Tűzgyújtási tilalom térkép
  Időkép webkamerája
a Lillafüred - Zsófia-kilátóról
 
   
     
   
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárminisztérium
Muzsikál az erdő
A Mi Erdőnk

 

Sajtóközlemény

Átadták az István-kúti négy évszakos pihenőt

2022/08/30

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. átadta a Zempléni-hegység szívében található István-kúti négy évszakos pihenőt. A GINOP-7.1.2-15-2017-00017 azonosítószámú, "Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát" című pályázat keretében, 127,57 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból újult meg a Károlyi család egykori boronafalas vadászháza és a tőle nem messze levő egykori turistaház. A komplexum turisták és kisebb csoportok számára biztosít lehetőséget napközben pihenésre és néhány órás programokra.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban nyert el támogatást a - múlt héten, Lillafüreden átadott - Zsófia-kilátó újjápítése és több kisebb turisztikai létesítmény fejlesztése mellett az István-kúti négy évszakos pihenő korszerűsítésére. A projekt egyik fő eleme a Zempléni-hegység egyik legszebb ligetes részén, az István-kút környékén található épületek felújítása volt. A tervezés során fontos szempont volt, hogy korszerű anyagok és technológiák felhasználásával nagyrészt önellátó rendszert hozzanak létre, ugyanakkor megőrizzék az épületek eredeti hangulatát.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 469,35 millió forint összértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg, a GINOP-7.1.2-15-2017-00017 azonosítószámú, "Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát" című pályázat részeként.

A fejlesztés eredményeként az István-kúti épületeket 127,57 millió forint támogatásból építette újjá, és újította fel az ÉSZAKERDŐ Zrt. A beruházás nyomán az Országos Kéktúra mentén található építmények valódi kikapcsolódásra kínálnak lehetőséget a természetjáróknak, turistáknak.

Az István-kúti négy évszakos pihenőt Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, dr. Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség alelnöke és dr. Sárhegyi Zoltán, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke adta át.

Az ünnepségen felolvasták Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő személyes élményeit tartalmazó levelét. Felidézte, hogy az István-kúti nyírjes fokozottan védett természeti terület. Szerinte szinte egy templomba lép be ide az ember: a fák, a ligetes részek, valamint a kis tó, a zöldellő fű közepén álló gerendaház lenyűgöző látványt nyújt, a fák mögött, a forrás mellett pedig megbújik a kulcsosházként üzemeltetett kőház.
A turizmus - a fenntarthatóság követelményeinek megfelelően - továbbra sem támaszt hatalmas igényeket, de az épített örökségünket éppúgy gondoznunk kell, ahogy az erdő is igényli az odafigyelést, a törődést. Ezt az odafigyelést a felújított kőház és faház is megérdemelte már, a választókerületben megvalósult közjóléti beruházások közül a Károlyi kilátóhoz hasonlóan nagy jelentőségűvé válik ez a fejlesztés - írta levelében a politikus.

A Magyar Természetjáró Szövetség a partner erdőgazdaságokkal 2012 óta több mint 6 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre az ország területén, amelynek célja a rekreáció. A négy évszakos pihenőhely is ezt szolgálja. A modern kor és a fenntarthatóság kihívásainak megfelelően újult meg az István-kúti fa- és kőház, illetve a környezetük, 127 millió forintból - jelentette ki dr. Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség alelnöke. A GINOP-program keretében a Természetjáró Szövetség és az ÉSZAKERDŐ Zrt. több beruházást is megvalósított. Kijelentette: éltek a lehetőséggel és nem vártak, hogy új helyek megteremtésével, minél többen élhessenek a rekreáció lehetőségével az erdőgazdaság területén. Mint tudjuk, két módon lehet feljutni a tölgyfa csúcsára: felmászol rá vagy ráülsz egy makkra, és vársz. Mi az előbbit választottuk - fogalmazott dr. Seregi János.

Dr. Sárhegyi Zoltán, az ÉSZAKERDŐ Zrt. felügyelőbizottságának elnöke azt mondta: az erdőgazdaság ismét egy olyan objektumot újított fel, ami mindannyiunk épülésére szolgál. Az épület elődje már a 1920-1930-as években itt állt, és szolgálta az akkori tulajdonosok, a Károlyiak kényelmét és vadászataikat. A kőház és a faház alkalmas arra, hogy gyalogos-, illetve kerékpáros turisták felkeressék, és jó körülmények, jó infrastrukturális lehetőségek között megpihenjenek. Felhívta a figyelmet arra, hogy itt egy meteorológiai állomás is működik, amely mutatja azt a hozzáállást és azt a törődést, amit az ÉSZAKERDŐ az általa vagyonkezelt területekkel kapcsolatban képvisel.

A megvalósuló fejlesztés szerves része annak a tudatos, 2010 óta tartó folyamatnak, melynek során a kormányzat mindenki számára elérhetővé teszi, felújítja és bővíti az állami erdőgazdaságok kezelésében lévő erdőterület turisztikai infrastruktúráját, több mint 27 milliárd forintot költve napjainkig ökoturisztikai fejlesztésekre - közölte Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár. Kiemelte, hogy az utóbbi hetekben sokan megkérdőjelezték az erdőkkel való gazdálkodás létjogosultságát, szakszerűségét. Ez a helyszín azonban - ahol évtizedek óta összhangban van a természetvédelem, a gazdálkodás és az ökoturizmus - a bizonyíték arra, hogy az erdők hozzáértő kezekben vannak Magyarországon. Jogszabályaink megfelelő keretet biztosítanak a fenntartható gazdálkodásra, amely egyszerre szolgálja a természeti értékek védelmét és a társadalom igényeit a rekreációra és az erdőből származó faanyagra egyaránt. Mindez jó válasz az erdők kezelésével kapcsolatos aggályokra. Magyarországon nem kell az erdőket a jól szabályozott gazdálkodástól félteni - fogalmazott Zambó Péter.

További információ kérhető: Vereb István kommunikációs tanácsadó
(+36 30 458 1136; sajto@eszakerdo.hu)

István-kút

István-kút

István-kút

István-kút


 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet