LÁEV100 KEZDŐLAP
A LÁEV története
ÉSZAKERDŐ honlap
PÁLYAMŰVEK

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút megnyitásának 100. évfordulójára – pályázati felhívás

     Száz évvel ezelőtt, 1920. november 14-én indult meg az első fával rakott szerelvény a ma Lillafüredi Állami Erdei Vasútként (LÁEV) ismert Szinvavölgyi Erdei Vasút Miskolc – Garadna fővonalán. Napjaink egyik legnépszerűbb hazai kisvasútjának létrejötte szorosan összefügg a szintén 100 évvel ezelőtti trianoni országvesztéssel. Az elveszett területek hatalmas erdőségeinek, bányavidékeinek, népszerű magashegyi üdülőhelyeinek „pótlására” kezdődött meg a Bükk erdeinek és a hegység ásványkincseinek fokozott kitermelése, ill. a lillafüredi üdülőhely kiépítése. A vasút eredeti célja az évtizedek alatt fokozatosan átértékelődött, majd a gazdasági célú teherforgalom 1989-es megszűnését követően szerepe kizárólag a turisztikai célú személyszállítás szolgálata lett.

     A LÁEV vonalhálózata, járműparkja különösen előkelő helyre sorolja a hazai kisvasutak sorában; vonala mentén számos népszerű látnivaló fekszik, úgy természeti értékeink, mint műszaki-kulturális örökségünk tekintetében, valamint maga a vasút vonalvezetése is látványos mérnöki teljesítmény a legnagyobb magyarországi kisvasúti völgyhíddal, a Lillafüred állomás előtti és utáni alagutakkal és több egyedi műtárggyal. Vasútikocsi-parkjának számos darabja muzeális érték, az olyan nagy múltú kisvasútijármű-gyárak, mint pl. az Orenstein&Koppel cég egykoron elterjedt termékei jelentős számban már csak itt fordulnak elő. Ezek közé tartoznak a közel száz éves „kis-MÁV” és „Diamand” típusú nyitott személykocsik, de a teherkocsik között is több hasonló érték található a vasút állományában. Mozdonyparkja is számos érdekességet tartogat; a 447,401 pályaszámú gőzmozdony és a B-26-os típusú kis dízelmozdony mellett nem mehetünk el szó nélkül a jövőbe mutató jelentős innovációként megalkotott első hazai hibrid mozdony mellett sem, ami Mk48 2021 pályaszámmal 2010. november 14-én, a LÁEV létrejöttének 90. évfordulóján továbbította első személyvonatát a kisvasút vonalán.

     Száz év múlt, száz év jövő

     A 2020. év különösen kiemelkedő helyet követel majd a kisvasút történetében: a 100 éves évforduló mellett idén valósul meg a LÁEV történetének legnagyobb szabású fejlesztése is. Az összesen 32 db-ot számláló felújított és új építésű jármű elkészülte, a kiszolgáló épületek teljeskörű rekonstrukciója és a pályafelújítás megkezdése is ez évben várható. A közel négy és fél milliárd forint értékű fejlesztés – számos más hazai kisvasút mellett – Magyarország Kormányának támogatásából valósul meg.

     A 100 éves évfordulóról az ÉSZAKERDŐ Zrt. – többek között – a hibrid mozdonnyá átépülő D02-506 pályaszámú Mk48-as mozdony tematikus felmatricázásával kíván megemlékezni. A hazánkban harmadik kisvasúti „reklámmozdonyon” megjelenő motívum megtervezésére ötletpályázatot hirdetünk, melyre bárki jelentkezhet elképzeléseivel.


Az elkészítendő mű témája:

     A 100 éves Lillafüredi Állami Erdei Vasút

     Az elkészítendő pályamű legyen a mozdony teljes külső felületét (kivéve a forgóvázakat, és az egyéb géptér alatti szerelvényeket, melyek színe fekete kell maradjon!) beborító képi és szöveges motívum. A motívumom jelenjenek meg a LÁEV jellegzetességei, tekintettel természeti-kulturális környezetére, egyedi mérnöki megoldásaira, építészeti értékeire, gördülőállományának jellegzetes, fontos darabjaira. A motívum részeként tetszőleges formában, de egyértelműen, szövegesen is meg kell jelenjen a 100 éves évfordulóra való utalás. A pályaművön hangsúlyosan, annak szerves részeként meg kell jeleníteni az ÉSZAKERDŐ Zrt. és a LÁEV emblémáját is.

     Az alapul szolgáló, jelenleg korszerűsítés alatt álló D02-506 pályaszámú mozdony megjelenése a hibrid mozdonnyá történő átépítés során nem változik meg alapvetően; megmarad a hagyományos külső formavilág és a jelenlegi alapszín (bordó, sárga csíkkal) is. Az elkészítendő motívum szempontjából ugyanakkor nem kell figyelembe venni a mozdony alapszínét, mi több, elvárás a teljes felületet beborító, újszerű megjelenés kidolgozása. Szintén nem elvárás, hogy a mozdony (nagyjából szimmetrikus) két oldala azonos megjelenésű legyen.


A pályaművek beérkezésének határideje: 2020. augusztus 31. hétfő


A pályázati anyagot digitális formában az alábbi ímélcímre várjuk:

     kisvasut@eszakerdo.hu

Az ímél tárgyában kérjük feltüntetni: „LÁEV100-mozdony pályázat”


További információ kérhető:

     kisvasut@eszakerdo.hu

     +36 (46) 501-513


Pályázati feltételek:

  • A pályázaton komplex terveket várunk.
  • A pályaműveknek tartalmazniuk kell 2 db oldalnézetet, valamint egy elöl- és egy hátulnézetet az alább letölthető jellegrajzon kidolgozott formában. „Élethű” látványterv tetszés szerint szintén csatolható, de ez nem elvárás.
  • A pályaműveket kizárólag digitális képformátumban várjuk. A pályaművek benyújtásával egyidejűleg a pályázó köteles a személyes azonosításához szolgáló adatot (elsősorban a nevét), valamint legalább egy kapcsolatfelvételre alkalmas elérhetőségét közölni.
  • A pályamunkák felhasználási jogát a pályázaton való elindulással a pályázó átruházza a kiíró ÉSZAKERDŐ Zrt. részére. A kiíró a beérkezett képeket és a pályázó adatait harmadik félnek nem adja ki.
  • A pályázó a pályázaton való indulásával hozzájárul, hogy pályaművét a kiíró ÉSZAKERDŐ Zrt. különböző kommunikációs felületein közzétegye.
  • A pályázó tudomásul veszi, hogy nyertes pályaműve a mozdonyon megjelenő motívum alapjául szolgál és azt az ÉSZAKERDŐ Zrt. a kivitelezés során a szükséges mértékben módosíthatja.
  • Egy személy legfeljebb 3 pályaművel vehet részt.

     A nyertes pályaművet szakmai zsűri választja ki. A nyertes pályázó díja egy felejthetetlen hétvége az ÉSZAKERDŐ Zrt. bármely szálláshelyén és egy korlátlan utazásra szóló éves LÁEV-szabadjegy az egész család részére.


Mk48-as mozdony jellegrajza, ÉSZAKERDŐ Zrt. emblémája, LÁEV emblémája (a képre kattintva nagy méretben letölthetők):