Tűzgyújtási tilalom térkép
 
A klímaváltozás és az erdők kapcsolata
 
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárgazdasági Minisztérium
Muzsikál az erdő
 

Befejeződött a füzérradványi kastélypark rekonstrukciója

A Füzérradványi Károlyi-kastély park hazánk egyik legszebb és legnagyobb történeti kertje. Egyedülálló érték, mely szakmai körben világhírű hazai és nemzetközi kertészek és tájépítészek munkáját dicséri. Az eredményesen lezárult projekt célja a kastélypark hajdani szépségének visszaállítása, és az egyedülálló dendrológiai értékek megőrzése volt.

2015. május 27-én került sor Füzérradványban a Károlyi-kastély parkjának rekonstrukcióját lezáró projektzáró rendezvényre. A résztvevőket Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója és Sághi Attila, a Forster Központ elnöke köszöntötte. A beruházást több éves előkészítő munka előzte meg, ami magába foglalta a park teljes geodéziai és növénykataszteri felmérését, történeti kutatását, régészeti feltárását, valamint az engedélyes és a kiviteli tervek elkészítését a kertépítészeti, hídépítési és vízépítési szakágak vonatkozásában.

A Támogatási Szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. és az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. 2013. októberében írták alá. "A füzérradványi Károlyi-kastély park térszerkezetének és vízrendszerének rekonstrukciója" című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében valósult meg, 249.841.530 Ft vissza nem térítendő támogatásból.

A beruházás során megtörtént a park lőszermentesítése. A vadkárok megakadályozása és a vagyonvédelem érdekében ma már új kerítésszakaszok határolják a teljes területet, valamint megszépült kapuzatok fogadják a látogatókat. Újból kiépítették a parkot átszövő, kiterjedt sétány-hálózatot, és felújították a park 6 hídját. A park bevezető útját szegélyező Fenyves-allé megifjítása mellett a zöldfelületek ápolását, az idős faegyedek metszését, kezelését is elvégezték. Kibontották a beerdősült nyiladékokat és tisztásokat, valamint a park egyik gyöngyszeme, a Franciakert is teljes körű felújításon esett át. Megtörtént a Nagy-halastó és a Kis-halastó kialakítása, így hosszú évtizedek után a park újból megmutathatja magát az állóvizek tükrében is. A nagyszabású vízrendszer újbóli felélesztése magába foglalta a zsiliprendszer és támfalak felújítását, a csatornák kotrását, és a források revitalizációját is.  

A projektzáró rendezvényen nemzeti színű szalag átvágásával avatták fel a kastélyparkot, ezzel jelképesen megnyitották azt a látogatók számára. A nagyszabású projekt sikeres megvalósítása nyomán a füzérradványi Károlyi-kastély parkja visszanyerte méltó fényét, s az arborétum a Zempléni térség legszebb botanikai látnivalója lett. 

     
További fotógaléria és beszámoló itt található:

http://www.oee.hu/hirek/agazati-szakmai/fuzerradvany_kastelypark_avatas










 

 

 

 


Miskolc, 2015. május 29.
 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet