Tűzgyújtási tilalom térkép
 
A klímaváltozás és az erdők kapcsolata
 
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárgazdasági Minisztérium
Muzsikál az erdő
 
Nebújj a fa mögé! - Maradj versenyképes!
- Munkahelyi képzés ÉSZAKERDŐ Zrt-nél


Feladatainkról - röviden:

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megye állami erdőterületeinek kezelőjeként az erdő hármas funkciójának megvalósítását tűzte ki céljául. Nemcsak gazdálkodunk a ránk bízott területen, hanem közben nagyfokú figyelmet fordítunk a természeti- és kulturális örökségünk védelmére, valamint az erdő közjóléti szerepének széleskörű megvalósítására. Ez igencsak nagyfokú gondosságot és odafigyelést jelent, hiszen a gondozásunk alá tartozó 102.000 ha erdőterület Magyarország legnagyobb területen gazdálkodó erdőgazdaságává tesz minket.

Társaságunk gazdálkodási területének 78%-a része az európai jelentőségű Natura 2000-hálózatnak. Ebből 46% egyéb, országos jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt áll, melyek többnyire a Bükki- és az Aggteleki Nemzeti Park illetékességi körébe tartoznak. A két nemzeti parkon kívül a Lázbérci- és a Zempléni Tájvédelmi Körzet, valamint négy természetvédelmi terület is Társaságunk gazdálkodási területén helyezkedik el. Ezen helyszíneken található természeti értékeink megőrzése érdekében a tartamosság és fenntarthatóság elveit követve természetközeli módszerekkel kezeljük erdeinket.

Területünk három turisztikailag jelentős tájegységet is érint: Bükk-hegység, Aggteleki-karsztvidék és Zempléni-hegység. Ennek köszönhetően évente mintegy másfélmillió látogató keresi fel az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt erdőket. Az erdei rekreáció fontosságát korán felismerve már hosszú ideje fejlesztjük közjóléti szolgáltatásainkat is. Mindezek mellett Társaságunk két erdei vasutat (PÁEV és LÁEV), két erdészeti, vadászati és természetvédelmi gyűjteményt, Lillafüreden ökoturisztikai központot, valamint Magyarországon egyedülálló módon négy erdészeti erdei iskolát működtet. Rendelkezünk több, mint 35 km sétaúttal, mely magában foglalja a 9 tanösvényünket. Mintegy 180 pihenőhelyünk 130 forrásfoglalás és 18 történelmi emlékhely mentén található.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. illetékességi területén halad az Országos Kéktúra hosszának mintegy negyede, valamint a Bükki Kéktúra és a zempléni Rákóczi Piros jelzés, de számos helyi jelentőségű turistautat is felkereshetnek a gyalogolni vágyók.

Legfontosabb állományaink a cseres-kocsánytalan tölgyesek, a gyertyános-tölgyesek, a középhegységi bükkösök és a Borsodi-dombvidéken elegyetlen cseresek. Idegenhonos fafajokból álló erdő viszonylag kevés található. Ezek a nemesnyárasok, erdei-, fekete- és lucfenyvesek, illetve akácosok. Erdeink élőfakészlete 26 millió bruttó köbméter, amely az ország élőfakészletének 7%-a. Évente mintegy 280 ezer bruttó köbmétert termelünk ki, mely a gazdálkodási terület nagyságához viszonyítva országos szinten a legalacsonyabbak között van. Véghasználattal érintett területeink 85%-án természetes felújítási módszereket alkalmazunk, s emellett évente 100-150 ha-on végzünk szálalást.

Küldetésünk:

OktatásAz ÉSZAKERDŐ Zrt. mindent megtesz a rábízott erdővagyon tartamos kezelése, gyarapítása, a fenntartható fejlődés biztosítása és a védett természeti területen lévő erdőkkel kapcsolatos kezelési feladatok ellátása, a vadállomány és az erdő biológiai egyensúlyának fenntartása, javítása érdekében.

Mindezt úgy, hogy továbbra is biztosítjuk a lehetőséget az erdőlátogatóknak az erdőben eltöltött idő kellemes és hasznos eltöltéséhez.

Továbbra is aktív szerepet kívánunk vállalni a táj- és vidékfejlesztésben, a környezetünk védelmében és a környezettudatos magatartásra való nevelésben. Fontosnak tartjuk, hogy munkánknak köszönhetően az erdő továbbra is több ezer ember számára jelenthesse a megélhetést különösen ott, ahol erre alig van más esély.

Bízunk benne, hogy szakszerű gazdálkodásunknak köszönhetően a jövő nemzedékei egyre magasabb szinten részesülhetnek az erdő közjóléti, turisztikai javaiból és természetesen a fából, mely egyszerre jelent környezetkímélő energiaforrást és nyersanyagot.

A pályázat célja:

A fenti feladatokat csak precíz, összehangolt munkával lehet ellátni, melyhez kiemelten fontos a megfelelő szaktudás. Ennek megfelelően kiemelten fontos jelentősége van dolgozóink folyamatos továbbképzéseinek, melyre az ehhez hasonló pályázatok kiváló lehetőséget adnak.

OktatásA XXI. században a számítógépek világában nagyon sok feladatot a kompjuterek végeznek. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy dolgozóink megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a korszerű irodai szoftverekkel való munkához, amely jelentősen megkönnyíti és reményeink szerint meggyorsítja a hatékonyságukat.

Szakmai képzésünkön részt vevő dolgozóink a projekttervezés, illetve -megvalósítás terén fejlesztik képességeiket.

Ennek eredményeképpen korszerű tudással felvértezve tudjuk folytatni tevékenységünket Borsod-Abaúj-Zemplén megye erdőinek szakszerű kezelésével.

 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet