vontató járművet is kiállítottunk. A Múzeumok Éjszakája különvonat este hat órakor indult. Ezen több mint száz utast regisztráltunk... A programról készült beszámoló itt olvasható.

2016. június 21.

Hagyományőrző tanoda sorozat Török Eszter népi kismester és mesterbarátai szervezésében a Csanyikban

"Népi Alkotóműhely Csutkaesztivel" címmel egy hagyományőrző alkotóműhely sorozatot indított útnak Török Eszter. Az alkotás élményét szeretné feléleszteni a hétköznapokban, hogy alkossunk magunk és mások örömére. A programon régi szokásokat, ünnepeket elevenítenek meg meséléssel. A különböző mesterségek bemutatása népi iparművészek segítségével történik, a résztvevők aktív közreműködése mellett. A júniusi rendezvényre 2016. június 26-án, vasárnap kerül sor a CSANYIKI ERDŐHÁZ Erdészeti Erdei Iskolában. A programtájékoztató itt tekinthető meg.

2016. június 21.

Szelcepuszta - megújult turistaház az Aggteleki-karszton

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. több turistaházat is üzemeltet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, melyeket elsősorban a bakancsos turizmus megszállottjai számára ajánlunk. Az Aggtelek külterületén elhelyezkedő Szelcepuszta Turistaház májustól már megújult köntösében várja a környék elfáradt kirándulóit. Szobái összesen 40 fő együttes elhelyezésére alkalmasak, így remek választás lehet akár osztálykirándulások számára is... A tájékoztató itt olvasható.

2016. június 15.

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakáján a Lillafüredi Állami Erdei Vasút!

Hatodik alkalommal csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja. 2016. június 25-én, szombaton a programok már délben elkezdődnek. A Miskolc-Dorottya utca végállomáson mozdonybemutató várja az érdeklődőket. A Múzeumok Éjszakája különvonat este hat órakor indul. A felsőhámori temetőben mécsest helyezhetnek el az utasok Herman Ottó, a Fazola-család és Vásárhelyi István sírjánál. Lillafüreden az Ökoturisztikai Központot és a Herman Ottó emlékházat, Fazola-kohó megállónál pedig a kivilágított kohót és a Massa Múzeumot tekinthetik meg a résztvevők. A különvonat folyamatosan közlekedik 19.00-től 22.45-ig Lillafüred és Fazola-kohó megálló között. A különvonaton való utazás feltétele az előzetes regisztráció.
Jelentkezés és tudnivalók: miskolc.laev@eszakerdo.hu;
Információ: 46-530-593; 30-488-7528. A program plakátja itt tekinthető meg.

2016. június 15.

Ünnepi rendezvény az OEE Miskolci Helyi Csoportnál

Az Országos Erdészeti Egyesület 150 éves fennállásának alkalmából 2016. május 26-án ünnepi rendezvényt tartott a Miskolci Helyi Csoport a nemrég felújított Diósgyőri várban 99 fő részvételével.
A vendégek tárlatvazatésel egybekötött előadáson ismerkedhettek meg a Diósgyőri vár feltárásának, romkonzerválásának és rekonstrukciójának történetéről. Ezt követően szakmai előadások hangzottak el a "A diósgyőri koronauradalom erdőségeinek múltjáról és jelenéről", továbbá a Miskolci Helyi Csoport történetéről az alapítástól kezdve napjainkig.
Az eseményről készült képes beszámoló itt tekinthető meg.

2016. június 13.

Japán forgatócsoport a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton

A japán köztársasági televízió, az NHK TV forgatócsoportja forgatott szombaton az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasútról. A stáb azért érkezett Miskolcra, hogy felvételeket készítsen a japán csatornán futó "Vasúti utazás Európában" című sorozathoz. A kisfilmekben Sekiguchi Tomohiro japán színész élményein keresztül mutatják be a különböző helyszíneket...
A hír részletei itt olvashatók.

2016. június 8.

Szent Iván-éji vonatozás a Hegyközben - ELMARAD!

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Pálháza Város Önkormányzatával együttműködésben idén első alkalommal rendez esti különvonatos utazást Szent Iván éjjelén, 2016. június 25-én szombaton, a Hegyköz szívében fekvő Pálházi Állami Erdei Vasúton. A vonatozás mellé többek között látványos éjszakai túrát ajánlunk vendégeinknek.
A program keretében délután 18:00-kor különvonat indul Pálházáról Kőkapun át Rostallóra. A rostallói érkezés után vezetett túra indul a Mlaka-réten át a Sólyom-bércre, ahová napnyugta előtt érkezünk. A páratlan nyugati kilátást kínáló magaslatról megtekintjük a naplementét, majd szürkület idején visszaindulunk Rostallóra. Az éjszakai túra után Rostalló végállomáson tábortűz várja vendégeinket szalonnasütési lehetőséggel. Különvonatunk mind oda-, mind visszaútban megáll Kőkapu megállóhelyen, le- és felszálló utasaink részére.
A program plakátja itt, a részletes leírás pedig itt található.

2016. május 31.

Kisvasúttal Mahócára és a Lilla-barlangba

A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány vezetőjének Gáspár Jánosnak kezdeményezésére 1995-től rendezik meg a "Kisvasutak napjai" programsorozatot, melynek célja e páratlan közlekedéstörténeti emlékeink megmentése, bemutatása, népszerűsítése. Csaknem százan vettek részt az ÉSZAKERDŐ Zrt. kisvasútjainak napján, szombaton. Az erdészeti társaság a Pálházi és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút közös kisvasúti napja keretében hagyományos "nyárköszöntő" különvonatot indított Mahócára...
A programokról készült beszámoló itt tekinthető meg.

2016. május 26.

Vadkutató vonatozások a lillafüredi és a pálházi vonalon

A Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány - az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. közreműködésével - első alkalommal szervezett programsorozatot a Lillafüredi és a Pálházi Állami Erdei Vasút vonalán a hagyományos vadászati kultúra terjesztése érdekében. A kezdeményezés a Földművelésügyi Minisztérium pályázati támogatásának köszönhetően valósult meg. A rendezvények célja volt a résztvevők vadászati ismereteinek bővítése a Magyarországon szokásos hagyományos vadászat jellegzetességeiről, a vadászat valódi, a közvélemény által sokszor félre- vagy egyáltalán nem ismert illemtanáról...
A programokról készült beszámoló itt olvasható.

2016. május 19.
Május 28. - Arborétumi Nyílt Nap Füzérradványban

Már csaknem egy éve, hogy dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter kihirdette a magyar Arborétumok Napját, melyet minden évben május 29-én, üde zöldbe öltözött parkokban és kertekben ünnepelhetünk...
Azoknak, akik kedvelik a szakvezetett túrákat és a Zempléni tájegységet, ajánljuk a füzérradványi Károlyi-kastélyparkot, mely hazánk egyik legnagyobb és legszebb arborétuma. A kastélyparkban - tekintettel a vasárnapi munkaszüneti napra - május 28-án tart ingyenes Arborétumi Nyílt Napot az ÉSZAKERDŐ Zrt., ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak!
A programajánló itt olvasható.

2016. május 19.
Nyárköszöntő vonatozás Mahócára

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Lillafüredi és Pálházi Állami Erdei Vasút kisvasúti napja keretében idén is elindítja hagyományos "nyárköszöntő" különvonatát Mahócára 2016. május 28-án, szombaton. Vendégeink számára Andókút és Mahóca környékének egyéni kikapcsolódási lehetőségein túl egy különleges barlangtúrát ajánlunk az amúgy nem látogatható Lilla-barlangba...
A program plakátja itt, a részletes leírás pedig itt található.

2016. május 19.
Pünkösdi vonatozások Pálházán

Rendhagyó módon, két kisvasúti programmal vártuk az érdeklődőket pünkösd vasárnapján Pálházára. A Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány - az ÉSZAKERDŐ Zrt. közreműködésével -második alkalommal indított "vadkutató vonatozást" a Pálházi Állami Erdei Vasút vonalán. Az "Őzbak cserkelés a Hegyközben" címmel meghirdetett programra 45-en jelentkeztek,...
Késő délután egy másik különvonatot is indítottunk, amelyen 50-en utaztak. Ezen a rendezvényen a debreceni Mustang Country Linedance Klub műsora szórakoztatta a kisvasút utasait-... A képes beszámoló itt tekinthető meg.

2016. május 18.

Vadételeket főznek Füzérradványban

Vadétel főző fesztiválon mutathatják be főzőtudományukat az amatőr szakácsok 2016. május 21-én, szombaton a füzérradványi Károlyi kastélyban. A rendezvényen előadást tart Molnár Renátó, szarvasbőgő Európa bajnok és megnézhetik az érdeklődők Dávid Gábor, a magyar fakitermelő válogatott tagjának bemutatóját is. A nap folyamán számos kísérőrendezvény szórakoztatja a résztvevőket, és lehetőség nyílik a kastély bejárására is.
A részletes program itt tekinthető meg.

2016. május 18.

Hagyományőrző tanoda sorozat Török Eszter népi kismester és mesterbarátai szervezésében a Csanyikban

"Népi Alkotóműhely Csutkaesztivel" címmel egy hagyományőrző alkotóműhely sorozatot indított útnak Török Eszter. Az alkotás élményét szeretné feléleszteni a hétköznapokban, hogy alkossunk magunk és mások örömére. A programon régi szokásokat, ünnepeket elevenítenek meg meséléssel. A különböző mesterségek bemutatása népi iparművészek segítségével történik, a résztvevők aktív közreműködése mellett. A rendezvényre 2016. május 22-én, vasárnap kerül sor a CSANYIKI ERDŐHÁZ Erdészeti Erdei Iskolában. A programtájékoztató itt tekinthető meg.

2016. május 18.

Fekete István nyomán jártak - a lillafüredi kisvasúttal

Folytatódtak a vadkutató vonatozások: a Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány - az ÉSZAKERDŐ Zrt. közreműködésével - második alkalommal szervezett nyilvános programot a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalán. Pünkösd szombatján négy kocsival közlekedett a különvonat. Több mint százan vettek részt a rendezvényen, amelynek célja a hagyományos vadászati kultúra értékeinek bemutatása, a vadászati ismeretek bővítése mellett a kisvasút népszerűsítése volt...
A képes beszámoló itt tekinthető meg.

2016. május 9.

Lutra Expressz Garadnára Fekete István nyomán


A Lillafüredi Kisvasútért Közhasznú Alapítvány az ÉSZAKERDŐ Zrt. közreműködésével második alkalommal indít "vadkutató vonatozást" a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalain. A rendezvény célja a hagyományos vadászati kultúra értékeinek bemutatása, a vadászati ismeretek bővítése és a lillafüredi kisvasút népszerűsítése. Május 14-én szálljanak velünk ismét vonatra és ismerjék meg a népszerű Lillafüredi Pisztrángtelepet úgy is, mint Lutra egykori otthonát!
A program plakátja itt, a részletes leírás pedig itt található.

2016. május 9.


Pünkösdi vonatozás lesz ismét Pálházán

Pünkösdi vidám zenés, táncos vonatozásra vár minden érdeklődőt az ÉSZAKERDŐ Zrt. Pálházi Állami Erdei Vasút. 2016. május 15-én a Mustang Country Linedance Klub műsora szórakoztatja majd a kisvasút utasait. A különvonat 17.30-kor indul Pálházáról, és várhatóan 20.00-kor érkezik vissza ugyanoda.
A programajánlat itt tekinthető meg.

2016. május 9.

Őzbak cserkelés a Hegyközben

A Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány az ÉSZAKERDŐ Zrt. közreműködésével második alkalommal indít "vadkutató vonatozást" a Pálházi Állami Erdei Vasút vonalain. A rendezvény célja a hagyományos vadászati kultúra értékeinek bemutatása, a vadászati ismeretek bővítése és a pálházi kisvasút népszerűsítése. Május 15-én szálljanak velünk ismét vonatra és eredjünk együtt a hegyközi őzbakok nyomába!
A program plakátja itt, a részletes leírás pedig itt található.

2016. május 2.

Több köbméter szemetet szedtek össze a lillafüredi kisvasút mellett

Ismét csatlakozott az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Te Szedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért! mozgalom szemétgyűjtő akciójához. Április utolsó szombatján a társaságunk által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút útvonalának megtisztítását tűztük ki célul. Az akcióban több mint egy tucat önkéntes vett részt...
A programbeszámoló itt olvasható.

2016. április 28.

Vérüket adták az erdészek

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szervezett véradást dolgozói körében az ÉSZAKERDŐ Zrt. Társaságunk rendkívül fontosnak tartja az önkéntességet és a társadalmi szerepvállalást, ezért döntöttünk az akció meghirdetése mellett. Egyeztettünk az Országos Vérellátó Szolgálattal és ők készséggel álltak rendelkezésünkre a lebonyolításban. Munkavállalóink közül végül 28-an vettek részt kedden, a miskolci központunkban rendezett véradáson. Örömmel mondhatom, hogy több erdészetünktől is érkeztek önkéntesek, dolgozóink szakszervezete pedig üdítővel és virslivel járult hozzá az akcióhoz. Terveink szerint a jövőben évente megismételjük a véradást - foglalta össze Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

2016. április 25.

"TeSzedd a Kéken!" szemétszedési akció

A Magyar Természetjáró Szövetség az idei évben is megszervezi a TeSzedd a Kéken! elnevezésű szemétszedési akcióját. A részletes programot, jelentkezési lehetőséget a http://teszeddakeken.hu/ ismerteti.
Az eseményre április 29-30-án kerül sor az Országos Kékkör vonalán (Országos Kéktúra + Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra + Alföldi Kéktúra). A több mint 2500 km hosszú túraútvonalat szeretnék megtisztítani a szeméttől, hogy minden túrázót tiszta környezet várjon. A rendezvény célja természeti értékeink közös védelme, a környezettudatosság növelése, a szemléletformálás.

2016. április 21.

A rendőrök munkáját segíti az ÉSZAKERDŐ

Két terepmotort és három laptopot adott használatba a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságnak az ÉSZAKERDŐ Zrt. Az erdészeti társaság vezetője Dr. Vereczkei Csaba főkapitánynak szerdán adta át az eszközöket. Az ünnepségen részt vett dr. Sárhegyi Zoltán, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöke is...
A sajtótájékoztató itt olvasható.

2016. április 21.

Kittenberger különvonat közlekedett Rostallóra

A Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány - az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. közreműködésével - első alkalommal szervezett programsorozatot a Pálházi Állami Erdei Vasút vonalán a hagyományos vadászati kultúra terjesztése érdekében. Szombaton a Kittenberger Kálmán különvonatunk Pálházáról Rostallóra, a Kemence-patak völgyébe közlekedett. A program során erdészeti és vadászati szakemberek segítségével ismerkedhettek meg a résztvevők a magyar erdők királynőjével, az erdei szalonkával és a zempléni őzbakokkal...
A programról készült képes beszámoló itt tekinthető meg.

2016. április 19.

Kiadvány az ÉSZAKERDŐ programjairól

Szinte az év minden hetére kínálnak programokat az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott erdei vasutak és erdészeti erdei iskolák. Társaságunk 51 programot valósít meg 2016-ban. A Lillafüredi és a Pálházi Állami Erdei Vasút számos különvonatot indít, az erdei iskolákban pedig az évszakokhoz, az ünnepekhez és a különféle hazai és nemzetközi kezdeményezésekhez csatlakozva szerveznek változatos, érdekes programokat, táborokat a gyerekek számára. Idén először - hagyományteremtő szándékkal - egy programfüzetet is összeállítottunk, hogy ezzel is segítsük a természetjárókat, turistákat, vonatbarátokat a kikapcsolódásuk tervezésében...
A kiadvány ismertetője itt olvasható. A kiadvány itt érhető el.

2016. április 13.

Sikeres volt az első vadkutató vonatozás

A borongós-esős idő ellenére is sokan voltak kíváncsiak a Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány és az ÉSZAKERDŐ Zrt. első vadkutató vonatozására, a Miskolc-Dorottya utcáról Andókútra közlekedő Szalonka Varázs Expresszre. A program résztvevői különvonattal érkeztek a lillafüredi kisvasút - menetrend szerinti vonatok által nem járt - szárnyvonalán fekvő hangulatos erdei kirándulóhelyre, Andókútra...
A programról készült képes beszámoló itt tekinthető meg.

2016. április 11.

Közösen egy tisztább környezetért!

A korábbi évekhez hasonlóan, ismét csatlakozik az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Te Szedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért! mozgalom szemétgyűjtő akciójához. 2016. április 30-án, Miskolcon egy rendhagyó takarítási programra várjuk az önkénteseket...
Turisztikai szempontból kiemelkedő fontosságú a társaságunk által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút, idén először az útvonal megtisztítását tűztük ki célul...
A Te Szedd! akció tájékoztatója itt olvasható.

2016. április 6.

Képeken az erdei vasutak - fotókiállítás nyílt az Ökoturisztikai Központban

Megnyitották az ÉSZAKERDŐ Zrt. "Kisvasúttal hegyen-völgyön" című fotópályázatára érkezett alkotásokból készült kiállítást a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Ökoturisztikai Központjában...
A tárlatot pénteken közösen nyitotta meg Bózsó Gyula, az ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezetője és Mátrai Imre, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút üzemigazgatója. A kiállítás június végéig látható, de a fotókkal az erdészeti társaság kiadványaiban is lehet majd találkozni.
A megnyitóról készült beszámoló itt olvasható.

2016. április 5.

Vonatvezetőt keresünk a Pálházi Állami Erdei Vasútra!


Ha szívesen dolgozna hazánk egyik legvadregényesebb erdei kisvasútján, a Hegyköz szívében fekvő Pálházi Állami Erdei Vasúton, jelentkezzen kisvasutasnak az ÉSZAKERDŐ Zrt-hez!
Az állásajánlat részletei itt tekinthetők meg.

2016. április 5.

Eladó Weimar rakodógép

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. értékesíti a tulajdonában lévő, kitűnő állapotú, Weimar T174-2 típusú, 1988-as évjáratú, kb. 13.000 üzemórát üzemeltetett rakodógépet, rönkmarkolóval, sóderrakodó kanállal. A rakodógép karbantartott állapotú, motorikus, hidraulikus és erőátviteli rendszere működik. A tárgyi munkagépre árajánlatot 2016. április 22-ig kérjük megküldeni a kiss.bela@eszakerdo.hu email címre. Az értékesítési ajánlat itt olvasható.

2016. április 4.

Otthon-teremtési program szárnyasoknak, avagy
lezárult az erdőgazdaság madárodú-készítő pályázata


Lezárult az ÉSZAKERDŐ Zrt. Építsünk "házat" a madaraknak! címmel meghirdetett madárodú-készítő pályázata. A madarak életében tavasszal az egyik legfontosabb időszak, a költés veszi kezdetét...
Nagyon sok igazán egyedi és kivitelezésében is különleges alkotás érkezett, a pályázók igazán kreatív és ötletes megoldásokat is felhasználtak az építésnél. A szebbnél-szebb madárlakokat a társaság által kezelt Füzérradványi Károlyi-kastélypark Arborétumába helyeztük ki... A pályázat értékelése itt olvasható.

2016. március 24.

Szalonka varázs Expressz Andókútra

A Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány - az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. közreműködésével - a hagyományos vadászati kultúra bemutatására indított tavaszi programsorozat keretében különleges "vadkutató vonatozásra" invitálja az érdeklődőket Andókútra a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalán. 2016. április 9-én, szombaton az andókúti kirándulóhelyen levő kis tavacska partján egyebek mellett íjászbemutató, vadászkürtös zene, vadászati előadások, teríték-készítés és vadétel-kóstoló várja az érdeklődőket.
A Szalonka varázs Expressz névre keresztelt különvonat 9.30-kor indul Miskolc-Dorottya utcáról Andókútra.
Az érdekes programok után a résztvevők a 13.10-kor vagy a 15.20-kor induló szerelvényekkel térhetnek vissza Miskolcra.
A program plakátja itt, a részletes leírás pedig itt található.

2016. március 24.

Kittenberger Kálmán különvonat Rostallóra

A Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány - az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. közreműködésével - a hagyományos vadászati kultúra bemutatására indított tavaszi programsorozat részeként a varázslatos zempléni Kemence-patak völgyébe invitálja az érdeklődőket, ahol 2016. április 16-án, szombaton felejthetetlen történelmi utazás várja az érdeklődőket. A program során a Pálházi Állami Erdei Vasúton hangulatos vonatozás után a Rostallói végállomáson bemutatják a magyar erdők királynőjét, a szalonkát és a zempléni őzbakot, de az utasoknak alkalmuk lesz megismerkedni a Magyarországon használt hagyományos vadászati módokkal és a vad tiszteletét övező vadászati szokásokkal is. A rendezők a nap folyamán vadászkürtös előadásokkal, vadászkutyás és vadászíjász bemutatókkal várják az utasokat, de a szakemberek bepillantást engednek abba is, hogyan készítik elő a terítéket az elejtet vad búcsúztatásához. A vadászati tevékenységek képviselőinek segítségével bárki kipróbálhatja az íjász mesterséget, illetve megismerkedhet a vadászkürt történelmével, valamint a vadászkutyák kialakulásával és feladatukkal.
A Kittenberger Kálmán különvonat 9.30-kor indul Pálházáról Rostallóra, az érdekes programok után visszafelé pedig 14.30-kor közlekedik a szerelvény.
A program plakátja itt, a részletes leírás pedig itt érhető el.

2016. március 23.

Világhírűvé válhat egy hazai kilátó

Rangos nemzetközi díjra esélyes a Galya-kilátó, melynek építtetője és tulajdonosa az EGERERDŐ Zrt. Az építmény bekerült a legnagyobb amerikai online építészmagazin, az Architizer éves versenyébe Renovációkategóriában. A jelöltek két díjra esélyesek: a szakmai zsűri elismerése mellett közönségdíjat is nyerhetnek.
A rangos nemzetközi versenyt az egész építészszakma által követett Architizer online magazin a Wall Street Journallal és a Webbysszel közösen alapította három évvel ezelőtt. Az Architizer A+ Awardson a szakmai zsűri több mint száz kategóriában választja ki a legjobbakat, emellett van külön közönségdíj is, amelyre az interneten keresztül április 1-ig bárki szavazhat. A győzteseket április 12-én hirdetik ki.
Voksolni itt lehet:http://awards.architizer.com/public/voting/?cid=110 És érdemes is szavazni, mert jelenleg a kilátó fej-fej mellett versenyez egy kínai teaházzal... A Galya-kilátóról készült, képes tájékoztató itt tekinthető meg.

2016. március 22.

Erdők Nemzetközi Napja
- kitüntették az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársait

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése határozata értelmében - 2013 óta - március 21-én ünneplik az Erdők Nemzetközi Napját. A világszervezet az erdők és a fák jelentőségére kívánta felhívni a figyelmet a döntéssel.
Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából rendeztek ünnepséget hétfőn Budapesten, a Földművelésügyi Minisztériumban. A program részeként dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter különféle elismeréseket adott át.
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai is elismerést vehetett át az ünnepségen...
A közlemény itt olvasható.

2016. március 17.

Újabb közfoglalkoztatási program az ÉSZAKERDŐ Zrt.-nél

2016. február 15-én fejeződött be az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél a 2015-2016-os közfoglalkoztatási program. Társaságunk - a vállalt 393 fővel szemben - 415 embert foglalkoztatott átlagosan, az elmúlt csaknem egy évben. A közfoglalkoztatottak 114 településről kerültek ki. A programban az eddigieknél nagyobb volt a fluktuáció, összesen 823 fővel kötöttünk szerződést. A végrehajtáshoz több mint 500 millió forint támogatást kapott társaságunk a Belügyminisztériumtól, melyet 25 millió forintot meghaladó önrésszel egészítettünk ki. A foglalkoztatottak az erdőápoláson túl egyebek mellett erdőtakarítási, közjóléti berendezések fenntartási és karbantartási munkákat végeztek - tájékoztatott Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója...
A program sajtótájékoztatója itt olvasható.

2016. március 16.

Munkavállalókat keresünk erdei vasútjainkra

Ha kedvet érez közelebbről is megismerkedni a kisvasutak különleges világával, ha szívesen dolgozna friss erdei levegőn, muzeális korú és értékű eszközökkel egy olyan helyszínen, ahová mások leginkább nyaralni és kikapcsolódni járnak, jelentkezzen "kisvasutasnak" az ÉSZAKERDŐ Zrt-hez!...
Az állásajánlat részletei itt tekinthetők meg.

2016. március 10.

Ismét robog a Pirostojás Expressz

2016. március 26-án, szombaton már harmadik alkalommal közeledik a Lillafüredi Állami Erdei Vasút mahócai szárnyvonalán a Pirostojás Expressz. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. által szervezett húsvéti program az egész családnak remek kikapcsolódást kínál. A Bagoly-Vár Erdészeti Erdei Iskolában nyuszifigurák készítésére nyílik lehetőség természetes anyagokból, Andókúton pedig Erdész Nyuszival és Erdőtündérrel lehet fényképezkedni. A különvonat 9.30-kor indul a Miskolc-Dorottya utca állomásról. Jelentkezés és tudnivalók: kisvasut@eszakerdo.hu
A rendezvény plakátja itt, a részletes program pedig itt érhető el.

2016. március 9.

Tavaszi programok az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti erdei iskoláiban

Nyitnikék - "Víz Világnapja"-i - Nyuszinapok - Pirostojás Expressz - "Föld Napja"-i - Madarak és Fák Napja. Érdekes, változatos programokkal várják az érdeklődőket az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti erdei iskolái tavasszal.
A márciusi programok itt érhetők el. Az április 18. és 28. között megrendezésre kerülő "Föld Napja"-i programok itt találhatók. A május 10. és 12. közötti Madarak és Fák Napjáról itt érhető el bővebb információ.

2016. március 7.

Építsünk "házat" a madaraknak!

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. madárodú készítő pályázatot hirdet. Az értékelés főbb szempontajai: környezettudatos szemléletét megnyilvánulása, innovatív jelleg, kreativitás és egyéni megjelenés. Az odúnak alkalmasnak kell lenni madarak vagy egyéb kisállatok fészeképítésére. A pályázat benyújtásának határideje: 2016. március 29.
A pályázati kiírás itt olvasható.
A pályázati felhívás itt tekinthető meg.

2016. március 3.

A márciusi hosszú hétvégén és húsvétkor is közlekedik
a Pálházi Állami Erdei Vasút

Tájékoztatjuk a kedves utazó közönséget, hogy a Pálházi Állami Erdei Vasút hivatalos menetrendje szerint 2016. április 16-tól indul el a menetrend szerinti közlekedés. A nagy érdeklődésre való tekintettel azonban a márciusi hosszú hétvégén, 2016. március 12-én, 13-án, 14-én és 15-én iletve húsvétkor, 2016. március 26-án, 27-én és 28-án is fog közlekedni az erdei vasút az őszi menetrend szerinti időpontokban. Az aktuális menetrend itt tekinthető meg.

2016. február 26.

Rügyfakasztó vonatozás Mahócára

A program keretében 2016. március 15-én, reggel 9:30 órakor különvonat indul Miskolc-Dorottya utca állomásról Mahócára. Érkezés után a lehetőség nyílik bejárni az egykori Faskasgödör állomásig tartó nyomvonalat szakavatott vezető kíséretében. Egyéni programok közül a híresen gyönyörű andókúti bükkösben tett séták, az ébredő természet illatával vegyülő piknikhangulat, illetve a közeli Varbói Kalandpark mindenféle kikapcsolódást biztosít. A hazatérésre a nap folyamán két alkalommal - 14:45; 16:30 - közlekedő különvonattal nyílik lehetőség.
A részletes programkiírás itt olvasható: Rügyfakasztó vonatozás program. A program plakátja itt tekinthető meg: Rügyfakasztó vonatozás plakát.

2016. február 22.

"Babák és mamák" napja program,
időpont változás!

Tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy a 2016. február 26-ra, a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskolába meghirdetett, "Babák és mamák" programunkat a rendkívüli esőzések miatt későbbre halasztjuk, 2016. április 8-án, pénteken fogjuk megtartani.
A programajánlat itt tekinthető meg:
Babák és mamák napja program.

2016. február 19.

Nőnapi kedvezmény a LÁEV-nél

2016. március 6-án vasárnap minden kedves hölgy utasunkat kedvezményes utazási lehetőséggel várjuk a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton. A közeli Nőnap alkalmából a lányok és asszonyok kedvezményes árú, 300 Ft,-os napijegy váltása mellett korlátlan számú utazásra jogosultak a kisvasúton!
A LÁEV menetrendje itt olvasható
.
Az esemény hirdetménye itt tekinthető meg.

2016. február 19.

Csaknem 18 ezer köbméter tüzelőt vásároltak
az ÉSZAKERDŐ Zrt.-től a szociális tűzifaprogramban

Néhány nappal a február 15-i határidő előtt befejeződött a szociális tűzifaprogram az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt.-nél. Társaságunk 193 önkormányzattal kötött szerződést, a települések összesen mintegy 18 ezer köbméter tűzifát vásároltak tőlünk. A községek, kisvárosok eltérő mennyiségeket igényeltek: akadt olyan, amelyik 2, de volt, amelyik több mint 750 köbméter tüzelőt vett át. Az igényeket keménylombos fafajokból (tölgyből, cserből és bükkből) szolgáltuk ki. A program teljesítésében mind a 14 erdészeti igazgatóságunk részt vállalt. A januári enyhe, csapadékos időjárás sok helyen nehezítette ugyan a termelést és a szállítást, de végül minden önkormányzat időben hozzájutott a tüzelőhöz. Mint ismert, a Belügyminisztérium által meghirdetett programban az ötezer lélekszám alatti települések vehettek részt - mondta Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

2016. február 17.

Kétszer zakatolt a Szerelemvonat Lillafüredre

Első alkalommal indított Valentin napi különvonatot az ÉSZAKERDŐ Zrt. a szerelemesek napján. Az alkalomhoz illően feldíszített szerelvény a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalán közlekedett. Az eredeti, vasárnapi programra gyorsan lefoglaltak minden helyet, ezért egy nappal később újra lebonyolították a hagyományteremtőnek szánt rendezvényt...
A programról készül beszámoló itt olvasható
.

2016. február 9.

Szerelemvonat Lillafüredre, ráadás: 2016. február 15-én, hétfőn!

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén első alkalommal indít különvonatot a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton Bálint, avagy Valentin, azaz a szerelmesek napján. Tartson velünk Kedvesével egy hangulatos kisvonatozásra, lillafüredi függőkerti sétára és egy különleges gyertyafényes vacsorára a lillafüredi Tókert Étterembe február 14-én vasárnap és február 15-én hétfőn este!
A részletes programkiírás itt olvasható: Szerelemvonat Lillafüredre program. A program plakátja itt tekinthető meg: Szerelemvonat Lillafüredre plakát.

2016. február 9.

Szavazz a Kéktúra pecsételődobozokra
a Highlights of Hungary kreatív versenyen!

A Highlights of Hungary szavazást hirdetett a hazai izgalmas, újszerű, különleges élményeket biztosító ötletek, megoldások értékelésére. A versenybe bekerültek a Kéktúra pecsételődobozok is, amelyek szép grafikával újultak meg, és a lenyomatok mind valamilyen helyi látványosságot, nevezetességet ábrázolnak, a Kéktúra hagyományához méltóan. Az MTSZ és az állami erdészeti társaságok közös munkájának eredménye lenne, ha a vadonatúj pecsételődobozok és pecsétek megkapnák méltó elismerésüket. A szavazás február 10-én zárul.
A szavazás az alábbi linken érhető el:
http://www.highlightsofhungary.hu/portfolio/kektura-pecsetelodobozok/
Az MTSZ pályázati videója az alábbi linken tekinthető meg : https://vimeo.com/152152322

2016. február 5.

Két "bécsi" villamost vásárolt a Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány

Két "bécsi" SGP villamost szállítottak el csütörtökön a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelyéről. A 189-es és 195-ös pályaszámú villamosokat a Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány vásárolta meg. A piros villamosok 12 éven át közlekedtek Miskolcon, hozzátartoztak a városi utcaképhez. Tavaly nyár végén döntött úgy a város és az MVK Zrt., hogy kreatív alkotói pályázatot ír ki a bécsi villamosok turistalátványosságként való megőrzésére. A pályázat lezárult, 74 érvényes alkotásból hirdettek nyerteseket és hat bécsi szerelvényt elkülönítettek a pályázati ötletek megvalósítására. Ebből a hat villamosból kettő most "szerető gazdára" talált...
Az eseményről készített képes tájékoztató itt olvasható.

2016. február 2.

"Hurkatöltő és halászháló" a lillafüredi kisvasút mentén

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Mókus Odú erdei falatozóval és a Lillafüredi Pisztrángteleppel karöltve idén is megrendezi garadnai disznótorát és pisztrángtelep-bemutatóját. A garadna-völgyi kisvasútmenti "gasztronómiai élmények" iránt érdeklődő utasainknak reggel különvonatot indítunk Miskolcról, hogy időben érkezhessenek a garadnai végállomás mellett megrendezett disznótorra. A disznótor eseményeivel párhuzamosan szakvezetéses erdei séta indul a nemrégiben megújult Pisztráng Tanösvényre, ahol akár halvásárlásra is lehetőség lesz.
A részletes programkiírás itt olvasható: "Hurkatöltő és halászháló" program.
A program plakátja itt tekinthető meg: "Hurkatöltő és halászháló" plakát.

2016. január 28.

Fotópályázatból időszakos kiállítás

Sikeres volt az ÉSZAKERDŐ Zrt. Kisvasúttal hegyen-völgyön című fotópályázata, melyre csaknem 300 fotó érkezett be a LÁEV és a PÁEV témakörében. Számtalan alkotás megörökítette a kisvasutak különleges atmoszféráját, visszatükrözte az utazás egyedülálló élményét. A képek közül igazán nehéz feladat volt kiválasztani az elsőháromhelyezettet, ezért a szervezők a 100 legjobb fotó kiállítása mellett döntöttek. Az alkotások a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Ökoturisztikai Központjában, április 1-től lesznek megtekinthetőek.
A helyezettek:
I. helyezett: Kenyeres Gábor, II. helyezett: Tar Gyula, III. helyezett: Kovács Béla. A díjnyertes képek itt tekinthetők meg.

2016. január 26.

Elindult a kisvasúti év - Zúzmara Expressz közlekedett Mahócára

Az idei esztendő első kisvasutas rendezvényeként szombaton különvonatokat indított az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja - a menetrend szerinti vonatok által nem járt szárnyvonalon - Mahócára. A csípős hideg nem szegte kedvét a bükki erdők és a kisvasutak kedvelőinek: a két mozdonnyal és öt kocsival közlekedő Zúzmara Expresszen összesen 160-an utaztak a nap folyamán... A képes beszámoló itt olvasható.

2016. január 18.

Szerelemvonat Lillafüredre

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén első alkalommal indít különvonatot a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton Bálint, avagy Valentin, azaz a szerelmesek napján. Tartson velünk Kedvesével egy hangulatos kisvonatozásra, lillafüredi függőkerti sétára és egy különleges gyertyafényes vacsorára a lillafüredi Tókert Étterembe február 14-én vasárnap este!
A részletes programkiírás itt olvasható: Szerelemvonat Lillafüredre program. A program plakátja itt tekinthető meg: Szerelemvonat Lillafüredre plakát.

2016. január 8.

Zúzmara Expressz Mahócára

A 2016-os esztendő első kisvasutas rendezvényeként január 23-án, szombaton különvonatot indít az ÉSZAKERDŐ Zrt. Mahócára. A vonatozás mellé érdekes téli programokkal készül a fónagysági Bagoly-Vár Erdészeti Erdei Iskola. A menetrend szerinti vonatok által nem járt szárnyvonalon való vonatozásra a bükki erdők és a kisvasutak szerelmeseit egyaránt várjuk.
A részletes programkiírás itt olvasható: Zúzmara Expressz program. A program plakátja itt tekinthető meg: Zúzmara Expressz plakát.

2016. január 8.

Télen is vár az erdei iskola!

Változatos programokkal várja az érdeklődőket az ÉSZAKERDŐ Zrt. Csanyiki Erdészeti Erdei Iskolája. Január 11. és 22. között "Mit rejt a téli erdő?" címmel rendeznek programot, 23-án Zúzmara Expressz közlekedik, 25. és 29. között téli nosztalgia-foglalkozások lesznek. Február 1. és 25. között "Hóolvasztó, sárdagasztó" programokra lehet jelentkezni, 26-án pedig Babák és mamák napja lesz a Csanyikban. A programok plakátjai itt érhetők el:
Téli programajánlat; Babák és mamák napja program.

2016. január 5.

Szabályosan a kutyával az erdőben!

Egy szabálytalanul szabadon engedett kutya támadt rá az ÉSZAKERDŐ Zrt. Hegyaljai Erdészeti Igazgatóságának egyik munkatársára a két ünnep között, Háromhuta környékén az erdőben. A férfi az ott tartózkodó turistákat figyelmeztette éppen, hogy hajtóvadászat zajlik a közelben, amikor a póráz nélkül levő kutyájuk, egy amerikai dog jellegű keverék hátulról elkapta a lábszárát és mélyen beleharapott. A sérülést a sátoraljaújhelyi kórházban látták el, a teljes gyógyulás előreláthatóan három hétig is eltarthat.
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. kéri a kirándulókat, hogy kutyával csak szabályosan, a vonatkozó jogszabályokat betartva sétáljanak az erdőben. Aki a felügyelete alatt álló ebet természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el. Ráadásul komoly veszélyeket is jelenthet, ha szabadon kószál a négylábú az erdőben. Megzavarhatja például a malacait védő vaddisznókocát, "konfliktusba keveredhet" a fokozottan védett farkassal, esetleg, ahogyan jelen esetben is, erdei kirándulókra, turistákra is rátámadhat.

 
 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet