Tűzgyújtási tilalom térkép
  Időkép webkamerája
a Lillafüred - Zsófia-kilátóról
 
   
     
   
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárminisztérium
Muzsikál az erdő
A Mi Erdőnk

 

Szakmai nap és függőkert avatás

Az Országos Erdészeti Egyesület Sárospataki Helyi Csoportja "Erdőkárok és közjóléti fejlesztések" címmel rendezett szakmai napot Füzér térségében. A Nagy-Milic Natúrpark Látogatóközpont és Várgondnokság épülete előtt Hulják Péter, a helyi csoport elnöke köszöntötte a tagságot, majd Horváth Jenő polgármester - egykori kerületvezető erdész -, mint a szakmai nap egyik házigazdája szólt a jelenlévőkhöz.
A Megőrzött Értékek Világa című megújult interaktív kiállítás megtekintése után kezdődött a terepi program, melynek során abiotikus károkat és azok felszámolását tanulmányozták a résztvevők a Nagy-Milic tömbjének déli oldalában, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Hegyközi Erdészeti Igazgatóságának területén. Müller Attila fahasználati műszaki vezető ismertette a tavaly decemberi viharkár részleteit, valamint a kárfelszámolás nehéz és bonyolult folyamatát, az engedélyeztetéstől a kivitelezésig. Elhangzott, hogy az erősen felázott talajon a fákra ráfagyott havas eső, valamint az orkán erejű szél együttesen okozta 85 hektáron, 20 erdőrészletben kb. 6500 m3 faanyag károsodását. A Nagyfő-pataki völgyben közösen megtekintett erdőrészletben 8 hektáron összesen 1600 m3 faanyag dőlt le a 120 éves, szálalóvágásos felújítással kezelt bükkösben.
Az innen nem messze található Remete-sziklánál - ahonnan pompás kilátás nyílik a füzéri várra - a település polgármestere a pálos rend itteni tevékenységéről és az ezzel kapcsolatos kutatásokról mesélt, majd a kb. 35-40 fős társaság visszatért a füzéri vár tövéhez. Ott az ÉSZAKERDŐ Zrt. területén kialakított úgynevezett Váruradalmi Függőkertet adta át Horváth Jenő polgármester, Tompa-Vida Márta, a Füzéri Várgondnokság intézményvezetője és Zay Adorján, az erdőgazdaság vezérigazgatója. A különleges mesepark egy GINOP program keretében Füzér Község Önkormányzata, a NÖF Nonprofit Kft. és a Füzéri Várgondnokság együttműködésével valósult meg. Az évszázados bükkök alatt található játékkert a magyar őstörténet közismert mondáját, Fehérlófia történetét eleveníti fel mesés és látványos játékelemekkel, születésétől, Füzér várának emblematikus mitológiai állatalakján, a griffen keresztül az örök élet vizét adó Várforrásnál végződő menyegzőig.

Miskolc, 2023. július 4.

Szakmai nap és függőkert avatás

Szakmai nap és függőkert avatás

Szakmai nap és függőkert avatás

 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet