Tűzgyújtási tilalom térkép
 
A klímaváltozás és az erdők kapcsolata
 
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárgazdasági Minisztérium
Muzsikál az erdő
 

Agancs-, és "esőerdő" a Bükkben

A Bükk hegység szívében, a házigazda szerepét betöltő Répáshutai Erdészet kezelésében lévő Pénzpataki Vadászház adott otthont az ÉSZAKERDŐ Zrt. VII. Trófea Mustrájának. Itt a társaság vadászterületeiről származó 96 trófea mellett más vadászterületekről származó 13 agancsot is bemutattak. Sajnos a napok óta tartó, folyamatos esőzés nem kedvezett a szabadtéri rendezvénynek.

A résztvevőket Zay Adorján, az erdészeti társaság vezérigazgatója köszöntötte. Beszédében a következetes szakmai munkát értékelte, amivel elérték, hogy a szarvasbőgési időszakban ilyen szép mennyiségű, pontosan 100 szarvasbika esett a társaság által kezelt vadászterületeken. Kiemelte, hogy a Bükk és a Zemplén erdeiben milyen szokatlan, szinte állatkertbe illő viselkedést produkálnak a közelmúltban megtelepedett és hirtelen feldúsult egyedszámban élő farkasok. A tavaly, hagyományteremtő szándékkal elindított kezdeményezést folytatva, az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2014/2015 év legjobb hivatásos vadászának, a Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatóság kerületvezető erdészének, ifj. Jóna Albertnek adott át oklevelet. Dicsérő oklevél illette Varga Lászlót, a Jósva-Tornai Erdészet másik erdészét is. Ő az idei "Az Év Erdésze" verseny országos döntőjében harmadik helyezést ért el. Az oklevél mellett jutalmuk egy- egy muflon kos elejtési lehetősége is.

Az eseményt megtisztelte a Földművelésügyi Minisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára is. Ugron Ákos Gábor beszédében az állami erdőgazdaságok vadgazdálkodási ágazatban betöltött meghatározó szakmai szerepe mellett jelentős közjóléti tevékenységüket is hangsúlyozta.

Berta Béla, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási főosztályvezető helyettese a megyei vadászati eredményeket foglalta össze. A megye három vadgazdálkodási körzetében növekedést mutat a gímszarvas állomány, amit igazol az is, hogy több mint 50 vadászterület mutatott be gím agancsot bírálatra. Az előző évihez képest már egy újabb vadászterületen is került terítékre gímszarvas. Az idén a megyében elejtett legnagyobb (11,07 kg), legtöbb pontszámot (225,3) kapó gímbika tekintetében az ÉSZAKERDŐ Zrt. Zemplénben található, tállyai vadászterülete vitte a prímet.

Szentléleki Tibor, az erdőgazdaság vadászati osztályvezetője továbbra is kollégái áldozatos szakmai tevékenységében látja a gímbika vadászat sikerét. A szeptember elején jól induló bőgést a száraz, meleg időjárás visszavetette, melyet a 20-án érkező hidegfront csak tovább rontott. A bőgés a Zrt. vadászterületein gyakorlatilag szeptember 24-25-vel megszűnt. Az idei lehetőségekből, az eredményt tekintve a szakszemélyzet láthatóan kihozta a maximumot.
Vélhetően a száraz nyári időszak miatt egy gyengébb agancsfelrakással is szembesültek a szakemberek, melyet a korábbi évektől 20-30 dekagrammal elmaradó átlagsúly (5,09 kg) is alátámaszt. Ezzel együtt az érmes arány a korábbi évek emelkedő tendenciáját megszakítva visszaesett 33 százalékra. Örvendetes, hogy szinte elhanyagolható a hibás elejtések aránya.

 

Szentléleki Tibor
ÉSZAKERDŐ Zrt.
vadászati és idegenforgalmi
osztályvezető


Miskolc, 2015. október 27.
 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet