Tűzgyújtási tilalom térkép
 
A klímaváltozás és az erdők kapcsolata
 
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Herman Ottó mozdony
Agrárgazdasági Minisztérium
Muzsikál az erdő
 

Állatkerti hiúzokat fogadott örökbe az ÉSZAKERDŐ

Március 3-a a vadon élő állatok világnapja. Ebből az alkalomból az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai örökbe fogadták a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban élő kárpáti hiúzpárt. A ragadozók 2015-ben érkeztek Miskolcra, a hímet Németországból, a nőstényt Csehországból hozták.
A hiúz nagy kiterjedésű, zavartalan erdőkben él. Vackát sziklahasadékban, elhagyott üregben, bozótosban alakítja ki. Csúcsragadozó, a felnőtt állatnak nincs természetes ellensége. A 20. század elején állománya mindenütt lecsökkent, sok helyről teljesen el is tűnt. Fokozott védelem alatt áll, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.
Az erdészeti erdei iskolai programok közkedvelt foglalkozásainak egyike az erdőben élő állatok, köztük az utóbbi időben egyre több figyelmet kapó hiúzok életmódjának megismertetése. Erdészeink meglepő gyakorisággal találkoznak vadon élő példányokkal, számos megfigyelés igazolja jelenlétüket a Zemplénben és a Bükkben - tájékoztatott Rencsiné Ágh Márta, az ÉSZAKERDŐ Zrt. humánpolitikai osztályvezetője, az erdei iskolai programok koordinátora.
Miskolc, 2020. március 4.

 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet