Tűzgyújtási tilalom térkép
 
A klímaváltozás és az erdők kapcsolata
 
     
ÁSZ vizsgálat 2015
ÉSZAKERDŐ Zrt. facebook
kisvasúti projekt
Agrárgazdasági Minisztérium
Muzsikál az erdő
 
"Az Év Erdésze - 2015." verseny az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél

Füzárradványi kastélyparkAz ÉSZAKERDŐ Zrt. 2015. május 21-én rendezte meg Szelcepusztán "Az Év Erdésze - 2015." elnevezésű házi versenyt, mely egyben válogató is volt az országos versenyre.
A versenyen az ÉSZAKERDŐ Zrt. 14 Erdészeti Igazgatóságának 19 erdésze vett részt.
A résztvevőket Zay Adorján vezérigazgató és Papp Gyula erdészeti vezérigazgató-helyettes, a versenybíróság elnöke köszöntötte.
A rajtszámok kihúzását követően a versenyzők 5 versenyszámban bizonyíthatták felkészültségüket. A komplex felismerés során 25 db vetített képről kellett felismerni erdei cserje- és fafajok téli és nyári hajtását, termését, csíracsemetéjét, típusjelző lágyszárúakat, ehető és mérgező gombákat, vadászható- és védett madár- és emlősfajokat, vadnyomokat.

Varbó-FónagyságAz állományleírás, fatérfogat becslés feladat során 1 famagasságnyi sugarú mintaterületen kellett meghatározni az állományleíró adatokat, valamint 1 db megjelölt álló fa magasságát és fatérfogatát kellett megbecsülni.
A gyérítésjelölést vastag rudas fejlődési fázisban lévő gyertyános-kocsánytalan tölgyes-bükkös állományban kijelölt, 100 db törzset tartalmazó mintaterületen kellett végrehajtani az adott erdőrészlet erdőtervi előírásait figyelembe véve.
A választékolás, számbavétel során először 1 db KTT szálfa választékolását kellett elvégezni az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél alkalmazott választékolási utasítás szerint, törekedve a legjobb értékkihozatalra. Ezt követően 3 db, különböző fafajú (EF, LF, MK) rönk számbavétele volt a feladat.
A távolságbecslés és trófeaminősítés feladat során szembecsléssel meg kellett határozni egy őz és egy gímszarvas - erdőállományba kihelyezett - trófeájának távolságát, korosztályát, méretét és lőhetőségét.

A jó hangulatú verseny végén Papp Gyula erdészeti vezérigazgató-helyettes adta át a díjakat:
I. helyezett lett Varga László, a Jósva-Tornai EI. kerületvezető erdésze, aki a maximálisan elérhető 600 pontból 391,5 pontot ért el.
II. helyezést ért el Majoros Richárd, a Hegyaljai EI. kerületvezető erdésze 384,5 ponttal.
III. helyezett lett Dávid Gábor, a Telkibányai EI. kerületvezető erdésze 380,5 ponttal.

Varbó-FónagyságA SEFAG Zrt. és az OEE szervezésében 2015. június 24-25. között megrendezésre kerülő országos versenyen Varga László kerületvezető erdész fogja képviselni az ÉSZAKERDŐ Zrt-t.

Bányai Péter
erdőművelési vezető
ÉSZAKERDŐ Zrt.

(Fotók: Tóth Lajos)
 
ÉSZAKERDŐ Zrt. © 2011. | Jogi, adatvédelmi nyilatkozat | Honlap térkép | Elérhetőség
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat | Adatvédelmi tájékoztató | Adatvédelmi tájékoztató 5. sz. melléklet