Tűzgyújtási tilalom térkép
  Időkép webkamerája
a Lillafüred - Zsófia-kilátóról
 
   
     
   
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárminisztérium
Muzsikál az erdő
A Mi Erdőnk

 

Sajtóközlemény

Átadták a lillafüredi Zsófia-kilátót

2022/08/23

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. átadta az első vidéki kilátó korhű rekonstrukcióját. A lillafüredi Zsófia-kilátó a GINOP-7.1.2-15-2017-00017 azonosítószámú, ?Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát? című pályázat keretében, 51.28 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból épült meg. A komplexum alapjául szolgáló eredeti kilátót 1900-ban avatták fel és az 1950-es évek elejéig Lillafüred látképének egyik meghatározó eleme volt.

Az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban nyert el támogatást közjóléti létesítményeinek fejlesztésére. A projekt egyik fő eleme a Lillafüred látképét a XX. század első felében - a Palotaszálló mellett - meghatározó Zsófia-kilátó újjáépítése volt. Az eredeti kilátót 1900-ban adták át és egészen az 1950-es évekig, a "Szikla" nevű légvédelmi központhoz tartozó antenna megépítéséig díszítette a Dolka-hegy déli oldalát.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 469,35 millió forint összértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg, a GINOP-7.1.2-15-2017-00017 azonosítószámú, "Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát" című pályázat részeként.

A fejlesztés eredményeként a Zsófia-kilátót mindösszesen 51,28 millió forintból építette újjá az ÉSZAKERDŐ Zrt. A beruházás célja az volt, hogy az országszerte ismert és népszerű üdülőterület, Lillafüred újabb attrakciót kapjon. A társaság az építmény tervezése során ügyelt arra, hogy az eredeti kilátó kubatúráját megtartsa és csak a kor követelményeinek megfelelő változtatásokat hajtson végre. Emiatt az alsó szintet kőburkolattal ellátott vasbetonból alakították ki, a létrák helyett lépcsőt építettek és biztonságtechnikai eszközökkel, valamint interaktív látvány- és tájékoztató-elemekkel is gazdagodott a kilátó.

A kilátót Nagy János, Miniszterelnöki irodát vezető államtitkár, Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, dr. Kiss János országgyűlési képviselő és dr. Sárhegyi Zoltán, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke adta át.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. jelmondata: az erdő unokáink öröksége. Ennek jegyében készült el a Zsófia-kilátó - jelentette ki az ünnepségen dr. Sárhegyi Zoltán, a társaság felügyelőbizottságának elnöke. Úgy fogalmazott: a kilátó annak a munkának az eredménye, amit az összes állami erdőgazdaság, és ezen belül az ÉSZAKERDŐ Zrt. közjóléti tevékenysége során végez. Felhívta a figyelmet arra, hogy a társaságok maximálisan gondoskodnak a természetről, a természetvédelemről, hiszen az erdészek a legjobb természetvédők. Gondoskodnak arról is, hogy a természet ajándékait, a természet értékeit közel tudják vinni az emberekhez.

Dr. Kiss János országgyűlési képviselő köszöntőjében azt mondta: tekintsünk előre a jövőbe, és tartsuk magunk előtt továbbra is azokat a célokat, amik arról szólnak, hogy Miskolcon a turizmust, a sportot tovább kell fejleszteni. Az utóbbi évek kormányzati turisztikai támogatású fejlesztései közül a tapolcai Ellipsum fürdőt, a Diósgyőri várat, a DVTK-stadiont és a DVTK kosárlabda csarnokot emelte ki. Megköszönte a munkát mindazoknak, akik segítettek a kilátó megépítésében. Azt kívánta, hogy minél többen és minél többet jöjjenek ide, és élvezzék nem csak a kilátást, hanem az ide vezető utat is.

Magyarországon turistautakat kell fejleszteni, kilátókat kell építeni és turistaházakat felújítani. Ezt a cél határozta meg egy évtizeddel ezelőtt Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke. Úgy fogalmazott: most nemcsak a kilátóról tudnak beszámolni, hanem arról, hogy az ország miként változott meg a természetjárás szempontjából, és milyen 50-80-100 éves lemaradást tudtak bepótolni. Sok sikert kívánt az erdőgazdaságnak nemcsak az elkészült kilátó, hanem a többi közjóléti beruházás fenntartásához.

Nagy János, Miniszterelnöki irodát vezető államtitkár azt mondta: 2010 óta 323 helyszínen történt beruházás természetvédelmi területeken, összesen 80 milliárd forintból. A regisztrált látogatók száma ezeken a helyeken 900 ezerről 1,5 millióra nőtt. A polgári, nemzeti, keresztény, konzervatív, politikai közösség tagjai olyan Magyarországot szeretnének, ahol a fák és az erdők nem politikai akciók tárgyai, hanem az életünk részei. Ahol a tiszta víz és a friss levegő nem luxus, ahol nem kell kilométereket utazni egy-egy természeti kincsért. Hisszük, hogy a természethez nem indulattal, hanem felelősségteljesen kell hozzáállni ? jelentette ki az államtitkár.

További információ kérhető: Vereb István kommunikációs tanácsadó
(+36 30 458 1136; sajto@eszakerdo.hu)

Zsófia-kilátó

Zsófia-kilátó

Zsófia-kilátó

Zsófia-kilátó

Zsófia-kilátó


 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet