Tűzgyújtási tilalom térkép
  Időkép webkamerája
a Lillafüred - Zsófia-kilátóról
 
   
     
   
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárminisztérium
Muzsikál az erdő
A Mi Erdőnk
 

Az OEE Miskolci Helyi Csoportjának szakmai napja az ÉSZAKERDŐ Zrt. Répáshutai Erdészeti Igazgatóságának területén

Az OEE Miskolci Helyi Csoportja 2017. szeptember 27-én - több mint 80 fő részvételével - szakmai napot tartott az ÉSZAKERDŐ Zrt. Répáshutai Erdészeti Igazgatóságának területén. A szakmai Füzárradványi kastélyparknapon a 2017. április 19-20. közötti időszak szélsőséges időjárása miatt bekövetkezett károk és a szükségessé vált kárfelszámolási munkák kerültek bemutatásra.

A napot Bányai Péter, az OEE Miskolci Helyi Csoport titkára nyitotta meg a Szinva-forrásnál, majd átadta a szót Vasas Ernőnek, a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság vezetőjének, a rendezvény házigazdájának.

Az áprilisi rendkívüli időjárás a Bükk-hegység 500-600 m magas sávjában, elsősorban a déli, délnyugati és nyugati kitettségekben okozott jelentős hó- és szélkárokat. A lombfakadás után leesett és aFüzárradványi kastélypark friss lombfelületen megtapadt jelentős mennyiségű hó, valamint az erős szél a Bükk-hegység ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt területén mintegy 3000 ha érintett területen, 100000 m3 nagyságrendben főleg bükkös, kocsánytalan tölgy elegyes bükkös és lucfenyves állományokban okozott dőlési és törési károkat, melynek több mint 60%-át (közel 60 000 m3) a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság szenvedte el.

A kárfelszámolási munkákat jelenleg 3 harveszteres és 5 LKT-s brigád végzi az erdészet területén.
A közeljövőben komoly szakmai kihívást fognak jelenteni a hó- és szélkárok várhatóan elhúzódó kárhelyreállítási munkái a szakszemélyzet számára. Különösen ott, ahol az eddig is jelentős mértékű lucfenyőszáradás mellett a hó- és szélkárral érintett lucfenyvesek (közel 100 ha) szerkezet-átalakításos újraerdősítése is szükségessé válik. Az ágazatot is érintő, egyre nagyobb mértékű munkaerő-hiány különösen nagy problémát okoz már jelenleg is.

A program terepi része öt állomáson keresztül kísérelte meg bemutatni a kárfelszámolás folyamatát és a felmerülő nehézségeket.

Füzárradványi kastélyparkElőször a sérült lucfenyő állományok harveszterekkel (Timberjack, Königstiger és PONSSE) történő letermelése került bemutatásra. A faanyag és a vágástéri hulladék kihordását PONSEE forwarderrel, illetve átalakított URAL teherautóval végzik.

 

A vágástéri hulladék egy része a rakodón aprításra, majd értékesítésre kerül, másik részét a vágásterületen égetik el.

Sérült állomány termelése


Az aprítás megtekintése után különböző korú, károsodott bükkös állományok kerültek bemutatásra. Az idősebb állományok esetében elsősorbanFüzárradványi kastélypark a völgyes, lápás állományrészek dőlése volt jellemzőbb. Hol teljes állományrészek dőltek le, hol csak szálankénti, "gyérítés jellegű" dőléskár keletkezett. Érdekes, hogy a kocsánytalan tölggyel elegyes bükkösökben több helyen is csak a tölgyek dőltek ki.

A fiatalabb erdőrészletekben bekövetkezett hajlás helyreállításának módjáról, a lehetséges következményekről kialakult vita nem került lezárásra megnyugtatóan.

A bemutató zárásaként egy 115 éves, szálaló vágással kezelt bükkös állomány került bemutatásra, ahol a hatalmas famatuzsálemek látványa némileg feledtette a nap folyamán látottakat.

A terepi programot vegyes érzésekkel, valamint közös ebéddel zártuk Répáshután.


Szabó Zsolt
erdőművelési műszaki vezető
Répáshutai Erd. Ig.
 

Bányai Péter
titkár
Miskolci HCS.
 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet