Tűzgyújtási tilalom térkép
 
A klímaváltozás és az erdők kapcsolata
 
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárgazdasági Minisztérium
Muzsikál az erdő
 

A tavasz hírnökei a Bükkben

A tavasz ugyan hivatalosan csak március 21-én köszönt be, de az első hírnökei már pompáznak erdeinkben és mezeinken. Bár a téli hónapok hosszú éjszakái után a nappalok kezdenek egyre több időt elfoglalni, ilyenkor még nincs elegendő fény az optimális fotoszintézishez, mellyel már új hajtásaikat fejleszthetik. A tél végi és kora tavaszi erdő virágai éppen ezért még tavaly felkészültek erre. A szükséges tápanyagokat és egyéb szükséges ásványokat föld alatt telelő hagymáikban gyűjtik össze, hogy a hó olvadása után elsőként jelezzék számunkra: a tavasz idén sem marad el!

Elsőként a 2017. év vadvirágának választott hóvirág bújik ki a még fagyos talajból és pompázik, fehérbe és zöldbe borítva az erdők és mezők talaját. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt bükki erdőkben helyenként már találkozhatnak a természetjárók az első példányokkal.

Azonban csak a szemünkkel és orrunkkal "vegyük" magunkhoz ezeket a télbúcsúztató növényeket, hiszen gyűjtésükkel könnyen veszélybe sodornánk a kora tavaszi erdő virágba borult talaját. Vigyázzunk rájuk, hogy a jövőben is ők köszönthessék a tavaszt!

Hóvirág


Hóvirág

Fotók: Fehér János

Miskolc, 2017. március 10.

 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet