Tűzgyújtási tilalom térkép
 
A klímaváltozás és az erdők kapcsolata
 
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárgazdasági Minisztérium
Muzsikál az erdő
 

Kárfelszámolás az ÉSZAKERDŐ Zrt. területén

Mintegy 7000 köbméter faanyag károsodott az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi és Keletbükki Erdészeti Igazgatóságainak területén a tavaly decemberi ónos eső és jegesedés idején. A veszteségek szinte teljes egészében természetvédelmi területeken, bükkösökben jelentkeztek. A kárfelszámolás mindkét erdészet esetében különösen nagy, időben elhúzódó feladatot jelent - tájékoztatott Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

A kidőlt, törött faegyedekből 1500 köbmétert rövid idő alatt kitermeltek az erdészek, az erdészeti hatóság rendkívüli intézkedése nyomán. Ebben az esetben a közlekedési-, turista- és erdészeti feltáró utak felszabadítása, valamint a különösen balesetveszélyes helyzetek felszámolása történt meg. Az ilyen jellegű munkák a rendkívüli körülmények és a helyenként extrém terepviszonyok miatt nagy odafigyelést igényelnek, társaságunknak jelentős többletköltséget okoznak.

Jelenleg a további termelések végrehajtásához szükséges engedélyek beszerzése folyik. Amennyiben a vegetációs időben való termelésre engedélyt kapunk, akkor folytatjuk a kárfelszámolást. Ennek hiányában a munkát csak augusztusban vagy szeptemberben kezdhetjük újra. Mintegy 3000 köbméter faanyag termelése legkésőbb az év végére befejeződik. Csaknem 2500 köbmétert tesz ki annak a kárt szenvedett, de kitermelésre nem kerülő faanyagnak a mennyisége, amit a természetvédelmi előírások szerint úgynevezett holtfaként vissza kell hagynunk a területeken - fogalmazott Zay Adorján.
Miskolc, 2015. április 10.
 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet