Tűzgyújtási tilalom térkép
  Időkép webkamerája
a Lillafüred - Zsófia-kilátóról
 
   
     
   
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárminisztérium
Muzsikál az erdő
A Mi Erdőnk
 

Az OEE Miskolci Helyi Csoportjának szakmai napja

Az OEE Miskolci Helyi Csoportja 2017. június 8-án szakmai napot tartott az Északerdő Zrt. Tállyai Erdészeti Igazgatóságánál 91 fő részvételével.

A szakmai nap témája a zempléni kocsánytalan tölgyesek alátelepítéssel történő felújítása volt.

A rendezvényt Zay Adorján vezérigazgató nyitotta meg, majd Rencsi Gábor erdészeti igazgató ismertette az elmúlt 20 év természeti kárait, a makktermés alakulását, a természetes felújítások problémáit.

A megnyitót követően Abaújszántó és Tállya községhatárban olyan erdőrészleteket kerültek bemutatásra, melyekben a korábbi években bontóvágást végeztek, azonban a makktermések elmaradása és a természetes újulat hiánya miatt kocsánytalan tölgy alátelepítésre volt szükség. Az egyes erdőrészleteknél az illetékes kerületvezető erdészek tartottak tájékoztatást az elvégzett fahasználati és erdőművelési munkákról, a munkák során felmerülő nehézségekről.


LÁEV

 

Az erdészeti igazgatóság működési területén az 1990-es évek közepén és végén volt utoljára jelentősebb KTT makktermés, ezért 2015 őszén 40 hektáron, míg 2017 tavaszán újabb 40 hektáron történt alátelepítés a kocsánytalan tölgyesekben (70 ha-on makkvetéssel, 10 ha-on csemetével).

Az alátelepítéseket minden esetben vadkárelhárító kerítésépítés előzte meg a jelentős vadlétszám miatt. A makkvetés, csemeteültetés bozótírtás és kézi padkakészítés után kézi munkával került elvégzésre.

Végvágására egy erdőrészletben került sor, melyet kedvező téli időjárási viszonyoknak köszönhetően az újulati szint sértetlenül átvészelt. Az idei, szokatlanul zord tél ellenére az araszoló hernyók korábbi években is jelentős károsítása nem szűnt meg.

A terepi programot ebéddel és kötetlen baráti beszélgetéssel zártuk Tállyán.

 
Bányai Péter
titkár
OEE Miskolci HCS
Fekete Ádám
em. műszaki vezető
Tállyai Erd. Ig.
 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet