Tűzgyújtási tilalom térkép
  Időkép webkamerája
a Lillafüred - Zsófia-kilátóról
 
   
     
   
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárminisztérium
Muzsikál az erdő
A Mi Erdőnk

Hírek, események archívuma 2021.

 
2021. december 20.
Idén is segít a "Zöld Szív"

LÁEV fényvonatok Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai a hagyományokhoz híven idén is szerették volna megszépíteni sokak karácsonyát. Ezúttal miskolci anyaotthonok és rászoruló családok számára gyűjtöttek jó állapotú, használt vagy akár új játékokat, hozzájárulva a gyermekek boldogabb ünnepéhez...
Az adományozásról készült tájékoztató itt olvasható.

2021. december 16.
Fényvonatok közlekednek a LÁEV vonalán

LÁEV fényvonatok A koronavírus járvány miatt a Diósgyőri Mikulásvonat a tavalyi évhez hasonlóan idén sem közlekedik, de nem maradnak adventi hangulat nélkül az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút utasai. A következő két hétvégén, vagyis december 18-án és 19-én, valamint 25-én és 26-án - a menetrendi szerelvényeken túl - karácsonyi díszítésű, kivilágított "fényvonatok" közlekednek majd a vonalon...
A fényvonatok közlekedéséről készült tájékoztató itt olvasható.

2021. december 14.
Menetrendváltozás a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton

LÁEV üzemszünet
Tisztelt Utasaink!

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút a karácsonyi ünnepekre tekintettel, 2021. december 18-tól rendkívüli menetrend szerint közlekedik. Pályafelújítás miatt a Lillafüred és Garadna állomások között a vonatközlekedés szünetel. A rendkívüli menetrend elérhető a LÁEV menetrendi oldalán.

2021. december 7.
KARÁCSONYFA VÁSÁR

LÁEV Az ÉSZAKERDŐ Zrt. KARÁCSONYFA VÁSÁRT tart 2021. december 14-től - 22-ig, minden nap 8-16 óráig, december 23-án 8-12 óráig Miskolcon az ÉSZAKERDŐ Zrt. központjában, a Tárkányi utcai parkolóban és a sajóvámosi karácsonyfatelepen. Várjuk kedves vásárlóinkat.

Az ezüstfenyő ára: 3.500 Ft/fm.
Az ár tartalmazza az ÁFÁ-t. A kötözés díjmentes.

2021. december 1.
Magyarország zöld úton jár!

LÁEV üzemszünet Magyarország Kormányának célja, hogy egyetértési pontokat hozzon létre a magyarok mindennapjait meghatározó kiemelt ügyekben. Ezek közé tartozik a környezetvédelem is. Ezért online párbeszédet indítunk annak érdekében, hogy mindenki elmondhassa, mit gondol a környezetvédelem legfontosabb kérdéseiről: többek között az illegális hulladéklerakatok felszámolásáról, a megújuló energia népszerűsítéséről, vagy a zöldenergia közlekedésben való használatáról.
A kampány plakátja itt tekinthető meg.
Az online kérdőív itt tölthető ki.

2021. november 16.
Üzemszünet a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton

LÁEV üzemszünet
Tisztelt Utasaink!

2021. november 20-án szombaton és november 21-én vasárnap pályafelújítási munkálatok miatt a LÁEV vonalhálózatán a vonatok nem közlekednek. Szíves megértésüket köszönjük!
Lillafüredi Állami Erdei Vasút Üzemigazgatóság

2021. november 8.
Az Élet Fája

Az Élet Fája A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrök a koronavírus elleni közös küzdelem jelképeként ültettek fákat szerte a megyében.
A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság ebben az évben indította el kihívását, amelynek lényege, hogy a koronavírus elleni küzdelemre történő figyelemfelhívás céljából facsemetéket kell elültetni minél több településen. A fa az évek múlásával terebélyesedik, egyre magasabbra nő, így szimbolizálja az életet, annak megújulását és legyőzhetetlenségét. A kezdeményezés célja, hogy figyeljünk egymásra, előzzük meg a vírus terjedését! Ennek jegyében 2021. november 5-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője dr. Kiss Attila r. vezérőrnagy, Miskolc rendőrkapitánya, Miskolczi István r. alezredes, dr. Ignácz Dávid Miskolc város jegyzője és Zay Adorján az Északerdő Zrt. vezérigazgatója a Miskolci Rendőrkapitányság épülete mellett ültettek el két bükk csemetefát...
Az eseményről készült tájékoztató itt olvasható.

2021. október 29.
A Szelcepuszta Turistaszálló lett az Év Turistaháza

LÁEV különvonat Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Szelcepuszta Turistaszállója lett az Év Turistaháza az Aktív Magyarország szavazásán. A nagyközönség által beküldött szálláshelyek közül szakmai szűri választotta ki azt a tízet, amelyek aktív turisztikai szempontból kiemelkedőek. Végül az internetes szavazatok több mint 1/6-odát begyűjtve bizonyult a legjobbnak a versenyen a Szelcepuszta Turistaszálló...
A szavazásról készült beszámoló itt olvasható.

2021. október 27.
Lombhullató vonatozás Mahócára

LÁEV különvonat A nemzeti ünnepen, ragyogó őszi időben rendezte meg az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton a már hagyományos Lombhullató vonatozást. A Miskolc-Dorottya utca állomásról induló szerelvények utasokkal telve közlekedtek a menetrend szerinti vonatok által egyébként nem járt szárnyvonalra, Mahócára...
A programról készült beszámoló itt olvasható.

2021. október 18.
Gímtrófeák a Károlyi-kastély parkjában

Trófeamustra Tizenkettedik alkalommal tartott mustrát az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. a bőgési szezonban terítékre került gímszarvas bika trófeák bemutatására. A Hegyközi Erdészet által szervezett programnak Füzérradvány, a megújult Károlyi-kastély parkja adott helyet...
Az eseményről készült beszámoló itt tekinthető meg.

2021. október 12.
Lombhullató vonatozás Mahócára - 2021. október 23. szombat

LÁEV program
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. nemzeti ünnepünkön őszi vonatozást szervez a lillafüredi kisvasút Mahócai szárnyvonalára. A nap során két vonatpár indul majd a szárnyvonalra. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

A program plakátja itt tekinthető meg.

2021. október 12.
"21 Állami Erdőgazdaság, XXI. századi formában"
az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon

Világkiállítás
Napjainkban is zajlanak az ország egyik legnagyobb eseményének 2021. szeptember 25-én kezdődő "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításnak a rendezvényei. Kiemelt figyelem és nagy várakozás előzte meg az 50 éves jubileumnak emléket állító eseményt.
A különféle programok, rendezvények, kiállítások megvalósításából különleges feladatot kaptak az állami erdőgazdaságok is, akik a Magyar Központi Kiállítás csarnokában impozáns megjelenésű, interaktív 21. századi technikával ellátott közös standon jelentek meg.
A tájékoztató itt tekinthető meg.

2021. október 7.
Erdők és erdészek -
Az Országos Erdészeti Egyesület kampánya erdő és ember kapcsolatáról

OEE
Az erdész szakma többszáz éves hagyománnyal rendelkező hivatás. Eredeti és máig érvényes küldetése a természeti erőforrásokkal, különösen a fákkal való okos, előrelátó gazdálkodás. Az Országos Erdészeti Egyesület az idei, XXV. Erdők Hete alkalmából kampányt indít, amelynek témája: "Erdők és erdészek". A kampány középpontjában az erdőgazdálkodás, az erdő gondozása, fenntartása, gyarapítása, mint fenntartható gazdálkodási forma áll...
A sajtótájékoztató itt olvasható.
A kampány részletei, szereplői itt tekinthetők meg.

2021. október 4.
Menetrendi korlátozások a Pálházi Állami Erdei Vasúton

LÁEV üzemszünet
Tisztelt Utasaink!

2021. október 9-én szombaton a Pálházáról menetrend szerint 13.30 és a Rostallóról 14.20 órakor induló vonatok nem közlekednek.
2021. október 23-án szombaton a Zemplén Rally miatt a PÁEV vonalán a vonatközlekedés szünetel.
Szíves megértésüket köszönjük!

ÉSZAKERDŐ Zrt.
Hegyközi Erdészeti Igazgatóság PÁEV Üzeme

2021. szeptember 29.
Városlakó rókáktól a betiltott ólomlövedékekig

Világkiállítás Élőhelyvédelem, azaz vadvédelem, a vadászat és a társadalom kapcsolatának valós kérdései: vajon mik a legjobb, leghatékonyabb megoldások? Ezekre az alapvető kérdésekre keresi a választ az "Egy a Természettel" Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferencia. Az öt napos rendezvény szerdán veszi kezdetét, a HUNGEXPO C pavilonjában.
Lássuk a nagyközönség számára is legizgalmasabbnak tűnő részleteket!...
Az aktuális programajánlat itt tekinthető meg.

2021. szeptember 23.
Az állami erdőgazdaságok az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításon

Világkiállítás Várunk mindenkit az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításon, az állami erdőgazdaságok közös standján, az A pavilon 204B kiállítótérben. Részletes információ a hamarosan induló www.erdogazdasagok.hu oldalon, ahol a kiállítás teljeskörű megtekintéséhez szükséges Élményerdő applikációt is le lehet tölteni. A kiterjesztett valóság (AR) és virtuális megjelenés (VR) valóságos élményével, audiovizuális élményszobával, 3D videotechnikával várjuk az érdeklődőket. Járja végig és ismerje meg a tevékenységünket bemutató virtuális erdőnket és a túra végén ajándékkal kedveskedünk.
Az erdőgazdaságok standjának látványterve itt tekinthető meg.

2021. szeptember 22.
Menetrendváltozás a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton

LÁEV üzemszünet
Tisztelt Utasaink!

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút Miskolc-Dorottya utca - Garadna fővonalán, Miskolc-Dorottya utca és Lillafüred között 2021. szeptember 25. szombattól újraindul a menetrend szerint vonatközlekedés. A szombattól érvényes menetrend elérhető a LÁEV menetrendi oldalán.

2021. szeptember 22.
Szarvasbőgést hallgattak a LÁEV és a PÁEV utasai

Vadászkürt Expressz Szarvasbőgés-hallgató vonatozást rendezett szombaton az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Lillafüredi és a Pálházi Állami Erdei Vasúton az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás programsorozat részeként. A két rendezvényen összesen csaknem ötszázan vettek részt...
A rendezvényről készült beszámoló itt tekinthető meg.

2021. szeptember 20.
"Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás
nyitóhétvégéjének programja

Világkiállítás Látványos kiállításokkal és programokkal nyitja meg kapuit a világkiállítás!
Többek között kutyás- és lovasbemutatókkal, óriásakváriumokkal, a World Conservation Forum megnyitójával, koncertekkel, valamint számos szakmai és szórakoztató programmal várják az érdeklődőket az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás nyitóhétvégéjén, szeptember 25-én és 26-án a budapesti HUNGEXPO-n... A részletes tájékoztató itt olvasható.
A nyitó hétvége programja itt tekinthető meg.

2021. szeptember 17.
"Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás Látogatói Kisokos

Világkiállítás Elkészült a látogatói kisokos az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításra.
Az útmutatóban közölt legfontosabb tudnivalók:
- Javasoljuk, hogy a sorban állás elkerülése érdekében elővételben vásárolják meg a látogatók jegyeiket.
- A Hungexpo területén készpénz használata nem lehetséges, kizárólag érintéses bankkártyával fizethetnek a látogatók.
- A dugók elkerülése érdekében a rendezvény 20 napja alatt a Hungexpo-ra vezető Albertirsai út nem közelíthető meg személygépkocsival.
A látogatói kisokos itt tekinthető meg.

2021. szeptember 16.
Felejthetetlen élményekkel gazdagodtak a vándortáborozók
a Zempléni-hegységben

Vándortábor Harmadik nyáron túrázhattak a jelentkezők a Zempléni-hegységben az Erdei Vándortábor programnak köszönhetően. Az útvonalat teljesítő 23 csoportban több mint 500 gyerek és csaknem 100 kísérő vett részt. A csoportok jellemzően 60-80 kilométert tettek meg egy hét alatt, de voltak, akik 100 kilométer feletti teljesítménnyel tértek haza. A túra nyomvonalát, a táborhelyeket és a programokat idén is az ÉSZAKERDŐ Zrt. szervezte meg, az előző évek tapasztalatai és a táborozók visszajelzései alapján...
A programról készült beszámoló itt tekinthető meg.

2021. szeptember 15.
Üzemszünet a Pálházi Állami Erdei Vasúton

LÁEV üzemszünet
Tisztelt Utasaink!

2021. szeptember 20-án hétfőn a Pálházi Állami Erdei Vasúton a vonatközlekedés technikai okok miatt szünetel.
Szíves megértésüket köszönjük!

ÉSZAKERDŐ Zrt.
Hegyközi Erdészeti Igazgatóság PÁEV Üzeme

2021. szeptember 13.
OWN Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferencia

Világkiállítás A Budapesten 2021. szeptember 25 - október 14. között megrendezésre kerülő "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvényeként öt napos Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferencia kerül megrendezésre 2021. szeptember 29 - október 3-ig.
Az eseményre invitáló tájékoztató itt tekinthető meg.
A konferenciával kapcsolatban bővebb információk a https://huntingconference2021.com/ weblapon érhetők el.

2021. szeptember 13.
"Vadászkürt Expressz" indul a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton

LÁEV program Az ÉSZAKERDŐ Zrt. az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvényeként ez évben is megrendezi hagyományos szarvasbőgés-hallgató vonatozását a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton. A vadászati érdekességeket felvonultató program mellett vezetett erdei túrán is részt vehetnek az arra vállalkozók. A programra gyermekeket és felnőtteket egyaránt várunk.
A részletes programkiírás IDE, míg a program plakátja IDE kattintva érhető el.
A rendezvényre az előzetes regisztráció alapján minden hely elkelt. További jelentkezéseket csak lemondások esetén fogadunk el.

2021. szeptember 12.
Üzemszünet a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton

LÁEV üzemszünet
Tisztelt Utasaink!

A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton - a pályafelújításhoz kapcsolódó munkálatok miatt - a menetrend szerinti vonatközlekedés 2021. szeptember 13. hétfőtől szünetel.

2021. szeptember 12.
Újabb szakaszához érkezik a Lillafüredi Állami Erdei Vasút felújítása

LÁEV felújítás Jól halad az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút korszerűsítése. Hamarosan elkészül a Miskolc-Dorottya utca állomás és Diósgyőr-Majláth forgalmi telep közötti, mintegy 2,4 kilométeres városi szakasz nagyobb része. A régi pályát elbontották, majd az ágyazat cseréje után új vágányokat építettek. Teljesen megújult a pálya menti vízelvezetés, és a keresztező utcák, telekbejárók útátjáróit is rendbe tették. Az új pálya forgalomba helyezése előreláthatóan a jövő héten lesz, azt követően ezen a szakaszon is közlekedik a kisvasút...
A tájékoztató itt olvasható.

2021. szeptember 9.
Elismerések az erdőgazdaság munkatársainak

Elismerések A Kiskunságban rendezte meg az Országos Erdészeti Egyesület 151. Vándorgyűlését, ahol a KEFAG Zrt. volt a házigazda. A Bugacon tartott ünnepi közgyűlésen adták át az egyesületi kitüntetéseket. Elismerő oklevelet vehetett át Rencsiné Ágh Márta erdőmérnök, az ÉSZAKERDŐ Zrt. humánpolitikai osztályvezetője az erdei iskolák eredményes működtetése, kommunikációja, egyesületi munkája elismeréséül.
A Vándorgyűlésen Bózsó Gyula, az erdőgazdaság műszaki osztályvezetője az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás díszjel III. fokozatát kapta meg, a Világkiállítás és kísérő programjai sikeres megvalósítása során végzett magas színvonalú munkája elismeréseként.
A kitüntetésekhez az ÉSZAKERDŐ Zrt. minden munkatársa nevében gratulálunk!
Forrás: OEE., ÉSZAKERDŐ Zrt. A tájékoztató itt olvasható.

2021. szeptember 6.
Dobogós helyezés az Év erdésze szakmai verseny országos döntőjében

Szakmai verseny Kunfehértón került megrendezésre 2021. augusztus 24-25-én az Országos Erdészeti Egyesület rendezésével az Év erdésze szakmai verseny országos döntője. Összesen 20 versenyző - 18 hazai állami erdőgazdaság és két Erdélyből érkezett, de versenyen kívül induló erdésztechnikus - mérte össze szakmai tudását a kitüntető címért. Szép sikert ért el Bakti Péter az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Erdészeti Igazgatóság kerületvezető erdésze, aki a harmadik helyet szerezte meg. A rendezvény házigazdája a KEFAG Zrt. volt.
Forrás: OEE. Bővebb tájékoztatás a rendezvényről az egyesület honlapján.

2021. szeptember 6.
Szarvasbőgés-hallgató vonatozás Pálházán - 2021. szeptember 18. szombat

Kereszt szentelés
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi hagyományos Szarvasbőgés-hallgató vonatozását a Pálházi Állami Erdei Vasúton. A rendezvényre ezúttal az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében kerül sor. A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, melyet érdemes mielőbb megtenni a kisvasut@eszakerdo.hu ímél címre küldött levéllel.
A tájékoztató itt olvasható.
A rendezvényre az előzetes regisztráció alapján minden hely elkelt. További jelentkezéseket csak lemondások esetén fogadunk el.

2021. szeptember 2.
"Kettős" ÉSZAKERDŐ-siker Bükkzsércen

Fakitermelő verseny Egy év kényszerű kihagyás után ismét megszólaltak a motorfűrészek: Bükkzsércen rendezték meg szombaton a STIHL Jubileumi Fakitermelő Versenyt. A pandémia miatt idén nem voltak regionális versenyek: a 2019-es országos döntő csapatai kaptak meghívást, de más csapatok is megmérettethették magukat. A viadal azért volt jubileumi, mert az Andreas STIHL Kft. idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. 32 négyfős csapat mérte össze tudását a versenyen, amelyet a Falunappal és a Regionális vadásznappal együtt rendeztek meg Bükkzsércen. A programot egyebek mellett STIHL Timbersports bemutató is színesítette.
A résztvevőkre számos versenyszám (döntés, kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, darabolás, hasítás, sarangolás, szerelés) várt a nap folyamán. A versenyen végül az ÉSZAKERDŐ 100+ csapata (Lengyel Lajos, Horváth László, Kiss Attila, Pankotai Zoltán) végzett az élen, A második helyet az ÉSZAKERDŐ - Encsitűz gárdája (Kmetz Szabolcs, Hudák Péter, Jaczenkó Krisztián, Lukács Zsolt András) szerezte meg...
A versenyről készült beszámoló itt tekinthető meg.

2021. augusztus 25.
Eucharisztikus emlékkeresztet avattak a Szinva-forrás mellett

Kereszt szentelés A magyar erdők évezredek óta lelki feltöltődésünk helyszínei, ezért határozta el az Agrárminisztérium, hogy a Miniszterelnökséggel karöltve minden állami erdőgazdaság területén egy-egy, összesen 21 erdei kereszt felállításával járul hozzá az 52. Eucharisztikus Világkongresszus célkitűzéseinek megvalósításához - mondta az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára kedden a Szinva-forrás mellett...
A sajtótájékoztató itt olvasható.

2021. augusztus 24.
ÉSZAKERDŐ-elismerések az államalapítás ünnepén

Elismerések Az Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából kitüntetéseket adott át Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten, a Pesti Vígadóban.
A tárcavezető az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatát adományozta Tasi Lászlóné, az ÉSZAKERDŐ Zrt. nyugalmazott közgazdasági vezérigazgató-helyettese részére, az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata elismerést pedig Gyurák József, nyugalmazott műszaki osztályvezető kapta...
A sajtótájékoztató itt olvasható.

2021. augusztus 23.
Önkéntes erdei munkán a Joyson dolgozói

Joyson A miskolci Joyson Safety Systems Hungary Kft. Quality osztályának munkatársai részt vettek az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Erdészeti Igazgatósága által kezelt erdőterületek megtisztításában. Az autóipari biztonsági berendezések gyártásával foglalkozó cég kereste meg az erdőgazdaságot azzal, hogy dolgozóik szeretnének önkéntes munkát végezni a megyeszékhely környéki erdőkben. Pénteken a Miskolctapolca környéki erdőben két nagy illegális hulladéklerakót számoltak fel, illetve az erdei- és turistautak mentén gyűjtötték össze a szemetet...
A tájékoztató itt olvasható.

2021. augusztus 11.
Az "Erdő Szelleme" Bekénypusztán

Erdők szelleme Felavatták az "Erdő Szelleme" faragványt a Bekénypusztai Turisztikai Látogatóközpont és Ökoház mellett.
Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj. Nívós szolgáltatás, színvonalas étkezés, minitanösvény, kerékpárbérlés. A Bekénypusztai Turisztikai Látogatóközpont és Ökoház jellemzői egy igazi helyi sajátossággal bővültek: a Faragott Falu, vagyis Kisgyőr felajánlásával, az "Erdő Szelleme" faragvánnyal. Ez a település polgármesterének, Kékedi László népi fafaragó művésznek, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának köszönhető. A faragványt Kékedi László és Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója közösen leplezte le, kedden...
A tájékoztató itt olvasható.

2021. július 27.
"Az Év Erdésze - 2021." verseny az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél

Erdészverseny Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2021. július 15-én a Hernádvölgyi Erdészeti Igazgatóság területén rendezte meg "Az Év Erdésze - 2021." elnevezésű házi versenyt, mely egyben válogató is volt az országos versenyre.
A versenyen az ÉSZAKERDŐ Zrt. 14 kerületvezető erdésze vett részt. A résztvevőket Mihók István erdészeti vezérigazgató-helyettes, a versenybíróság elnöke köszöntötte. A rajtszámok kihúzását követően a versenyzők 5 versenyszámban bizonyították felkészültségüket...
A beszámoló itt olvasható.

2021. július 15.
Hatalmas siker a Településfásítási Program második üteme

Településfásítás Hatalmas érdeklődéssel zárult a Településfásítási Program második ütemének igénylési szakasza, a 24 ezer sorfa egy hét alatt gazdára talált - jelentette be közösségi oldalára feltöltött videójában Nagy István agrárminiszter...
A tájékoztató itt olvasható.

2021. július 9.
Birtokba vehették a gyerekek a Garadna Grundot

Vándortábor Az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút folyamatban levő nagyfelújításának részeként a garadnai végállomás környezete is átfogó fejlesztést kapott. Garadna Grund fantázianévvel új, tematikus játszótér épült a legkisebbek számára, akik az önfeledt játék mellett tudásukat is bővíthetik az erdő állatait és a kisvasút járműveit mintázó játékokon keresztül. Szórakozva tanulni, a legkisebbeknek is - ez lehetne a mottója az új játszótérnek. Az erdei szilofon, a mókus labirintus, az állatos magasságmérő mind olyan elem, amely egy átlagos játszótéren nem található meg, de állatos szelfipont mellett is csak Garadnán készíthető fotó, mint ahogyan Mk48-as mozdonyt mintázó játszótéri kisvonat is kizárólag itt vezethető...
A tájékoztató itt olvasható.

2021. június 29.
Az ÉSZAKERDŐ-nél is elkezdődtek az Erdei Vándortáborok

Vándortábor 2021. június 16-án az Erdei Vándortábor Program immár ötödik szezonja indult az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében. A résztvevő diákok az erdők természeti és kulturális kincseinek megismerése mellett a környezettudatos életmódra is ösztönzést kapnak. A program az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósul meg...
A tájékoztató itt olvasható.

2021. június 23.
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. is részt vesz az ország megtisztításában

Hulladék Az ÉSZAKERDŐ Zrt. támogatást nyert az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt, az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében létrehozott "Tisztítsuk meg az Országot!" Projekt 2020. évben megvalósítandó I. üteme tárgyú pályázati felhíváson, amelynek lebonyolítója (támogatója) az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. A támogatás értéke 9.659.076 forint, a projekt ideje: 2020. október 1. - 2021. május 31....
A tájékoztató itt olvasható.

2021. június 21.
Átadták a Rostallói Ökotudatos Nevelési Központot

Rostallói Az állami erdőgazdaságok az elmúlt évtizedben több mint húsz milliárd forintnyi turisztikai fejlesztést hajtottak végre, és további húsz milliárd forintnyi program előkészítése, megvalósítása zajlik - mondta az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára szombaton a Zempléni-hegységben található Rostallón, ahol átadták az Északerdő Zrt. kezelésében lévő Ökotudatos Nevelési Központot (RÖNK)...
A sajtótájékoztató itt olvasható.

2021. június 18.
A városi szakaszhoz ér a lillafüredi erdei vasút pályafelújítása

LÁEV A Lillafüredi Állami Erdei Vasút nagyfelújítása keretében végzett pályafelújítás 2021. június 19-től második fázisába lép. A garadnai szakasz elkészülte után, a kivitelező megkezdi a Miskolc-Dorottya utca állomástól Diósgyőr-Majláth forgalmi telepig tartó mintegy 2,2 kilométeres szakasz teljes körű rekonstrukcióját...
A tájékoztató itt olvasható.

2021. június 18.
Vadászati és Természeti Világkiállítás -
emlékerdőt adott át az ÉSZAKERDŐ Zrt. Bekénypusztán

Emlékerdő Emlékerdőt ültetett és emlékoszlopot avatott Bekénypusztán az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. az idei "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében. A Bükkalja egyik legszebb vidékén, a Délbükki Erdészeti Igazgatóság területén kialakított egyhektáros, gyertyános-kocsánytalan tölgyes erdőt 2021. június 17-én avatták fel. A Bekénypuszta környéki vadászterület csaknem nyolcvan éve van az erdőgazdaság, illetve jogelődjei kezelésében...
A sajtótájékoztató itt olvasható.

A Hír Tv anyaga a rendezvényről itt érhető el:
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/emlekerdot-avattak-bekenypusztan-2523471

2021. június 11.
Megnyílt a regisztráció a Településfásítási Program második ütemére

LÁEV Folytatódik az Agrárminisztérium által indított, rendkívül sikeres Településfásítási Program. A minisztérium az egyértelműen pozitív tapasztalatok alapján további egy milliárd forintot biztosít a 10 ezer fő alatti települések számára, így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán újabb 24 ezer fát ültethetnek el Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjában. Az érdeklődők első lépésként június 10-e és 30-a között regisztrálhatnak, majd a konkrét fákra vonatkozó igényüket július 5-étől nyújthatják be az orszagfasitas.hu oldalon keresztül...
A sajtótájékoztató itt olvasható.

2021. május 27.
Gyermeknap és bővített menetrendi kínálat az erdei vasutakon

LÁEV Az ÉSZAKERDŐ Zrt. a gyermeknapi hétvégén idén újra kedvezményes utazásra várja a gyermekeket a Lillafüredi és a Pálházi Állami Erdei Vasúton. Május 29-én és 30-án minden tizennégy év alatti gyermek kedvezményes áron, mindössze 550 forintos napijegy váltása ellenében korlátlan számú utazásra jogosult a két észak-magyarországi kisvasúton. A társaság ezzel az akcióval a gyermekes családok COVID utáni szabadtéri kikapcsolódási lehetőségeit is segíteni kívánja...
A program plakátja itt tekinthető meg.
A tájékoztató itt olvasható.

2021. május 17.
Túrázás közben is óvatosan!

LÁEV Borsod-Abaúj-Zemplén megyét nagyjából ezer kilométer turistaút szeli keresztül, ezek jelentős része az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőterületeken halad át. Többek között ilyen az Országos Kéktúra útvonala is, mely Hollóházáról indul és a teljes szakasz negyede az erdőgazdaság illetékességi területén található. Ezen kívül a Bükki Kéktúra és a zempléni Rákóczi Piros jelzés útvonala is átvezet ezeken az erdőkön...
A tájékoztató itt olvasható.

2021. április 26.
Rendkívüli menetrend a Lillafüredi Állami Erdei Vasútnál

LÁEV A koronavírus járvány, valamint a vasúti pályán megkezdett felújítási munkák miatt rendkívüli menetrend lépett életbe 2021. április 6-tól az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasútnál. A járvány miatt munkanapokon egyelőre továbbra sem közlekednek a szerelvények, csak hétvégéken és ünnepnapokon lehet utazni a kisvasúton, az érvényes járványügyi szabályok betartásával. Fontos változás, hogy a pályafelújítás miatt a vonatok kizárólag a Miskolc-Dorottya utca és Lillafüred közötti szakaszon közlekednek. Lillafüred és Garadna között szünetel a forgalom, munkavégzés miatt. Az érvényes rendkívüli menetrend itt tekinthető meg.
Mint ismert, ebben az évben érkezett a pályafelújításhoz a Lillafüredi Állami Erdei Vasút rekonstrukciója. Csaknem tizennégy kilométeren, Miskolc-Dorottya utca és Garadna állomások között a régi felépítmény elbontása után teljesen új vasúti pályát építenek, megújítják a biztosítóberendezéseket, a nagyműtárgyakat, az állomási peronokat és korszerűsítik a vízelvezetést is. A beruházást az ÉSZAKERDŐ Zrt. Magyarország kormánya támogatásából valósítja meg.

2021. április 22.
Újabb fejezetekkel bővült a fásításokról szóló animációs tananyagsegédlet

Tájékoztató Két résszel bővült, s így már tizenkét kisfilmből áll az az animációs tananyag sorozat, amit az Agrárminisztérium támogatásával az erdészeti technikumok és szakképző iskolák tanulói számára készített az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány. A sorozat az erdősítés témakörében jelent online elérhető segédletet. A videók szabadon megtekinthetők az Országos Erdészeti Egyesület Youtube csatornáján... A sajtótájékoztató itt olvasható.

2021. április 13.
Pompás "jégbabák" a királykúti jegesbarlangban

Tájékoztató Szemet gyönyörködtető, és ritkán látható méretű képződmények jöttek létre a királykúti jegesbarlangban, ahol az idei tél időjárása különösen kedvezett a jégképződés folyamatának. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Telkibányai Erdészetének kezelésében van Magyarország egyetlen jegesbarlangja...
A tájékoztató itt olvasható.

2021. április 12.
Egyre több az erdő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Tájékoztató Idén tavasszal több, mint 13 hektár elegyes kocsánytalan tölgyes telepítésével járult hozzá Borsod-Abaúj-Zemplén megye erdősültségének növeléséhez az ÉSZAKERDŐ Zrt., az Agrárminisztérium által meghirdetett Országfásítási Programban.
Tavaly, illetve tavalyelőtt csaknem 15-15 hektár erdőt hoztak létre a társaság munkatársai. 2020-ban mintegy 4,6 hektáron őshonos hazai nyarast, 10 hektáron hungarikumként számon tartott akácot ültettek, 2019-ben pedig csaknem 4 hektáron cseres és hazai nyarast, 10,7 hektáron pedig akácot telepítettek. Másfél évvel ezelőtt az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából egy hektáros gyertyános-tölgyes emlékerdőt is létesített az ÉSZAKERDŐ Zrt., a Bekénypusztai Látogatóközpont és Ökoház környezetében...
A tájékoztató itt olvasható.

2021. március 31.
A biztonságos erdőlátogatás fontosságára hívja fel a figyelmet
az Agrárminisztérium

Tájékoztató A kirándulások során is be kell tartani a járványhelyzetben érvényes szabályokat, hogy a magyar erdők továbbra is biztonságos kikapcsolódási lehetőséget kínálhassanak mindenkinek - mondta a húsvéti szünet előtti videóüzenetében Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár. Az állami erdőkben több mint 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatnak a kirándulók. Emellett mintegy 1200 kilométer kerékpározásra és közel 400 kilométer lovaglásra kijelölt erdei út várja a kikapcsolódási lehetőséget keresőket. A járvány ideje alatt az erdők látogatottsága nagyon megemelkedett, ami természetes, hiszen az erdők egészséges kikapcsolódási helyszínt jelentenek. Országosan 25-30%-kal többen kirándulnak, de egyes ismert helyszíneken akár kétszer-háromszor annyi is lehet a kiránduló, mint a korábbi években. Az erdőkben mindenki számára van hely, de egészségünk és a természet védelme érdekében fontos a szabályok betartása...
A sajtóközlemény itt olvasható.

2021. március 24.
Erdőgazdasági elismerések a nemzeti ünnepen és az Erdők Világnapján

Tájékoztató Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából, Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére kitüntetéseket adományozott. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. két munkatársa Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Dr. Fodor Márta, az Igazgatási és Jogi Osztály vezetője az állami erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó, három évtizedes jogászi tevékenysége elismeréseként; Vasasné dr. Füzi Edit, a társaság jogtanácsosa az állami erdőgazdálkodási érdekvédelem területén végzett kimagasló jogászi munkájáért kapta meg a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.
Dr. Nagy István agrárminiszter az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc évfordulója alkalmából az Életfa Emlékplakett Arany fokozatát adományozta Dózsa Lajosnak, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Bódvavölgyi Erdészeti Igazgatóság nyugalmazott erdőhasználat műszaki vezetőjének. Ezzel a Bódvavölgy erdőgazdálkodásában négy évtizeden keresztül végzett elhivatott tevékenységét, és életútját ismerték el.
Az Erdők Világnapja alkalmából Demjén Béla, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Sajóvölgyi Erdészeti Igazgatóság kerületvezető erdésze részére Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Dr. Nagy István. Az indoklás szerint Demjén Béla több mint négy évtizedes, az erdőgazdálkodásában végzett elhivatott tevékenysége, valamint az erdőgazdálkodási és természetvédelmi célok együttes érvényesülése érdekében tett erőfeszítései elismeréseként érdemelte ki az oklevelet.
A kitüntetésekhez az ÉSZAKERDŐ Zrt. minden munkatársa nevében gratulálunk.

2021. március 22.
Megduplázott keretösszeggel folytatódik a Településfásítási Program

Tájékoztató A duplájára emeli a Településfásítási Program keretösszegét az Agrárminisztérium, ami így eléri az egymilliárd forintot - jelentette be az Erdők Világnapja alkalmából közösségi oldalára feltöltött videójában Nagy István tárcavezető. A miniszter arra emlékeztetett, hogy míg a világon sok helyen az erdők fogyása ellen kell küzdeni, addig Magyarországon egy évszázada folyamatosan nő az erdőterületek nagysága, aminek az utóbbi két évben az Országfásítási Programmal adott új lendületet az agrártárca. Hozzátette, a magyar erdőgazdálkodók munkájának eredménye több mint 2 millió hektár élő erdő, az ország területének több mint egyötöde. Ezek az erdők a társadalmat szolgálják, hiszen biztosítják az ország faellátását, tulajdonosaiknak megélhetést jelentenek, megőrzik a természetes és egészséges környezetet, védenek a klímaváltozás hatásai ellen, valamint egészséges kikapcsolódásra adnak lehetőséget - emelte ki Nagy István...
A sajtóközlemény itt olvasható.

2021. március 8.
A pályafelújításhoz érkezik a LÁEV rekonstrukciója

Tájékoztató 2018. januárjában kezdődött az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút nagyfelújítása, Magyarország Kormányának támogatásából. Az előkészítő munkákon (számos közbeszerzési eljárás lefolytatásán, tervezésen, engedélyezésen) túl javában zajlik, és rövidesen befejeződik a járműpark 6 mozdonyának, valamint 26 kocsijának korszerűsítése, felújítása, illetve építése. Ezeken túl a magasépítési beruházások keretében jól halad az állomási felvételi épületek és az üzemi kiszolgáló létesítmények teljes körű felújítása is...
A tájékoztató itt olvasható.

2021. február 18.
Több mint 220 település jutott tűzifához az ÉSZAKERDŐ-től

Tájékoztató Határidőre befejeződött az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt.-nél a Szociális Tüzelőanyag Program.
Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy 225 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzattal kötött szerződést a társaság. Az összesített igény meghaladta a 36 ezer köbmétert, ez csaknem 5 ezer köbméterrel több az előző évinél...
A tájékoztató itt olvasható.

2021. február 12.
Óvatosan a borsodi erdőkben!

Közlemény Az elmúlt napokban lehullott hó igazi téli tájképet varázsolt Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, rövidebb-hosszabb túrára csábítva a természetjárókat. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. fokozott óvatosságra int minden kirándulót. A Bükkben, illetve a Zemplénben a leesett hó megtapadt a fákon és a faágakon, ami a hideg, fagyos időben akár rájuk is fagyhat. Így fennáll a veszélye annak, hogy fatörzsek borulnak ki, vagy ágak törnek le, esetleg veszélyes helyzeteket előidézve...
A közlemény itt olvasható.

2021. február 12.
Engedély nélkül tilos agancsot gyűjteni!

Védegylet Már elkezdődött és a következő hetekben tart a gímbikák agancshullatási időszaka. Ilyenkor sokan indulnak az erdőre, hogy megtalálják a leesett koronákat. Fontos tudni azonban, hogy amennyiben a gyűjtőnek nincs írásbeli engedélye a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezettől, a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerinti lopást követ el, ha hazaviszi az agancsot, aki pedig felvásárolja, orgazdává válik. Emellett a vad zavarásáért vadvédelmi bírság is kiszabható az illegális agancsgyűjtőre, mi több megvalósulhat a szintén Btk. szerinti - börtönnel is sújtható - állatkínzás is...
A Vadászati Védegylet köleménye itt olvasható.

2021. február 11.
A láthatatlan erdő ? online erdőismereti vetélkedő középiskolásoknak

OEE Az erdők láthatatlan értékeit és titkait járja körbe a középiskolásoknak szervezett Fedezd fel az örökséged! erdőismereti vetélkedő. Az Országos Erdészeti Egyesület által ötödik alkalommal meghirdetett verseny hagyományosan online keretek között zajlik, így a jelenlegi járványhelyzetben is biztonságosan megrendezhető. A háromfős csapatok jelentkezését 2021. február 28-ig várják bármely hazai vagy akár határon túli középfokú oktatási intézményből. A vetélkedő az idei évben csatlakozik a mintegy 1500 iskola részvételével zajló Fenntarthatósági Témahét programsorozathoz...
A sajtóközlemény itt olvasható.
A jelentkezéssel kapcsolatos tájékoztató itt tekinthető meg.

2021. január 21.
Minden elsős hallgatója után fát ültet a Soproni Egyetem

SE Az Agrárminisztérium 2019-ben indított Országfásítási Programjával összhangban a Soproni Egyetem vállalja, hogy minden évben, az őszi félévre felvett valamennyi elsős hallgatója után egy új facsemetét ültet, így nem csak a társadalom lesz gazdagabb jól képzett szakemberekkel néhány év múlva, hanem az erdővel borított területek nagysága is növekszik hazánkban. Az erdőterületek bővítése pedig kiemelten fontos a klímaváltozás elleni küzdelemben, a fásítás ugyanis a világon a leghatékonyabb, ember által véghezvihető szén-dioxid-megkötő tevékenység...
A sajtóközlemény itt olvasható.

2021. január 21.
A járvány ellenére nőtt az utasok száma a Pálházi Állami Erdei Vasúton

LÁEV Felemás esztendőn vannak túl az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott kisvasutak. A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton (LÁEV) csökkent, a Pálházi Állami Erdei Vasúton (PÁEV) viszont növekedett az utasok száma, a 2019-es esztendőhöz viszonyítva. A LÁEV szerelvényein több mint 152 ezren utaztak, a PÁEV-nél pedig meghaladta a 43 ezret a jegyet váltók száma. Ez utóbbi mintegy hét százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eredményt - tájékoztatott Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója...
A tájékoztató itt olvasható.

2021. január 8.
Nyílt nap a Soproni Egyetemen

LÁEV Soproni Egyetem 2021. január 14-én online nyílt napon várja a fenntarthatóság és a természet iránt érdeklődő felvételizőket.
A 2020-ban megújult, nagy hagyományokkal rendelkező Soproni Egyetem négy kara a fenntarthatóság és a zöld szemléletmód jegyében kínál agrár, gazdaságtudományi, műszaki, informatikai, művészeti és pedagógiai képzést az érdeklődő végzős diákoknak, akiknek 2021. február 15-ig kell megjelölniük a továbbtanulásukhoz választott intézményeket. A diákokat Sopronban váró sokoldalú lehetőségeket az egyes karok online nyílt napon mutatják be 2021. január 14-én...
A sajtóközlemény itt olvasható.

 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet